Kvašáky aneb fermentovaná zelenina

24. srpna 2019 v 21:41 | Van |  Mňamky!
Asi před třemi týdny jsem zachytila u jednoho z fejsbukových přátel zajímavý receptík na kvašenou zeleninu.

Kvašáky mi nejsou neznámé, už dávno jsme dávali do keramických hrnců nebo velkých sklenic nakvasit okurky, s vinným listem a koprem.
V tomto receptu mě zaujalo, že se toho dá použít ke kvašení více a improvizovat.

Návrh v původním znění:

Moravské probiotikum - kvašená zelenina. Okurek, patizon, cuketa, květák, mrkfa, cibula, česnek, feferon, na dno kopr, vinný, višňový a křenový list. Na 1 l svařené vody 4 dkg soli . Zatížit. Kvasit, jest s chlebem se škvarkovým sádlem, mlaskat.

Protože jsem neměla feferonku, dala jsem kousek křenu, špalíček zvíci dvou centimetrů.
Dá se prý přidat i čilli paprička mletá, místo feferonky.
Aby zelenina nevyplavávala nad povrch vody, šprajcla jsem ji několika zkříženými špelkami. Jde to i s talířkem nebo špachtlemi, ale talířek by se hodil do širší nádoby a špachtle jsem neměla. Špelky udělaly stejnou službu...


Sklenice jsem nechala položené na plechu v polostínu (část dne slunce, část dne stín), asi po dva týdny, pak je přenesla do stinné komory.
Dnes jsem poprvé ochutnala, obídek s nohou ptáka Noha, čili pečeným kuřecím stehnem, vařenými brambory a náloží z jedné ze sklenic.
(Na fotce kvašáky už zčásti po odebrání)


Výsledek byl na jedničku. Snad trochu víc slaný, ale to má asi být...
Jo a ta mrkvička... příště dám trochu tenčí, nebo silnější rozkrojím na půlku. Tenčí je kapku křehčí.

Fermentovat, čili kvasit, se dá více druhů zeleniny, zdá se... Zde příjemně překvapil jak květák, tak patizon, dokonce i mrkvička.
Na rok si dám rozhodně repete!




Chutnají vám kvašáky? Vyráběli jste je sami? Zkoušeli jste také někdy jinou kombinaci, než klasické okurky přerostky?
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | 24. srpna 2019 v 22:56 | Reagovat

Kvašáky jsem kdysi jedla, ale právě ta slanost mi vadila. U našich jsme je  nakládali z těch největších okurek, menší do sladkokyselého nálevu, což mi chutná víc.Ještě lepší je čalamáda z hrubě nastrouhané zeleniny a zelí, okurek, papriky, mrkve, jak to dělávala maminka-tchyně. ;-)

2 Kitty Kitty | E-mail | 25. srpna 2019 v 6:59 | Reagovat

Kvašáky mi nechutnají, asi spíš kvůli konzistenci nebo i kvůli tomu, že z nich cedí šťáva. Ale všem, komu chutnají, přeji dobrou chuť :-)

3 VendyW VendyW | E-mail | 25. srpna 2019 v 8:22 | Reagovat

Kvašáky já tedy nee. Mám ráda když do naložené okurky kousnu a ona křupne, a ne že se mi z něčeho v puse vyvalí nálev a je to rozblemcané. Navíc mají pro mne takový divný chuťový ocásek.... zelí jo, ale okurky ne....

4 Vendy Vendy | Web | 25. srpna 2019 v 17:22 | Reagovat

[1]: Mě zaujalo, že tady byla zelenina namíchaná a že se kvašáky dají dělat i z něčeho jiného než právě okurky.
Jo a ten květák, mrkev i patizon - opravdu bomba.
Čalamáda, kterou popisuješ, vypadá zajímavě, možná ji na rok zkusím.
Letos jsem vyráběla čatní z rajčat, cibule, česneku a jablek.
[2]: Jojo, jsou trochu měkčí, hlavně ty okurky, patizon a květák byly poměrně pevné.
[3]: Taky mám ráda normální okurky a proto dělám kvašáky spíš symbolicky, jednu nebo dvě sklenice. Jinak je dobré, okurky před naložením propíchat vidličkami, při vytahování z nich část tekutiny vyteče a nejsou tak rozblemcané.
A ta další zelenina má konzistenci téměř neměnnou.
Co se týče chuti, jasně, má chuť výraznou a svéráznou.
Někde jsem četla, že tahle nakládaná zelenina je hodně zdravá pro tělo, tedy pro střevní systém a trávení.

5 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | 25. srpna 2019 v 17:56 | Reagovat
6 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | 25. srpna 2019 v 18:46 | Reagovat

[5]: Jo a zelená rajčata tam dávat není třeba. ;-)  ;-)

7 Vendy Vendy | Web | 26. srpna 2019 v 15:15 | Reagovat

[6]: Díky, jdu se podívat :-)

8 Janinka Janinka | E-mail | Web | 26. srpna 2019 v 17:16 | Reagovat

Kvašáky mám moc ráda, maminka z nich dělá, podle receptu z rodného Polska, vynikající okurkovou polévku :-D.

9 Vendy Vendy | Web | 26. srpna 2019 v 19:13 | Reagovat

[8]: O té kvašákové polévce už jsem někde četla (možná u tebe? :-D ) - ale myslím, že i jinde, asi by nezaškodilo, si ji jednou také vyzkoušet. ;-)

10 Berry Berry | Web | 26. srpna 2019 v 20:57 | Reagovat

My okurky jen zavařujeme a kvasíme zelí. Ale prý je to velmi zdravé, kvasit a papat :)

11 Kerria Kerria | Web | 27. srpna 2019 v 9:30 | Reagovat

Věřím, že to mohlo být dobré. Kdo má rád kvašáky nebo kysané zelí, tak co by mu nechutnalo i něco dalšího. Na mě je kvašené cokoliv moc kyselé, takže to nedokážu sníst.

12 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 27. srpna 2019 v 10:10 | Reagovat

V dětství jsem jedl rád rychlokvasky.. Už jsem je dlouho nejedl, teď leda okurky v nálevu.. Ale láká to vyzkoušet. Mm

13 Silwiniel Silwiniel | Web | 1. září 2019 v 10:11 | Reagovat

Slyšela jsem, že je to hodně zdravé, ale jsem dítě z paneláku a nikdy jsem tohle nezkoušela.

14 sugr sugr | E-mail | Web | 4. září 2019 v 19:01 | Reagovat

Jsi šikulka, musí to být pochoutka. ;-)

15 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 6. září 2019 v 8:04 | Reagovat

Nakládané okurky mi nevadí, ale obecně mám radši všechno čerstvé. :D :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama