Guláš

16. července 2017 v 17:31 | Van |  Mňamky!
Guláš nevařím ani nejím příliš často, frekvence je snad jednou za rok až pět let. Ale poštěstilo se mi získat pár hovězích kostek a tak guláš byl přímo k nabídnutí.


Jenže ouha, kámen úrazu nastal ve chvíli, kdy jsem hledala recept, jak takový pravý guláš připravit.
Ne že bych neměla ani tušení, co se do guláše dává, mimo hovězího masa (a vlastně jakéhokoliv jiného) také podstatnou částí je cibule a paprika. Ale kolik papriky, aby z guláše nebyl paprikáš?

Takže jsem vytáhla moje oblíbené Vaříme zdravě, chutně a hospodárně, aneb základní kuchařka.
Kupodivu jsem viděla v receptu soli a papriky na špičku nože.
Na špičku nože? Není to nějak málo?
A dává se do pravého a toho správného jediného guláše česnek?


Jak má vlastně vypadat správný guláš, ten pravý a jediný?
Vytáhla jsem jinou kuchařskou knížku. Kuchař v zástěře se jmenuje a mimo svérázné kuchařské recepty obsahuje i zajímavé povídání o vaření vůbec.
Autor zde podává výklad guláše po svém.
Jestli je ten výklad správný, nevím ani teď, ale překvapilo mě, že správný guláš je vlastně polévka.


Hned jedním vrzem se také dozvím, jaké základní varianty se dají připravit z hovězího masa.
Že je těch variant nespočet, nepochybuji, ale zatím zůstávám u toho guláše.
Takže tady jedna příprava pravého maďarského guláše dle Muže v zástěře.


Ale pořád si nejsem jista, dává-li se do pravého maďarského guláše kořenová zeleina. A dokonce bobkový list!
Leč, další list obracím a dozvídám se něco o původu guláše. On je to vlastně pasteveckej pokrm.


pokračování...



Nicméně, guláš získal nespočet variant, jak jsem zjistila.
Kdysi před lety jsem si koupila speciál časopis právě o guláších. Je to docela príma speciál, shrnutí všech možných a nemožných gulášů ze všech možných a nemožných surovin. I když věřím, že dnes by byl ještě obohacen o další, tehdy neznámé přídavky...


V tomhle časopísku je docela prima úvod o guláši samotném.




Guláš se připravuje nejčastěji z hovězí kližky. Přestože je původně maďarský, v tomto speciálu je recept na guláš pražský, znojemský, volyňský, kostelecký, valašský, bratislavský, všetatský, karlovarský, vídeňský, srbský, balkánský, řecký, mexický, hamburský, segedínský, italský, ale i kapucínský, kari a nízkoenergetický.
Dále můžeme připravit guláš po námořnicku, po zahradnicku, guláš vinařský, kotlíkový i guláš pro labužníky.

Mimo hovězího můžeme udělat i guláš z vepřového masa, telecího, skopového, koňského, guláš z vnitřností, jako je srdce, játra, žaludek, guláš z drůbeže, zvěřiny a ryb, ale i guláš z hub a zeleniny.

Základem je maso a cibule, a přidává se i česnek, rajčatový protlak, kmín, majoránka, papriky na proužky, slanina, kysané zelí, žampiony, smetana, hořčice, bílé víno, červené víno, rajčata, brambory, sardelová pasta, kořenová zelenina, jogurt... to vše samozřejmě jednotlivě a ne dohromady. Není to dort pejska a kočičky.


Tento receptík jsem našla v kuchařce Vaříme vtipně. A kupodivu se zde přidává i kmín, který je v jiném receptu přísně zapovězen.


Vlastně nevím, jaký je původní maďarský guláš.

Já zaimprovizovala a dala klasický základ, cibuli, maso, sladké papriky lžičku, lžíci mouky, pepř a sůl, a vše zahustila a zavařila hned na začátku.
Pak jsem jen nechávala probublávat a přilévala po trochách vodu.
Jo a jako přílohu měla zrovna knedlík, který jsem měla v ledničce. Aby mi nezprašivěl.
Guláš se celkem povedl, mohl být i ostřejší a maso bylo výtečné.


Máte svůj nějaký oblíbený recept i vy?
Guláš, který rádi připravujete nebo rádi jíte?
Můžete napsat do komentářů, víc hlav víc ví!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 16. července 2017 v 18:37 | Reagovat

Mám muže Maďara, navíc jsme dlouhá léta trávili s kluky u babičky a tak cvím, že u nich se guláš- tedy opravdu nezahušťovaná polévka (podotýkám zelenina (mrkev-petržel apod.) se tam kromě cibule a stroužku česneku nedává. Dělají guláš nejen z hovězího, skopového nebo vepřového, ale i z fazolí- většinou v pátek, kdy se  u někoho nejí maso - . Mletá paprika se dává na smaženou cibulku, ale rychle se přidá maso a po zamíchání-zbělení - vařící voda nebo vývar, aby pražením nezhořkla.

2 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 16. července 2017 v 18:39 | Reagovat

U nás musí být maso z kližky, aby tam byly ty průsvitné "žilky" a hustotu dociluji tak, že zároveň po zalití masa přidám nastrouhaný brambor, který se vařením vlastně  rozsype a guláš zahustí. Podle množství, které dělám. A zásadně ke guláši u nás jen chleba...což mi vyhovuje. :-D  :-D

3 VendyW VendyW | E-mail | Web | 16. července 2017 v 18:39 | Reagovat

Koukám, že máme stejné kuchařky! :-D Muž v zástěře je krom kuchařky i vynikající a vtipné počteníčko. Já dělám guláš z kližky, a dávám zhruba o něco méně cibule než kolik je váha masa, sůl, pepř, papriku červenou, čím víc tím líp, gulášové koření a když bývala, tak i gulášovou kostku. Nechám pomalu táhnout a pak přidám nadrobno nakrájenou čerstvou papriku, aby se stačila rozdusit a zbyla z ní jen ta čerstvá chuť. A nesmím zapomenout na trochu kmínu. Stejně pak dělám guláš z krůtího stehna. Z vepřového dělám segedin. ;-)

4 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 16. července 2017 v 18:40 | Reagovat

Zase dvojmo- smaž ten druhý případně ano? Díky...

5 Intuice Intuice | E-mail | Web | 16. července 2017 v 18:41 | Reagovat

[2]: Žilky právě nemusím, takže k kližky nedělám! S chlebem mám nejraději, pak taky s bramboráčky. Nejméně ráda mám s těstovinami. ;-)  :-)

6 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 16. července 2017 v 18:42 | Reagovat

[3]:Mám i tu kuchařku Vaříme zdravě, chutně, hospodárně a přiznávám, že jsem podle z počátku hodně specialit vařila, pekla- třeba odpalované těsto, lístové těsto a jídla, která se u nás doma moc nevařila. Pustila jsem se do všeho. ;-)

7 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 16. července 2017 v 18:43 | Reagovat

[5]: Já si vybírám také libovější, muž je přímo má rád a maso na guláš sám nakrájí- já pak vařím.

8 Intuice Intuice | E-mail | Web | 16. července 2017 v 18:56 | Reagovat

[7]: Já si právě guláš dávám jen doma, tam vím, co do něj za maso dám. :-) Jinak ho dělám pro mé mužstvo, sama kvůli sobě ne. Mám raději jiné dobroty. :-)

9 Kitty Kitty | E-mail | Web | 16. července 2017 v 19:04 | Reagovat

Gulášek mě lákal, ale jelikož mám krásnou plec a posledně se mi podařilo je efef upíct, bude přes kilo plece jako základ na další dny. Na guláš by ho bylo škoda. Guláš bude za pár dní a to z masika největších dorostlých králíků. Dělá je tak sestra a já podle ní a je to jedlý pokrm pro každou příležitost. Nejlepší je guláš ze staré samice, to je síla! Ale všechny guláše mám ráda - hlavně když je nemusím vařit a můžu si je dát někde, kde mi je hospodář zaplatí a nemusím mýt nádobí :-P

10 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 16. července 2017 v 19:15 | Reagovat

[9]: Z vepřového máme rádi segedín, se smetanou zakysanou a ten je nelepší s kynutým knedlíkem s houskou. :-)

11 Robka Robka | Web | 16. července 2017 v 20:03 | Reagovat

Já dělám hovězí guláš z kližky. Cibule dávám objemově tolik, co masa ( ne na váhu) a kromě česneku, sladké papriky a pepře přidávám do základu i paprikovou pastu, koupenou v Maďarsku ( ale mají ji i v Tescu), dávám trochu pálivé a více nepálivé:-) Nechám to zasmahnout a většinou hned nepodlévám, protože cibule s masem pustí dost šťávy, takže se to i v ní pomalu dusí. A nezahušťuju ničím, cibule to krásně zahustí. Nakonec dávám trochu majoránky na vůni a jako přílohu většinou chleba nebo těstoviny.
Guláš je klasika, měla jsem ho nedávno :-) A segedin je také dobrý, z vepřového, jen ne z bůčku, jak se někde dělává. Nemám ráda tučné maso.

12 Čerf Čerf | E-mail | Web | 16. července 2017 v 20:08 | Reagovat

Nemám žádný ustálený recept, guláš dělám podle nálady a aktuální chuti, v kuchyni mám rád improvizaci. A vždycky se oblizuju :-).

13 Meduňka Meduňka | Web | 16. července 2017 v 21:06 | Reagovat

Jejda, super gulášový článek, u nás doma guláš frčí! Myslím, že jsem ho už dělala ze všech druhů masa :D, tedy z těch "normálních" druhů, i z rybího.
Nejvíc miluju gulášek z krkovičky, s čerstvými houbami, sádlo, hodně cibule, kmín, sladká paprika, trošku pálivé, česnek, bobkový list, majoránka, sůl přiměřeně a zahustím to chlebem :-D

14 Vendy Vendy | Web | 16. července 2017 v 21:16 | Reagovat

[1]: Nojo, ty to máš hned od zdroje! ;-)  :-D
A vlastně jsem to dělala podobně, zasmahla jsem cibulku, nechala zbělat maso, pak přidala papriku (a tu mouku teda, která asi nemusí a nemá být) a nechala jen chvilku a rychle zalila horkou vodou. A nechala probublávat.
[2]: Žilky zrovna nemusím, jen občas je snesu, raději maso libové. S tím bramborem máš pravdu, někde jsem taky četla zahuštění bramborem, někde i zahuštění krajíčkem chleba. A ke guláši většinou taky chleba, málokdy rohlík, to spíš ke gulášové polévce, anebo ten knedlík, když je. Těstoviny ani rýži zrovna nemusím... ale když je hlad, snesu všechno.
[3]: Jejda, gulášové kostky! A já mám v ledničce celý balíček (asi šest kostek) a vůbec jsem si nevzpomněla :D Poměr masa a cibule jsem nevážila, ale vím že tam nějaký je, máš to vychytaný.
Muž v zástěře, ty ho máš taky? Perfektní knížka, u některých jeho povídek jsem řvala smíchy, opravdu vtipné psaní a prima recepty. ;-)  :-)
[4]: Ad double komentáře, Růži, ty ses mi zdublovala ve všech komentech, můj blog si tě asi nějak oblíbil :-D Ale neboj, už jsem to spravila. ;-)
[5]: S těstovinami taky dvakrát nemusím. Ale s bramboráčky jsem guláš zatím nezkoušela!

[6]: To je hodně dobrá kuchařka, i když některé recepty, mám dnes dojem, by chtěly doladit. Ale to se dá - doladit a doladění připsat do knihy. Kuchařka je vážně dobrá, má všechny základy, plus základy o stolování. Prima knížka, viděla jsem, že vyšla znova, s křídovým papírem, ale mám raději tuhle starou, obyčejnější, protože kuchařky s kříďákem jsou sice parádní, ale těžké jak potvora. :-D
[9]: Jasně, plecko je na upečení přímo zralé! Doufám, že bylo dobré. Ad guláš - ty máš ten pomalý hrnec, že? tam by byl gulášek jedna báseň!
[10]: Jo, to je taky dobrý recept!
[11]: Ta pálivá paprika je dobrá vychytávka. Pálivky sice moc nemusím, ale malé přiostření neuškodí, guláš by měl mít říz. A taky se říká, že guláš je nejlepší druhý den... pokud teda vydrží. :-)
[12]: Mohl bys vystupovat jako Kluk v akci! :-D

15 Kitty Kitty | E-mail | Web | 16. července 2017 v 22:01 | Reagovat

[9]: Jo aha, mám! Ještě že jsi na něj vzpomněla. Tam bude gulášek jedna báseň! Však už jsem ho z masa králíků dělala, jen jsem na něj zapomněla. Díky za připomenutí :-)

16 Melissa Melissa | Web | 16. července 2017 v 23:48 | Reagovat

Guláš čas od času vařím,máme ho rádi.Někdy normální,jindy segedín.Kdybys ho začala vařit hned od začátku podle sebe,mohla sis ušetřit plno starostí s recepty!Kdybych měla kvůli guláši projít tolik receptů,tak by mě přešla chuť a nevařila bych ho ani náhodou:) :-P  :-D

17 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 17. července 2017 v 11:34 | Reagovat

Ty jo, guláš je moje zamilované jídlo. S kolínkama nejlíp. Dát si to do hlubokého talíře a dlabat velkou lžící. Mmmm. Ale ještě sem ho nikdy nevařila, zatím jsem pouze žrout. :D :-D

18 Vendy Vendy | Web | 17. července 2017 v 15:39 | Reagovat

[16]: :-D  :-D Nojo, já ho nakonec tak trochu vařila podle receptu a trochu podle sebe. Ale zaujalo mě, že vlastně není pravý jediný recept na pravý jediný guláš. Nebo možná je, ale nevím který. Ten od Muže v zástěře? Možná. Měla bych se zeptat  Pohlreicha. :-D
Gulášový problém mi připadá podobný jako pravá bramborová polévka, nebo pravý bramborový salát. Ten je taky stokrát jinak, a každý přísahá na jeho pravost a jedinečnost. :-D
[17]: Přestože jsem guláš už zbodla k obědu, děláš mi znovu chutě! :-D

19 Iris Iris | E-mail | Web | 17. července 2017 v 15:56 | Reagovat

Já vařila minulý víkend a i synátor byl nadšený, skoro mi nezbyl ani hrnec, ale recept ti neřeknu , já přihazovala a přihazovala :-D
Příště si ho nepíšu a pak předám, jen nevím, jestli se mi opět podaří O_O

20 Intuice Intuice | E-mail | Web | 17. července 2017 v 21:28 | Reagovat

Vendy, píšu mimo mísu, ale u mne to asi nečteš. Právě jsem shlédla Cech panen Kutnohorských, zajímavé. Spíše mne zajímala ta doba, co lidi řešili, jaké bylo prostředí kolem nich, oblečení, a vcelku jak byli někteří hodně hloupí a naivní.

21 Dee Dee | Web | 19. července 2017 v 7:01 | Reagovat

Velmi zajímavý článek :)
Bohužel s receptem ani radou nepomůžu...guláš není nic co bych vyhledávala :)...ale variant a možností přípravy je tedy opravdu spousta :)

22 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 21. července 2017 v 11:07 | Reagovat

Guláš vaří každý skoro stejně a přesto je pokaždý jiný. Stačí něco ubrat, něco přidat, ale většinou je to moc dobré jídlo. Vařím i z vepřového nebo krůty, je to u nás dost oblíbené :-)  :-)  :-)

23 Joina Joina | Web | 24. července 2017 v 18:23 | Reagovat

Není nad pravý guláš :) Ani nevím jestli jsem takový i jedla, ale jedla jsem už několik druhů gulášů a né každý mi jel.

Ale domácí je domácí :)

24 MirekC MirekC | Web | 4. srpna 2017 v 16:47 | Reagovat

Jestli někdy na něco umřu, tak to bude guláš. :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama