Komentáře

1 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 16. července 2017 v 18:37 | Reagovat

Mám muže Maďara, navíc jsme dlouhá léta trávili s kluky u babičky a tak cvím, že u nich se guláš- tedy opravdu nezahušťovaná polévka (podotýkám zelenina (mrkev-petržel apod.) se tam kromě cibule a stroužku česneku nedává. Dělají guláš nejen z hovězího, skopového nebo vepřového, ale i z fazolí- většinou v pátek, kdy se  u někoho nejí maso - . Mletá paprika se dává na smaženou cibulku, ale rychle se přidá maso a po zamíchání-zbělení - vařící voda nebo vývar, aby pražením nezhořkla.

2 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 16. července 2017 v 18:39 | Reagovat

U nás musí být maso z kližky, aby tam byly ty průsvitné "žilky" a hustotu dociluji tak, že zároveň po zalití masa přidám nastrouhaný brambor, který se vařením vlastně  rozsype a guláš zahustí. Podle množství, které dělám. A zásadně ke guláši u nás jen chleba...což mi vyhovuje. :-D  :-D

3 VendyW VendyW | E-mail | Web | 16. července 2017 v 18:39 | Reagovat

Koukám, že máme stejné kuchařky! :-D Muž v zástěře je krom kuchařky i vynikající a vtipné počteníčko. Já dělám guláš z kližky, a dávám zhruba o něco méně cibule než kolik je váha masa, sůl, pepř, papriku červenou, čím víc tím líp, gulášové koření a když bývala, tak i gulášovou kostku. Nechám pomalu táhnout a pak přidám nadrobno nakrájenou čerstvou papriku, aby se stačila rozdusit a zbyla z ní jen ta čerstvá chuť. A nesmím zapomenout na trochu kmínu. Stejně pak dělám guláš z krůtího stehna. Z vepřového dělám segedin. ;-)

4 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 16. července 2017 v 18:40 | Reagovat

Zase dvojmo- smaž ten druhý případně ano? Díky...

5 Intuice Intuice | E-mail | Web | 16. července 2017 v 18:41 | Reagovat

[2]: Žilky právě nemusím, takže k kližky nedělám! S chlebem mám nejraději, pak taky s bramboráčky. Nejméně ráda mám s těstovinami. ;-)  :-)

6 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 16. července 2017 v 18:42 | Reagovat

[3]:Mám i tu kuchařku Vaříme zdravě, chutně, hospodárně a přiznávám, že jsem podle z počátku hodně specialit vařila, pekla- třeba odpalované těsto, lístové těsto a jídla, která se u nás doma moc nevařila. Pustila jsem se do všeho. ;-)

7 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 16. července 2017 v 18:43 | Reagovat

[5]: Já si vybírám také libovější, muž je přímo má rád a maso na guláš sám nakrájí- já pak vařím.

8 Intuice Intuice | E-mail | Web | 16. července 2017 v 18:56 | Reagovat

[7]: Já si právě guláš dávám jen doma, tam vím, co do něj za maso dám. :-) Jinak ho dělám pro mé mužstvo, sama kvůli sobě ne. Mám raději jiné dobroty. :-)

9 Kitty Kitty | E-mail | Web | 16. července 2017 v 19:04 | Reagovat

Gulášek mě lákal, ale jelikož mám krásnou plec a posledně se mi podařilo je efef upíct, bude přes kilo plece jako základ na další dny. Na guláš by ho bylo škoda. Guláš bude za pár dní a to z masika největších dorostlých králíků. Dělá je tak sestra a já podle ní a je to jedlý pokrm pro každou příležitost. Nejlepší je guláš ze staré samice, to je síla! Ale všechny guláše mám ráda - hlavně když je nemusím vařit a můžu si je dát někde, kde mi je hospodář zaplatí a nemusím mýt nádobí :-P

10 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 16. července 2017 v 19:15 | Reagovat

[9]: Z vepřového máme rádi segedín, se smetanou zakysanou a ten je nelepší s kynutým knedlíkem s houskou. :-)

11 Robka Robka | Web | 16. července 2017 v 20:03 | Reagovat

Já dělám hovězí guláš z kližky. Cibule dávám objemově tolik, co masa ( ne na váhu) a kromě česneku, sladké papriky a pepře přidávám do základu i paprikovou pastu, koupenou v Maďarsku ( ale mají ji i v Tescu), dávám trochu pálivé a více nepálivé:-) Nechám to zasmahnout a většinou hned nepodlévám, protože cibule s masem pustí dost šťávy, takže se to i v ní pomalu dusí. A nezahušťuju ničím, cibule to krásně zahustí. Nakonec dávám trochu majoránky na vůni a jako přílohu většinou chleba nebo těstoviny.
Guláš je klasika, měla jsem ho nedávno :-) A segedin je také dobrý, z vepřového, jen ne z bůčku, jak se někde dělává. Nemám ráda tučné maso.

12 Čerf Čerf | E-mail | Web | 16. července 2017 v 20:08 | Reagovat

Nemám žádný ustálený recept, guláš dělám podle nálady a aktuální chuti, v kuchyni mám rád improvizaci. A vždycky se oblizuju :-).

13 Meduňka Meduňka | Web | 16. července 2017 v 21:06 | Reagovat

Jejda, super gulášový článek, u nás doma guláš frčí! Myslím, že jsem ho už dělala ze všech druhů masa :D, tedy z těch "normálních" druhů, i z rybího.
Nejvíc miluju gulášek z krkovičky, s čerstvými houbami, sádlo, hodně cibule, kmín, sladká paprika, trošku pálivé, česnek, bobkový list, majoránka, sůl přiměřeně a zahustím to chlebem :-D

14 Vendy Vendy | Web | 16. července 2017 v 21:16 | Reagovat

[1]: Nojo, ty to máš hned od zdroje! ;-)  :-D
A vlastně jsem to dělala podobně, zasmahla jsem cibulku, nechala zbělat maso, pak přidala papriku (a tu mouku teda, která asi nemusí a nemá být) a nechala jen chvilku a rychle zalila horkou vodou. A nechala probublávat.
[2]: Žilky zrovna nemusím, jen občas je snesu, raději maso libové. S tím bramborem máš pravdu, někde jsem taky četla zahuštění bramborem, někde i zahuštění krajíčkem chleba. A ke guláši většinou taky chleba, málokdy rohlík, to spíš ke gulášové polévce, anebo ten knedlík, když je. Těstoviny ani rýži zrovna nemusím... ale když je hlad, snesu všechno.
[3]: Jejda, gulášové kostky! A já mám v ledničce celý balíček (asi šest kostek) a vůbec jsem si nevzpomněla :D Poměr masa a cibule jsem nevážila, ale vím že tam nějaký je, máš to vychytaný.
Muž v zástěře, ty ho máš taky? Perfektní knížka, u některých jeho povídek jsem řvala smíchy, opravdu vtipné psaní a prima recepty. ;-)  :-)
[4]: Ad double komentáře, Růži, ty ses mi zdublovala ve všech komentech, můj blog si tě asi nějak oblíbil :-D Ale neboj, už jsem to spravila. ;-)
[5]: S těstovinami taky dvakrát nemusím. Ale s bramboráčky jsem guláš zatím nezkoušela!

[6]: To je hodně dobrá kuchařka, i když některé recepty, mám dnes dojem, by chtěly doladit. Ale to se dá - doladit a doladění připsat do knihy. Kuchařka je vážně dobrá, má všechny základy, plus základy o stolování. Prima knížka, viděla jsem, že vyšla znova, s křídovým papírem, ale mám raději tuhle starou, obyčejnější, protože kuchařky s kříďákem jsou sice parádní, ale těžké jak potvora. :-D
[9]: Jasně, plecko je na upečení přímo zralé! Doufám, že bylo dobré. Ad guláš - ty máš ten pomalý hrnec, že? tam by byl gulášek jedna báseň!
[10]: Jo, to je taky dobrý recept!
[11]: Ta pálivá paprika je dobrá vychytávka. Pálivky sice moc nemusím, ale malé přiostření neuškodí, guláš by měl mít říz. A taky se říká, že guláš je nejlepší druhý den... pokud teda vydrží. :-)
[12]: Mohl bys vystupovat jako Kluk v akci! :-D

15 Kitty Kitty | E-mail | Web | 16. července 2017 v 22:01 | Reagovat

[9]: Jo aha, mám! Ještě že jsi na něj vzpomněla. Tam bude gulášek jedna báseň! Však už jsem ho z masa králíků dělala, jen jsem na něj zapomněla. Díky za připomenutí :-)

16 Melissa Melissa | Web | 16. července 2017 v 23:48 | Reagovat

Guláš čas od času vařím,máme ho rádi.Někdy normální,jindy segedín.Kdybys ho začala vařit hned od začátku podle sebe,mohla sis ušetřit plno starostí s recepty!Kdybych měla kvůli guláši projít tolik receptů,tak by mě přešla chuť a nevařila bych ho ani náhodou:) :-P  :-D

17 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 17. července 2017 v 11:34 | Reagovat

Ty jo, guláš je moje zamilované jídlo. S kolínkama nejlíp. Dát si to do hlubokého talíře a dlabat velkou lžící. Mmmm. Ale ještě sem ho nikdy nevařila, zatím jsem pouze žrout. :D :-D

18 Vendy Vendy | Web | 17. července 2017 v 15:39 | Reagovat

[16]: :-D  :-D Nojo, já ho nakonec tak trochu vařila podle receptu a trochu podle sebe. Ale zaujalo mě, že vlastně není pravý jediný recept na pravý jediný guláš. Nebo možná je, ale nevím který. Ten od Muže v zástěře? Možná. Měla bych se zeptat  Pohlreicha. :-D
Gulášový problém mi připadá podobný jako pravá bramborová polévka, nebo pravý bramborový salát. Ten je taky stokrát jinak, a každý přísahá na jeho pravost a jedinečnost. :-D
[17]: Přestože jsem guláš už zbodla k obědu, děláš mi znovu chutě! :-D

19 Iris Iris | E-mail | Web | 17. července 2017 v 15:56 | Reagovat

Já vařila minulý víkend a i synátor byl nadšený, skoro mi nezbyl ani hrnec, ale recept ti neřeknu , já přihazovala a přihazovala :-D
Příště si ho nepíšu a pak předám, jen nevím, jestli se mi opět podaří O_O

20 Intuice Intuice | E-mail | Web | 17. července 2017 v 21:28 | Reagovat

Vendy, píšu mimo mísu, ale u mne to asi nečteš. Právě jsem shlédla Cech panen Kutnohorských, zajímavé. Spíše mne zajímala ta doba, co lidi řešili, jaké bylo prostředí kolem nich, oblečení, a vcelku jak byli někteří hodně hloupí a naivní.

21 Dee Dee | Web | 19. července 2017 v 7:01 | Reagovat

Velmi zajímavý článek :)
Bohužel s receptem ani radou nepomůžu...guláš není nic co bych vyhledávala :)...ale variant a možností přípravy je tedy opravdu spousta :)

22 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 21. července 2017 v 11:07 | Reagovat

Guláš vaří každý skoro stejně a přesto je pokaždý jiný. Stačí něco ubrat, něco přidat, ale většinou je to moc dobré jídlo. Vařím i z vepřového nebo krůty, je to u nás dost oblíbené :-)  :-)  :-)

23 Joina Joina | Web | 24. července 2017 v 18:23 | Reagovat

Není nad pravý guláš :) Ani nevím jestli jsem takový i jedla, ale jedla jsem už několik druhů gulášů a né každý mi jel.

Ale domácí je domácí :)

24 MirekC MirekC | Web | 4. srpna 2017 v 16:47 | Reagovat

Jestli někdy na něco umřu, tak to bude guláš. :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.