Povedeně nepovedené brownies

5. října 2014 v 18:46 | ANA |  Mňamky!
Tak jsem zase zasoutěžila u Gurmánky a sice o co nejčokoládovější čokoládu.
Přemýšlela jsem nad různými variacemi, ale nejčokoládovější recept mi připadaly čokoládové brownies. Brownies se mi líbí, použít tentokrát český překlad doslova by asi nebylo nejšťastnější... Brownies mají šmrnc.


Hledala jsem několik receptů a našla - leč pro první pokus docela velkorysé (rovná se drahé). Našla jsem jednu variantu, která byla trochu střízlivější (pokud se má něco pokazit, ať to není zas tak drahéÚžasný).

Takže jsem skočila do nedalekého obchůdku pro dvě čokolády na vaření (po chvíli zaváhání jsem raději vzala čtyři, co kdyby)...

Nahrnkovala si pár ingreidencí (nechce se mi vytahovat váhu) a pustila se do toho.
Zatímco jsem šlehala v robotu (ještě stará ETA!) vajíčka s cukrem do pěny, zapnula jsem troubu na 180 stupňů a na sporáku vodní lázeň. Dvě čokolády jsem nalámala a k tomu přikrájela na kostky 20 deka másla. Tentokrát jsem nešidila a vzala opravdové máslo, i když srdce Lakomé Barky krvácelo (ale vyplatilo se, to je fakt!) Takže, dvě čokolády jsem rozpustila s máslem a pěkně smíchala, pak odstavila z napařovačky a přidala vyšlehaná vajíčka s cukrem a mouku. K tomu jsem ještě přisypala hrstku nahrubo nasekaných ořechů (s ořechy je to lepší, to vám povím!) a celé to nahrnula do pekáčku, předem vymazaného a vysypaného.

A šupla do trouby, rozehřáté asi na 180 stupňů.
A nechala to péct doporučených 40 minut.
Upozornění pro všechny - ne třeba je dobré doslova dodržet pracovní postupy, protože každá trouba peče jinak - a já zjistila, že brownies jsem měla vytáhnout aspoň o tři až pět minut dřív. Správné brownies má mít totiž na povrchu křehkou krustu a vprostřed by mělo být vláčné, až mírně tekuté. Moje brownies byla trochu vypečenější, i když ještě dobrá.

Ale když jsem ochutnala, to vám povím - proklatě dobrá čokoláda!

Recept oficiálně převzatý - ZDE

Ingredience na 24 kousků brownies

  • 200 gramů másla
  • 200 gramů hořké čokolády
  • 150 gramů cukru
  • 110 gramů hladké mouky
  • 3 vajíčka
  • 50 gramů vlašských nebo pekanových ořechů (můžete vynechat)
  • tuk na vymazání pekáče

Pracovní postup

  1. Máslo a čokoládu si nakrájejte na menší kousky.
  2. Ve vodní lázni nechte rozpustit všechno máslo a poté do něj přisypávejte kousky čokolády. Důkladně rozmíchejte až do hladka, mezitím nechte předehřát troubu na 180 °C.
  3. Vezměte si větší mísu a vajíčka s cukrem vyšlehejte až do pěny, doporučuji použít elektrický šlehač.
  4. Do pěny za stálého míchání klasickou metlou přilévejte rozpuštěnou čokoládu.
  5. Do mísy přes síto vmíchávejte hladkou mouku a následně také ořechy, pokud jste se je rozhodli do brownies dát.
  6. Těsto přelijte do menšího, vymazaného pekáče a šup s ním do trouby. Při zmiňovaných 180 °C brownies pečte zhruba 20 - 25 minut. Špejli si ani chystat nemusíte, brownies musí uvnitř zůstat vláčné.
  7. Upečené a vychladlé brownies nalámejte nebo nakrájejte na čtverečky o průměru zhruba 5 cm.

Dobrou chuť!

 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 VendyW VendyW | E-mail | Web | 5. října 2014 v 18:49 | Reagovat

Kruci už bych je konečně mohla zkusit! :-D

2 Meduňka Meduňka | Web | 5. října 2014 v 20:18 | Reagovat

Jéééžkovy vočíííí, mňam! :D A zrovna když se snažím hubnout. No tak si jdu dát aspoň pár ořechů... ale tenhle recept si píšu! A JEDNOU... :-)

3 Beatricia Beatricia | Web | 5. října 2014 v 20:38 | Reagovat

Proklatě lákavé, proklatě vonící a proklatě chutné. Zajisté znáš Pavlovův refeflex se slinícím psem. Tak to jsem teď já. :-D  :-D

4 Erička Erička | Web | 5. října 2014 v 21:12 | Reagovat

Jů, to vypadá lákavě, hned bych ochutnala, že bych vyzkoušela recept, asi jo :)

5 Polly Polly | Web | 5. října 2014 v 21:31 | Reagovat

to 3-5 minut skôr ci neskôr poznam.... moja rura pecie ako diabol, takze casto sa mi stava, ze neoverene recepty dopadnu inak....ale aj tak vyzeraju chutne! dala by som si...momentalne som aj dost hladna, ale uz nechcem jest pred spanim xD ach..len to vydrzat!

6 Vendy Vendy | Web | 5. října 2014 v 21:54 | Reagovat

[1]:[2]:[3]:[4]:[5]: - Lidi, můžu říct jen jedno - je to fakt fantastická mňamka. Zkuste! ;-)  :-)

7 Radka Radka | E-mail | Web | 5. října 2014 v 21:56 | Reagovat

Dnes mě honila mlsná a váhala jsem mezi Brownies a koláčem s mákem, tvarohem a švestkami. Vyhrál koláč, ale jak koukám, příště už váhat nebudu ;-)

8 Vendy Vendy | Web | 6. října 2014 v 9:50 | Reagovat

[5]: Trouby jsou někdy zrádné, je dobré si vyzkoušet vlastní délku pečení a hlavně, orientovat se podle toho, jak moučník vypadá - v tomto případě tenká krusta, která se na dotek lehce prolomí, v případě moučníků stačí, když se kraje odchlipují od plechu. Ale to víš, žejo... :-)
[7]: Koláč s mákem, tvarohem a švestkami vypadá báječně! Hned bych si dala. Ale ty brownies zkus, jsou opravdu vynikající! :-)

9 Rezzy Rezzy | Web | 6. října 2014 v 10:06 | Reagovat

Miluju brownies! Oříšky jsem do toho dávat nezkoušela, dobrý nápad :-)

10 Berry Berry | Web | 6. října 2014 v 13:47 | Reagovat

Je to to, co se dělá v těch misečkách úplně podle originálu? Nebo je to něco podobného - napadlo mě to u toho, že to má být vevnitř polosyrové ;-) Vypadá to lákavě, byla jsem si hned do trouby pro jablíčkovou buchtičku!

11 Robka Robka | E-mail | Web | 6. října 2014 v 16:24 | Reagovat

Jednou jsem je jedla a od té doby pořád uvažuju, že je někdy udělám. A jak tak na to koukám, tak mám chuť to vyzkoušet hned (ale bohužel nemám doma ingredience a nechce se mi to dělat, takže to zase odložím na neurčito :-D )

12 Vendy Vendy | Web | 6. října 2014 v 19:15 | Reagovat

[9]: Zkus, klasické vlašské ořechy, nebo mandle, doporučují i pekanové ořechy :-)
[10]: Možná by to šlo i jako mufínci nebo cupkakes, ale tohle stačí nalít na plech a pak nakrájet na čtverce, ani to nemusíš nějak zdobit, je to fantastické. Dokonce recept není ani tak moc složitý. :-)
[11]: Určitě máš doma vajíčka, mouku, cukr a máslo. To plus navrch jsou dvě nebo tři čokolády na vaření a možná trocha ořechů (které můžou, ale nemusí být). :-) Doporučuju, tenhle receptík fakt vyzkoušej, je to fantastické! ;-)  :-)

13 annapos annapos | Web | 6. října 2014 v 20:25 | Reagovat

Malé je milé, do formičky
koňak do puntíků začaruji
dám tajemství od babičky
v temné kuchyňky sluji
své tajemství z té formičky
nikomu pak nedaruji.

14 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 6. října 2014 v 21:09 | Reagovat

V čem je čekuláda, je dobré...

15 Berry Berry | Web | 6. října 2014 v 23:15 | Reagovat

[12]: Jé, tak to je super!

16 Melissa Melissa | Web | 7. října 2014 v 1:22 | Reagovat

Vznešený název a musí to být určitě dobré,ale působí to jako obyčejná čokoládová nebo kakaová buchta či jako perník:)Tak přeji dobrou chuť-předpokládám ale,že už je snězeno:) :-P

17 Vendy Vendy | Web | 7. října 2014 v 9:30 | Reagovat

[13]:Tajemství šéfa kuchyně :-)
[14]: Svatá pravda ;-)

[15]: :-D
[16]: Ó, to je víc než čokoládová buchta. Zkus vyrobit, není to těžké. Chuť fantastická, už proto, že 50% tohoto moučníku tvoří čokoláda (zbytek máslo, vejce, cukr a trocha mouky). Vypadá to jednoduše, to připouštím, ale je to fakt výborné. (Atraktivnější vzhled by byl, kdybych ji vytáhla dřív - na řezu by bylo vidět, jak je vnitřek ještě tekutý.) 8-)

18 dáša dáša | Web | 7. října 2014 v 17:42 | Reagovat

To mně , Vendy, nedělej, víš, jak jsem mlsná. Po přečtění názvu článku jsem si vzala hořkou fidorku ( červenou, jiné nejím ) :-|
Měj se fajn :-)
A propos, kolik jsi jich snědla ? :-D

19 Doma Doma | Web | 7. října 2014 v 17:58 | Reagovat

Mňum hum! :D asi vyzkouším :D

20 Vendy Vendy | Web | 7. října 2014 v 23:00 | Reagovat

[18]: Hořká fidorka je dobrá (taky jsem se naučila jíst ty červené ;-))...
Kolik jsem jich snědla? Už dost... pár kousků jsem dala bráchovi, ať si vezmou ke kafi, dva kousky na ochutnání kamarádce a zbytek už pomalu mizí... ale je to hodně výživné, snědla jsem v neděli dva kousky a bylo toho dost (a to jsem věčně hladná... :-D)
[19]: Ddoporučuji, a není to až tak těžké na přípravu ;-)  :-)

21 Michal Michal | Web | 8. října 2014 v 12:04 | Reagovat

Brownies, sladký jak čert ale naprosto geniální :) Děláme tak jednou za kvartál abychom nebyli jak bečky. To je skoro droga :-D

22 Merilyn Merilyn | Web | 8. října 2014 v 16:51 | Reagovat

brownies :3 mám chutě! :D

23 Bev Bev | Web | 9. října 2014 v 5:56 | Reagovat

Zdá se mi to velice mňamózní. :-)

Vendy, prosím tě můžeš mi písnout, kde najdu tvé krásné úpravy slunečnic, ráda bych je vystavila, ale nemůžu je objevit a mail s adresou stránky jsem si omylem smazala. :-)

24 Ellnesa Ellnesa | Web | 10. října 2014 v 16:56 | Reagovat

Brownies jsem už pekla, ale ve formě cupcakes. Přidala jsem k tomu jednou tvarohový, podruhé pistáciový krém a bylo to vážně dobré. To mi ale připomíná, že bych měla upéct i ty standartní brownies ;-) Hezké zpracování kuchařské zkušenosti!

25 Péťa Péťa | Web | 10. října 2014 v 19:01 | Reagovat

Mňamka, to mě docela láká. Jen tedy ta představa, jak dělám pěnu bez šlehače je děsivá... nevybavená domácnost je zlo :-) Když ono je všechno tak pekelně drahé :(

26 without-problem without-problem | Web | 10. října 2014 v 22:35 | Reagovat

Mě to s tím českým překladem došlo až po několikati dnech :D :D Vypadají moc dobře.. Ačkoli je to trochu ironie, když bydlím v zemi, kde je tenhle dezert jeden z nejoblíbenějších a ještě nikdy je nezkoušela. :-D
Určitě někdy v mém vařícím záchvatu vyzkouším, děkuji za recept..a možná by nebylo ani marné do nich přidat třeba ovoce? Maliny nebo červený rybíz? :-)

27 Miloš Miloš | Web | 11. října 2014 v 18:23 | Reagovat

Na pohled skvostné a podle složení s velkým zastoupením čokolády určitě také.
Vidět to někde v cukrárně, tak neodolám.

28 Ježurka Ježurka | Web | 12. října 2014 v 13:52 | Reagovat

No, pořád to slyším okolo, ale taky jsem to ještě ani neochutnala, natož udělala. Opravdu cítím až sem krásnou vůni a věřím, že to byla dobrůtka. Ale že bych to snědla sama, to asi ne, to by byl mazec a manžel je diabetik. Že bych to zkusila z poloviční dávky? :-P

29 Vendy Vendy | Web | 12. října 2014 v 14:50 | Reagovat

[21]: Jsou děsně dobrý a opravdu, dost sytý.
[22]: Oprávněně! :-P
[23]: Jsou mňamózní... :-D Odkaz slunečnic už jsem ti poslala, ale to už víš... :-D
[24]: Taky chci vyzkoušet s nějakými úpravami. Napadla mě i forma mufínků. :-)
[25]: Pěna se dá udělat i metličkou, nebo ručním šlehačem (to je vážně minimum, vidličkou to nenašleháš, ani kdyby ses rozkrájela... :-D Ale jestli si pořídíš ponorný mixer, je to bezva pomůcka a není zas tak drahá. Do tisícovky koupíš docela schopnou... já vím, že máš problém s penězi, ale nemluvím super drahých robotech. Možná Ježíšek naježí něco podobného? ;-)
[26]: Nojo, název. Ony byly nepovedené, ale i ty nepovedené byly výtečné. Takže, proto... :-D
Zkus si je jednou načisto, tak jak zní recept, a v dalších variacích můžeš upravovat po svém. Ovoce, to je dobrá volba, taky mě to napadlo a příště zkusím variace. Jahody, maliny, to by se hodilo... :-) červený rybíz? Stálo by za pokus!
[27]: Možná by to líp vypadalo se šlehačkovou čepičkou, ale i tak byly fakt dobré. Opravdu dobré. :-)
[28]: Zkus to na některé rodinné posezení, brownies zmiznou, jen to zasyčí. Ale pokud bys chtěla zkusit z poloviční dávky, doporučuji dortovou formu, plech (i ten menší) by byl pro tuto dávku moc velký. :-)

30 Amelie Amelie | Web | 12. října 2014 v 15:54 | Reagovat

Děláš mi chutě, tohle já můžu.

31 Yasminn Yasminn | E-mail | Web | 14. října 2014 v 20:29 | Reagovat

Škoda, že tohle teď kvůli dietě nesmím.
Ale našla jsem jedny skvělé brownies, které jsou strašně moc dobré a i zdravé :D Fazolové od dewii http://dewiibatwoman.blogspot.cz/2013/06/fazolove-brownies.html
..jen místo rostlinného mléka dávám normální. Fazole samozřejmě nejsou chuťově cítit a je to strašně dobrý.

32 Ko Ky Ko Ky | Web | 16. října 2014 v 2:53 | Reagovat

Tvůj recept velmi ráda vyzkouším. :)

33 Magdaléna Magdaléna | Web | 22. října 2014 v 21:45 | Reagovat

Mně se brownies kdysi nepovedlo a od té doby jsem ho už nezkoušela. Je to opravdu drahý recept, abych ho pekla za své a drahý na to, abych si brala věci, co jsou doma. :) Navíc u nás takovéhle bomby nikdo nejí :) Takže čokoládová buchta vyhrává a perník ještě víc :)
Takže za mě brownies ne. :) Ale jsem ráda, že tobě se povedly (btw: já to tenkrát taky vytáhla dýl...)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama