Fantastické moje čatní

14. srpna 2016 v 18:52 | Van Vendy |  Mňamky!
Léto v plném proudu a rajčatová sezóna.
V Tescu minulý týden v akci jablka, 12.50 za kilo, no nekup to. Brácha mě věnoval tašku rajčat, že rychle praskají, tak jsem vyrobila čatní.
A o týden později druhé.


A protože je děsně dobré, dám k dobru recept.
Musím se vytáhnout, že je sice inspirovaný obecným čtením o složení čatní, ale ingredience a poměr je z mé hlavy, takže originál.
Možná to vypadá, že se nezřízeně vytahuju, ale lidičky, prostě mi připadá chuťově skvělé a ne vždycky se mi něco povede, takže vám nabízím tyto dvě varianty:

(Jen chci říct, že poměr je přibližný, protože záleží na velikosti jablek, rajčat i cibulí, v tomto případě jsem volila středně velké).

Jablečno-rajčatové čatní:

asi 6 cibulí, 7 jablek, mísa rajčat, 2 palice česneku. (Poměr rajčat a ostatního je asi dvě třetiny rajčata a třetina cibule s jablky.)
2 lžičky soli, 3 lžíce cukru a 1/2 lžičky nebo lžička pepře.

Nechám nasucho opéct cibuli, lehce do sklovita, pak tence podleju a nechám asi 5 minut bublat.
Přidám jablka, nechám chvíli dusit a přidám koření - sůl, cukr i pepř. Promíchám a nechám znovu dusit, za občasného míchání, tak dest minut, nebo tři písničky. (Pouštím si totiž u takových akcí hudbu).
Pak přidám pokrájená rajčata, znovu promíchám a za občasného míchání nechám mírně vařit dalších deset minut. Mezitím si nalisuji česnek a ten přidám téměř na závěr. Po přídavku česneku nechám znovu chvíli povařit, odhadem 1-2 písničky, a odstavím na pár minut. Pokud je směs chuťově dobrá, nandám ji ještě horkou do skleniček, případně ji ještě přisolím a připepřím, ale tohle množství by mělo být akorát.
Víčka pevně utáhnu a překlopím hlavou dolů.
Pardon, víčky dolů.

Pikantní čatní:

6 cibulí, 1/2 cukety, 3 jablka, 7 stroužků česneku, 7 až 9 rajčat.
2 lžičky soli, 3 lžíce cukru, 1 lžička mletého zázvoru, 1/2 lžičky skořice, 1 lžička chilli koření a hrst rozinek.

Postup obdobný jako u prvního.
Nechám podusit cibuli nasucho, asi 1 písničku. Přidám sůl a cukr, znovu míchám, přidám cuketu nakrájenou na kostičky (oloupanou a bez jadřinců), přidám jablka na kostičky a dodám zbytek koření.
Chvíli nechám podusit, tak do poloměkka, občas míchnout a asi po 10 minutách přidat rajčata.
Znovu provařit a nakonec prolisovaný česnek.
Znovu nechám bublat asi 5 minut a než směs nandám do skleniček, na pár minutek odstavím.

Tato směs je už značně ostřejší, ale moc dobrá.

K čemu že se čatní hodí?

Jako příloha k masu, jako základ na špagety, dá se přidat k volským okům nebo míchaným vajíčkům, případně jako směs na topinky. Nemusí se sterilovat, vydrží pár týdnů či měsíců, nejlépe je, dát je do komory nebo do chladničky.

Množství je orientační, pokud by vám zachutnalo, můžete je zdvojnásobit.
Nevím už, kolik skleniček jsem udělala z první várky, ale z druhé to vyšlo tak na pět skleniček. (Od jihočeských jogurtů nebo menších okurek).


Pokud máte po ruce listové těsto, jablka, rajčata, cibuli, česnek a anglickou slaninu, můžete si vyrobit chutné jablšpeky.
Recept na ně už jsem uváděla a najdete přímo prokliknutím na název...

Pokud se rozhodnete cokoliv z toho vyzkoušet, přeji, ať se zadaří a ať vám chutná!
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Kitty Kitty | E-mail | Web | 14. srpna 2016 v 19:04 | Reagovat

Přesně na toto mám chuť udělat, ale zatím nemám suroviny. Rajčátka zrají, ale za tak tři dny budou k zpracování. Ostatní mám a dokonce domácí. Aspoň uplatním cukety. Díky za nápad ;-)  :-D

2 Intuice Intuice | E-mail | Web | 14. srpna 2016 v 19:45 | Reagovat

Vypadá to dobře, líbilo by se mi to ostřejší ale všechno bych musela kupovat, takže nic. :-)

3 Čerf Čerf | E-mail | Web | 14. srpna 2016 v 21:16 | Reagovat

Čatní je dobrota, ale nemám žádnou latifundii, takže budu všem kuchtíkům jen zpovzdálí držet palce.

4 Van Van | 14. srpna 2016 v 22:25 | Reagovat

[1]: Určitě se ti něco povede! Já mám čtyři rajčatové keříky, ale rajčat nic moc. Asi jsem pozdě zaštipovala.
Tohle byl pokus, ještě budu řešit dýni, dostala jsem od známé. :-)
[2]: Plusem je, že víš, co do toho dáš. S výjimkou těch rajčat a cukety jsem taky všechno kupovala, jablka, cibuli i česnek. ;-) Pokud bys měla možnost sehnat rajčata béčková, tedy trochu vzhledově špatná, ber je, nic mimo horší vzhled jim totiž není a měly by být o polovinu levnější. U vás není nějaký rozumný rynek? Tedy, trh? :-)
[3]: Je to dobrota, fakt... ;-)  :-)

5 Kitty Kitty | E-mail | Web | 14. srpna 2016 v 22:43 | Reagovat

[4]: U nás není, rajčata předražená v kvelbu a ta "průmyslová", raději si počkám na dozrání našich. Ve městě je velkoobchod zeleniny, ale ty vybledlý rajčata bych nekoupila ani za polovinu. Ostatní máme svoje. Hlavně tam můžu uplatnit cukety a dýňky, stejně pomalu končí, u nás bylo 5 stupňů a jsou už hodně poškozené listy. Takže bude čatní jako víno. Skoro jako tvoje a budou zeleninové mňamky na dosycení

6 Rezzy Rezzy | Web | 15. srpna 2016 v 19:46 | Reagovat

Čatní, tak o tom "slyším" poprvé. Zní to dobře, na špagety nebo jako směs na topinky... mňam! :)

7 Meduňka Meduňka | Web | 15. srpna 2016 v 21:38 | Reagovat

A kolik rajčat mám dát do toho pikantního čatní? Taky dvě třetiny? :-D Protože zrovna tohle si teda rozhodně zkusím uklohnit :-)

8 Van Vendy Van Vendy | 16. srpna 2016 v 13:22 | Reagovat

[7]:Jezusky, já to tam nenapsala, a nenapsala jsem si to ani do své kuchařky, kam jsem si oba recepty zapsala, ale ten druhý fakt bez rajčat!
Meduňko, rajčat jsem tady dávala asi 7 nebo 9, spíš těch 7. Na tenhle poměr cibulí, jablek a cuket. Hned to opravím i v receptu, jen bude chvíli trvat, než to tam naskočí.
Díky za upozornění! ;-)  :-)

9 Elis Elis | Web | 16. srpna 2016 v 14:22 | Reagovat

Čatní mám ráda, ale sama jsem ho nikdy nedělala, dělá ho moje babička a vždy podělí celou rodinu, ale její recept neznám... :-)

10 Fredy Kruger Fredy Kruger | 17. srpna 2016 v 0:29 | Reagovat

" Něco ti povím, tywole !
Dneska jsem sněd kýbl cibule,
pět kilo rajčat, dvě cukety
a další pak  věci tyhlety "...

" Jablek též pět kilo ??"

" Kdež !  více více !...... a česneku  čtyři palice !"

" Jakés´ dal   ingre - dience ??"

" Všechno, co vybral jsem z kredence !!"

" A jak jsi to krájel, jak vymíchal ?"

" Nijak !  to v břiše se pomíchá !!"

" Jak se to jmenuje ???"

" Čatní !!"

" Kurwa ! ... to nebude špatný !
... a nadmul ses ?"

" Né zatím ! ....  brzy  se nadmu !!"

... " Bude to brzy ! cítím už smradu !"
( hovoří švagr, jež ve Kaufladu
potřebné věci pro něho  krad  mu )

Bill  Tschmoudek,  Jann Tydýtt,  Džonn Przedkozschka,
Jebb  Jelitto, Bohuslaff  Kokoška,
popadli tašky a pytle !

" V Kauflandu slevy jsou !! rychle !"
... mužové běžejí, dobrý maj pocit ...

" My byli tam dříve než šikmoocí !
... museli  ,,sraziti  paty,, !!"

... všichti teď dělají  Čati !
sedějí, rozvážně žvýkajíce,
nemají vidličky, nože  - či lžíce

z syrové potravy krkajíce ....
Z pytlů vše potřebné vybírají,
vstávají, břichama zakvedlají ,

...postupně všichni se nadýmají !

Když kohout kokrhá  ve časné ráno,
... tu není, co bylo by neposráno ....

11 Bev Bev | E-mail | Web | 18. srpna 2016 v 8:14 | Reagovat

Čatní jsem ještě nikdy nedělala, ale zní to velmi lákavě, tak uvidíme, jabka už opadávají a rajčat bude taky hromada. Třeba to zkusím. :-)

[10]: A děkuji za zpestření jednoho rána. Poslední dva řádky mě úplně rozsekaly. :D  :D

12 Péťa Péťa | Web | 19. srpna 2016 v 16:02 | Reagovat

Mňam! No hned bych si tady dala. Jenže u nás se rajčata ihned sní, tady nemám šanci :D ale mohla bych si nakoupit do zásoby :D docela jsi mě navnadila :D

13 Anie Anie | Web | 19. srpna 2016 v 16:20 | Reagovat

Mňam, zní to a vypadá skvěle! Určitě zkusím!

14 annapos annapos | Web | 19. srpna 2016 v 20:02 | Reagovat

Tak jsem to opráskla bez problémů, i když nějaké s počítačem mám. Díky za návod, mám již pár čatníček v receptáři, ten tvůj ochutnám, s jablíčky jsem to ještě nedělala.
Hezky si užij víkend, zdraví tě a objímá Anna

15 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 19. srpna 2016 v 20:21 | Reagovat

Chutney já rád.

16 Robka Robka | Web | 20. srpna 2016 v 14:54 | Reagovat

Bohužel nemám k dispozici produkty ze zahrádky, takže už několik let nezavařuji. Ale možná dcera by mi nějakou zeleninu poskytla, tak pokud budou přebytky, určitě zužitkuji tvé recepty. Mám ráda zejména pikantní chuť, takže určitě to pikantní vyzkouším.

17 Robka Robka | Web | 20. srpna 2016 v 15:25 | Reagovat

Líbí se mi to - podusit cibuli asi jednu písničku.:-) Některé mé oblíbené mají i víc než deset minut, takže počítám, že to bude spíš na singl do rádia.:D Jinak by z cibule byl škvarek.

18 Sugr Sugr | E-mail | Web | 21. srpna 2016 v 8:02 | Reagovat

Tedy Vendy, mít takového bráchu a rajčata, asi bych se do toho taky pustila! ;-)

19 Joina Joina | Web | 21. srpna 2016 v 11:44 | Reagovat

Čatní? tak o tomhle jsem ještě neslyšela, ale vypadá to suprově. U nás bohužel rajčata jsou ještě zelené...
Recept bude určitě k dobru, ale nevím kam bych to tak mohla dat, třeba na nějakou pizzu?

20 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 21. srpna 2016 v 19:02 | Reagovat

Mám rajčata, cuketu, jen jablka nemám, ale ta se dají vzít od mladých snad.Díky za recept.

21 Meduňka Meduňka | Web | 21. srpna 2016 v 19:12 | Reagovat

Hlásím, že pikantní čatní je výbornééé! Jen jsem vyměnila cukr za fruktózu a mám bezva neutrální mňamku k dělené stravě :-D

22 Van Vendy Van Vendy | Web | 21. srpna 2016 v 19:30 | Reagovat

[6]: Ano, jako směs na topinky nebo k masu - výborné! :-)
[9]: Třeba se ti někdy bude hodit, ten recept. Ale dokud čatní kuchtí babička, tak toho využij! ;-)  :-D
[10]: Bravo, bravissimo! :-D
[11]: Zkus, Bevi, určitě se povede!
A mě zas rozsekala představa kvedlajících se břich :-D
[12]: Zkus, i za cenu nákupu stojí za to, si jedno čatníčko vyrobit. ;-)
[13]: Nech ať se dílko zdaří. ;-)  :-)
[15]: Chutney chutná! :-P

23 Van Vendy Van Vendy | Web | 21. srpna 2016 v 19:35 | Reagovat

[16]: Mně připadá fakt dobrá, i ta jemnější směs, i ta pikantnější. Za pokus to stojí :-)
[17]: Haha, tohle mě taky napadlo, ale počítala jsem s průměrnou rádiovou popovkou a takové mají většinou dva a půl až čtyři minuty :-D
[18]: Brácha je v tomhle zlatej, když má dost, daruje. Za to má u mě po sklenici čatníčka na košt. ;-) A zkus to i bez bráchy! Bez rajčat to bohužel nejde... :D
[19]: Na pizzu by to taky šlo, určitě! Tu první jsem používala hodně na topinky. Tu druhou jsem zkusila se špagetami. Oboje výborné! Taky se dá použít k pečenému nebo grilovanému masu, jako malá příloha místo zeleniny, nebo i se zeleninou.
[20]: Růži, zkus, mně tyhle čatní připadají fakt skvělá a už proto recept dávám do placu.
[21]: Skvělé, dílko se zadařilo! Výměna cukru za fruktózu ničemu nevadí, možná by byl zajímavý i med, ale to jsem ještě nezkoušela. Bezva neutrální mňamka k dělené stravě, to sedí! :-P

24 Intuice Intuice | E-mail | Web | 21. srpna 2016 v 20:00 | Reagovat

[4]: Trh bývá v sobotu. Pak ve městě v úterý, ale je to časově jen pro důchodce, končí snad ve 12 hodin. Odpoledne už tam není skoro nikdo. Pro běžné pracující to není. Jo, tak jsem teď o dovolené chodila a levné zeleniny i ovoce kupovala. :-)

25 Elis Elis | Web | 22. srpna 2016 v 0:39 | Reagovat

[22]: Také toho využívám, babička zavařuje, peče cukroví a vaří různé jiné dobrůtky pro celou rodinu...

26 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 24. srpna 2016 v 8:03 | Reagovat

Čatní, nevím proč, ale to slovo mi strašně leze na nervy. :D Nicméně je to určitě děsně užitečná věcička. :-)

27 Van Vendy Van Vendy | Web | 25. srpna 2016 v 18:44 | Reagovat

[24]: No vidíš! Dá se to.
Vem si to takhle - možná nakoupíš suroviny a tudíž to nebude zadarmo. Ale zase víš, co všechno do toho dáváš a v jaké kvalitě. Navíc, třeba tohle čatní určitě v obchodě neseženeš...
[25]: Bravo, bravo! :-D
[26]: Haha, to je dobrý... ale tak si to pojmenuj chutney (nevím jak se chutney vyslovuje, tuším že čatní :-D) nebo tomu můžeš říkat čalamáda. Nebo takový ten tentononc na topinky. :D

28 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 25. srpna 2016 v 19:44 | Reagovat

Čatní nedělám ale asi to bude chyba :-P Určitě je to hodně dobré. Hodně jsi mne nalákala na jablšpeky, volila bych rychlejší variantu závinu, musím vyzkoušet :-)  :-)

29 Iris Iris | E-mail | Web | 27. srpna 2016 v 15:31 | Reagovat

Určitě se sem pro recept vrátím ;-)

30 Janinka Janinka | E-mail | Web | 28. srpna 2016 v 8:52 | Reagovat

To vypadá náramně žravě, skoro si troufám říct, že bych to jedla i jen tak a nemusela k tomu mít ani to maso s bramborama :-D.

31 Van Vendy Van Vendy | Web | 29. srpna 2016 v 13:16 | Reagovat

[28]: Evi, zkus, určitě nebudeš litovat, je to mňamka! Rychlejší varianta závinu jest možná. ;-)  :-D
[29]: Je to fakt dobré! :-)
[30]: Dalo by se to baštit jen tak. Ale zase s tím masem je to lepší. A rozhodně tím neuškodíš ani špagetám! :-P

32 Sugr Sugr | E-mail | Web | 30. srpna 2016 v 18:45 | Reagovat

Mňamozní, mohu přijít na návštěvu? ;-)

33 Miloš Miloš | Web | 6. září 2016 v 18:50 | Reagovat

Čatní vůbec neznám, rajčata moc rád nemám, pro párek v rohlíku vždy volím horčici, ale choť rajčata pěstuje na chalupě, úrodu má bohatou, a tak s ní také trochu pomáhám :)

34 Ell Ell | Web | 22. září 2016 v 16:17 | Reagovat

Tak tohle vypadá skvěle! Čatní jsem nikdy nezkoušela, tak proč to neprozkoušet :)

35 Mniška Mniška | E-mail | Web | 2. října 2016 v 11:14 | Reagovat

Tak tohle je čatní! Popravdě jsem si to představovala trochu jinak, zní mi to totiž tak indicky! :D ale hele, když to tak doporučuješ, možná bych mohla konečně zmobilizovat své levé ručičky a taky to zkusit.
A rozhodně nemám pocit, že by ses vytahovala, navíc člověk se někdy musí pochválit, kdyby sám sebe pořád jen peskoval, tak má sklon k depresím.
Takže čatní zdar!

36 Van Vendy Van Vendy | Web | 2. října 2016 v 16:24 | Reagovat

[35]: Zlati, zmobilizuj a zkus! :-D Rajčata ještě pořád frčí a jablka taky, cibule je neomezeně po celý rok.
[34]: Taky doporučuji. Navíc, domácí je stoprocentně bez éček, a dá se vyrobit jen pár skleniček, které se uskladní v ledničce a chvíli vydrží.
[33]: Pro párek v rohlíku taky raději volím hořčici, ale na topince je senzační a k pečenému masu taky dost dobré, třeba v kombinaci s rýží, fakt. ;-)
[32]: No jasně! :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama