Jablko na plovoucím ostrově

4. listopadu 2014 v 17:07 | Van Vendy |  Mňamky!
Zase jsem se nechala zlomit sama sebou a dala receptík do soutěže Gurmánky. Téma dne byl - podzim. A mimochodem, sešlo se tam pár prima receptíků!


S podzimem se mi vybaví nejvíce pečené brambory a jablka. Jablíčka tentokrát zvítězila, a tak jsem prolistovala jednu speciál ovocnou kuchařku a našla receptík, který jsem nazvala - Jablko na plovoucím ostrově.

Příprava je celkem jednoduchá - 6 jablek, trocha marmelády, ořechů a rozinek.
Na plovoucí ostrov - 3 vajíčka, 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce cukru, špetička soli a třeba citronová kůra.



Jablíčka oloupu a vykrájím jádřince. Naplním marmeládou, posekanými oříšky a rozinkami.
Vajíčka rozklepnu zvlášť bílky, zvlášť žloutky. Bílky ušlehám do sněhu, se špetičkou soli a citronovou kůrou, pak přidám žloutky a nakonec cukr a mouku. Těstíčko vliji do pekáčku (vyloženého pečicím papírem, nebo vymazaného a vysypaného.) Na to pokladu jablíčka a dám do předehřáté trouby (cca 200 stupňů) zapéct na patnáct minut.
Nebo prostě do té doby, až sněhová vrstva začne chytat tu správnou růžovou barvu.

Vyndám, lehce propíchnu špelkou - a je to.


Malá rada - zkuste dát předpéct jablíčka samotná, tak na deset minut, a pak teprve dolijte sněhové těstíčko a dopečte klasicky. Jablka budou více propečená...

Krásný den všem!
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 VendyW VendyW | E-mail | Web | 4. listopadu 2014 v 17:22 | Reagovat

Hmmmm, to je docela výzva ;-)

2 Polly Polly | Web | 4. listopadu 2014 v 18:17 | Reagovat

taaaak toto by mi velmi chutilo!!! cize asi viem, co spravim, ked pride mamina v piatok na navstevu xPPP. dakujem!
ja milujem klasicke jablka v zupane, ale plnim ich nutelou s orieskami, vrelo odporucam! xD

3 Joina Joina | Web | 4. listopadu 2014 v 18:41 | Reagovat

O tomhle jsem ještě neslyšela ale vypadá to velmi lákavě :)
Taky bych to chtěla vyzkoušet :)

4 CuMelKaa CuMelKaa | Web | 4. listopadu 2014 v 18:58 | Reagovat

Jeee :O to vypad amoc krasne =) pritel by asi byl moc rad kdybyhc mu to udelala =)

5 Berry Berry | Web | 4. listopadu 2014 v 19:48 | Reagovat

Mňam mňam, akorát to musí být strašně moc sladké, ne - když jablíčka, sama o sobě sladká, jsou ještě plná marmelády a hrozinek? Ale vypadá to fantasticky :) A název jsi tomu dala trefný.

6 Van Vendy Van Vendy | Web | 4. listopadu 2014 v 20:55 | Reagovat

[1]:[3]:[4]:[5]: Pokud byste chtěli vyzkoušet, doporučuji opravdu jablíčka předpéct. Jinak je to osvěžující moučník a určitě by byl výborný i v létě. :-)  :-)

7 Van Vendy Van Vendy | Web | 4. listopadu 2014 v 20:57 | Reagovat

[2]: Nutela s oříšky? To určitě zkusím! :-)
[5]: Nepřipadá mi to zas až tak sladké, zkus a uvidíš. Asi záleží i na vlastní sladkosti jablek, některá jsou méně sladká, jiná více... :-)
Jo a taky to můžete polít vanilkovým nebo karamelovým krémem... :-)  :-)

8 Beatricia Beatricia | Web | 4. listopadu 2014 v 21:12 | Reagovat

To je vysoce odborné téma a diskuze, do které se, bohužel, nemohu plnohodnotně zapojit. Já to jen laicky zdlábnu. Moc dobré to bylo. Ňam.<(*_*)>

9 Kitty Kitty | E-mail | Web | 4. listopadu 2014 v 21:25 | Reagovat

Jsi gurmánská vynálezkyně. Tuto úpravu jablíček jsem zatím nikde neviděla. Dobrou chuť vám, které to zkusíte taky :-)

10 Infinity Infinity | Web | 4. listopadu 2014 v 22:47 | Reagovat

Hned bych ochutnala, vypadá to úžasně. :-)

11 Em Age Em Age | Web | 5. listopadu 2014 v 9:47 | Reagovat

To může být sakra dobré. :D Jednoduché a efektní! :-)

12 Ko Ky Ko Ky | Web | 5. listopadu 2014 v 9:53 | Reagovat

To slyším prvně, ale vypadá to moc lákavě, hned kdybych mohla tak bych si to dala. :)

13 Berry Berry | Web | 5. listopadu 2014 v 9:58 | Reagovat

[7]: Děláš mi výborné chutě! :-)

14 Rezzy Rezzy | Web | 5. listopadu 2014 v 15:53 | Reagovat

Páni, vypadá to skvěle a určitě je to mňamka! Musím někdy zkusit :-)

15 VendyW VendyW | E-mail | Web | 5. listopadu 2014 v 17:27 | Reagovat

Táááák a už se peče. udělala jsem pár změn. Jablíčka jsem rozpůlila a vydlabala, dala do mikrovlnky pod gril na 8 minut. Do těsta jsem zamíchala ještě lžíci mletých ořechů a trošičku prdopeče. Jablíčka dala o těsta, posypala skořicí a na tu pak ta marmeláda .... takže jsem zvědavá jaké to bude ;-)

16 Van Vendy Van Vendy | 5. listopadu 2014 v 18:39 | Reagovat

[15]:Jsem též zvědava, doufám, že dáš vědět! Ale podle všeho si myslím, že to bude skvělá mňamka. Tak dobrou chuť přeji! :-)  :-)

17 annapos annapos | Web | 5. listopadu 2014 v 18:46 | Reagovat

[15]: Vzala jste mně to s klávesnice, asi bych je také rozpůlila. Jablíčka v županu dělám velice dlouho a také jablko oloupané, na čtvrtky nebo na dílky nakrájené, namočím do palačinkového těstíčka a ve friťáku osmažím, obalím v moučkovém cukru se skořicí. Malá chuťovka k telce se hodí.

18 VendyW VendyW | 5. listopadu 2014 v 18:54 | Reagovat

Povedlo se a je to mnamka!

19 Van Vendy Van Vendy | 5. listopadu 2014 v 19:53 | Reagovat

[18]:Super! Taky si říkám, že půlená jablíčka se líp propečou. A inovace s oříšky do těsta se mi také líbí!
Přeji dobrou chuť (jestli už není pozdě a jablíčka zapečená zblajznutá :D )
[17]: Tohle vypadá taky na príma tip, rychlý, jednoduchý a chutný. ;-)  :-)

20 Berry Berry | Web | 5. listopadu 2014 v 20:14 | Reagovat

[17]: Jednou jsem dělala, mňamka největší.
Když nad tím ještě Vendy přemýšlím, dělala jsem něco podobného vlastně na pomaturiťák. Na styl jablka v županu - čtvrtinka jablka s lžičkou marmelády v listovém těstě, myslím, a bylo to vlastně moc dobré. Ale už si to moc nepamatuju a recept jsem si nezapsala :(

21 ethnea ethnea | Web | 6. listopadu 2014 v 10:25 | Reagovat

Ty jablka k tomu podzimu proste patri!

Ja, ac vubec nepecu, jsem dostala hroznou chut na pravy americky jablecny kolac, a prekvapive se take povedl. =)

Ale delas mi chute, neco sladkeho by bodlo. =)

22 ilon ilon | Web | 6. listopadu 2014 v 11:23 | Reagovat

Tak musím říct, že to vypadá naprosto skvěle a bude to i úžasně chutnat, a takhle na podzim se to opravdu hodí. Hmmm mnaminka, to já ráda ;-)  :-)

23 feministicgirl feministicgirl | Web | 6. listopadu 2014 v 17:22 | Reagovat

Mmm, to zní dobře. Akorát já bych vynechala rozinky a místo marmelády bych si tam dala čekuládu. :-D

24 Meduňka Meduňka | Web | 6. listopadu 2014 v 18:23 | Reagovat

Vypadá to lákavě, dokonce i příprava není složitá, tak docela lituju, že tahle ostrovní jablíčka :-D hned tak neochutnám. Ale vnoučatům to možná upeču. :-)

25 annapos annapos | Web | 6. listopadu 2014 v 19:16 | Reagovat

[17]:Já a recepty? To je těžká věc Vendy, do kuchařky jsem se nepodívala třicet let a skoro nic nevážím, vařím a peču z hlavy, my staré báby to tak máme a proto nic podobného nepíši na blog. Komplikovat si život tím, že to budu muset navážit, odzkoušet, vyfotit, prostě a jednoduše, nemám čas? I když občas mě láká nějakou tu vychytávku poradit, co nedá moc práce a je dobrá.

26 without-problem without-problem | Web | 8. listopadu 2014 v 2:30 | Reagovat

Téda! Tohle vidím poprvé a vypadá to moc zajímavě 8-) Do podzimu je to dost trefné.. ;-)

27 karlaprazakova karlaprazakova | Web | 8. listopadu 2014 v 8:16 | Reagovat

To vypadá nádherně a chutně :-).
Brzo vyzkouším ;-)

28 TlusŤjoch TlusŤjoch | E-mail | Web | 8. listopadu 2014 v 9:23 | Reagovat

[23]:
Čekulády není nikdy dost.

29 Miloš Miloš | Web | 8. listopadu 2014 v 9:23 | Reagovat

Pečená jablka jsou moc dobrá i sama o sobě, jen posypaná skořicí a cukrem, v tvém provedení je to už přímo lahůdka.

30 Van Vendy Van Vendy | Web | 8. listopadu 2014 v 9:40 | Reagovat

[20]: Myslím, že bys to zvládla i teď a bez receptu, na jablíčkách v županu není co zkazit, leda bys je spálila... :-D
[21]: Pravý americký koláč? Taky bych ho zkusila... nebo jablečné scrumble. ;-)
[22]:Vážně to bylo dobrý i osvěžující
[23]: Čekuláda je vhodná! Může být i nugeta... :-)
[24]: Můžeš upéct i jen tak, třeba v remosce, nebo v troubě. A zakápnout třeba medem, nebo pak přelít marmeládovou omáčkou nebo pudinkem. :-) A pročpak bys to vlastně nemohla upéct? Nechceš? Nebo máš pocit, že bys to nezvládla? Zvládla... ;-)  :-D
[25]: Když vaříš hodně, máš už míry v oku. Pro pečení moučníků už dlouho používám hrnkovou metodu, jen zřídkakdy vážím. 20 deka másla odhadnu, případně si opticky nadílkuju, jinak už jsem máslo dlouho nepřevažovala... Nedávám na blog každý recept, na netu je toho spousta, jenom když je něco zajímavého nebo moc dobrého, tak se chci podělit. :-)
[26]: Napadla mě dýně, ale za prvé jsem neměla dýni a za druhé je pro mě hezčí na pohled, než na chuť... jablka jsou skvělá! :-) A ty jsi taková kulinářská duše, myslím, že bys mohla taky zkusit. Nebo jako inspiraci, jablka můžeš překrájet na půlky, místo celých... :-)
[27]: Je jablečná sezóna, zkus! A je to rychlé, fakt... :-D
[28]: Moje řeč! :-D
[29]: Skořice a cukr, skvělá volba pro jablka! ;-)  :-)

31 Beatricia Beatricia | Web | 8. listopadu 2014 v 10:22 | Reagovat

Zlatíčko Van, velice ti děkuji za zprávu, že se má poslední stránka nezobrazuje. Nechápu, jak je to možné. Upravila jsem ji znovu a prosím tě, kdybys to mohla ještě zkusit. Děkuji za tvůj čas a přeji hezký víkend. U nás zatím neprší a je hezky. :-)

32 CuMelKaa CuMelKaa | Web | 8. listopadu 2014 v 10:49 | Reagovat

Tak nejak jsem proste zkouzela co se dalo, kdyz uz neni zbytí tak mam kortikojdovou mast od dokrtorky, ej to bohuzel na bazi hormonu takze se nesmi pouzivat casto ale na ty nejhorsi misto casto pomuze  ;) taky se hodi olejovy krem do sprchy na promazavani postizenych mist...ono neni tak uplne rpavda ze exem zmizel ;) ma ho ale neni videt ;) jinak exem sem mela jako mala asi do tri let pak do 18 ti nic a potom zniceho nic obrovsky problem..v te dobe sem sem rozesla s pritele, protoze jsem s eblaznive zamilovala do jineho ;) a byla to nadherna laska...jenze jsme se do toho pohadala s otcem a jak se vsehcno seslo tak stres udelal svoje ;) ono sme se pocase s e svim vyrovnala a vse se vyjansilo atd..ale exem chce cas a klid a silnou vuli ;)

33 Kika Kika | E-mail | Web | 8. listopadu 2014 v 11:35 | Reagovat

Mňam, já bych Tě chtěla domů! Ale budu se muset spokojit s Tvým blogem doma a zkusit to sama :D

34 standyb standyb | 9. listopadu 2014 v 11:17 | Reagovat

uz len nazov mazaujal :D he he vyzera to super milujem jablkove kolace :)

35 Bev Bev | E-mail | Web | 10. listopadu 2014 v 13:56 | Reagovat

Znám jablíčka v županu z listového těsta, taky jsou moc dobrý. :-)

36 Sedmikráska Sedmikráska | Web | 12. listopadu 2014 v 9:33 | Reagovat

Nechceš mi kousek poslat? :)

37 bludickka bludickka | E-mail | Web | 12. listopadu 2014 v 21:04 | Reagovat

Asi nemám žádné jídlo, které by mi asociovalo podzim :) Ale ten tvůj název se mi moc líbí, zní to poeticky :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama