Piškotový dort s jahodama

22. června 2014 v 15:53 | ANA |  Mňamky!
Dnešní pochoutku jsem se rozhodla věnovat do soutěže u Gurmánky na téma "lehký jako vánek"
Jahody zrovna frčí, tak proč nezkusit jahodový! Takový lahodový lehký jako vánek, zajímavá představa.
Takže jsem zahřešila a provětrala peněženku při nákupu jahod (byly v akci) a šlehaček. Ostatní jsem měla doma a vajíčka kupuji domácí.

Zalistovala jsem v jedné speciální kuchařce s názvem Ovocné moučníky a dezerty a našla sympaticky jednoduchý receptík.


A protože nejsem troškař, vylovila jsem od loňska zamražené borůvky a pár jsem jich odsypala na dozdobení.

Jaký je postup při chystání piškotového dortíku? Hlavně žádný zmatek a dokupování posledních surovin v průběhu pečení!
(To se stalo mě, ještě jsem musela skočit do obchůdku naproti pro ztužovač šlehačky).

Co k takovému dortíku potřebujeme?
Původní recept jsem trochu obměnila, protože jsem ubrala šlehačky a výsledný korpus šel stejně říznout jenom jednou a ne dvakrát, jak bylo v původním receptu.

Nachystejte si:
4 vajíčka (já vzala šest, protože byly menší)
120 g cukru
140 g mouky hladké
2 lžíce vařící (nebo hodně horké) vody
špetka soli
(navíc strouhaná citronová kůra, jako bonus)

Na ochucení miska jahod (předem nacukrovaných), hrstka borůvek (předem nacukrovaných), jahodová marmeláda (synovec tvrdil, že je třešňová), šlehačka a ztužovač šlehačky.


Dortovou formu jsem vymazala a vysypala, a taky jsem zapnula troubu. Na 170 stupňů.


Oddělila jsem žloutky od bílků. Do žloutků jsem přisypala polovinu cukru a vyšlehala do pěny. Potom jsem zvlášť vyšlehala bílky se špetkou soli a zbytkem cukru. Také do pěny, takové té, jak tam zalovíte lžičkou a pěnu vytáhnete do špičky, tak ta špička musí držet.
Bílkovou pěnu jsem postupně vpravila do žloutkové směsi, společně s moukou. Pěkně vmíchávát obracením, žádné prudké šlehání!


Těsto jsem nalila do dortové formy a trochu shrnula od středu ke krajům.


Dávám do předehřáté trouby péct při teplotě asi 170 stupňů. Jemně a s citem,s formou se nesmí klepnout!
A na jak dlouho! Dvacet minut? Nestihla jsem zaznamenat čas, tak jsem musela kontrolovat po chvilkách.
Při pečení neotevíráme troubu aspoň deset minut, aby se těsto zapeklo.
Pak stačí hlídat barvu a hlavně, moment, kdy se kraje trochu oddělují od plechu.


Stejně jemně jsem korpus vytáhla a položila, několikrát jsem propíchla špelkou, aby unikla pára - a nechala jej vychladnout.
Zatím jsem si nachystala další propriety: šlehačku, ztužovač, jahody a borůvky. A taky jsem si přinesla skleničku domácí marmelády.


Vychladlý dortík jsem rozřízla, potřela trochu marmeládou a pokladla rozmačkanými jahodami. Prosypala několika borůvkami.


Vyšlehala jsem šlehačku se ztužovačem (a tentokrát bez přidání cukru) a potřela částí šlehačky rozmačkané jahody.
Šlehačky stačí nemnoho, tak podle chuti a odhadu.
A musím říct, že Tesco šlehačka 33% je bezvadná.


No a pak jen přiklopit druhý korpus a celé to potřít šlehačkou a dozdobit jahodami a borůvkami. Nechat chvíli odpočinou a krájet na správné dortové kousky.




Jen jedna výstraha! Přestože dort je lehký jako vánek, když se ho naperete, je vám zatraceně těžko!
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Jarmila* Jarmila* | Web | 22. června 2014 v 16:33 | Reagovat

Vendy, zveřejňování takových mňamek v článcích by se mělo exemplárně tresat! :D
Jeden tady suší hubu, honí ho mlsná a kde nic, tu nic. :-(
Kdyby byly aspoň jahody. :-x

2 Jarmila* Jarmila* | Web | 22. června 2014 v 16:34 | Reagovat

Dort vypadá božsky. :-)

3 Ježurka Ježurka | Web | 22. června 2014 v 16:38 | Reagovat

Jo, to musí být dobrota, já ale nemám ani formu na dort, starou jsem vyhodila a novu nekoupila. Ale ta kombinace ovoce a šlehačky, to bych tedy modla. Sakryš, že bych si koupila konečně novou formu? :-)

4 Intuice Intuice | E-mail | Web | 22. června 2014 v 16:52 | Reagovat

Dortík vypadá velmi chutně, samé dobrůtky jsi do něj dala! Určitě už není nebo jen malinký kousek! :-)

5 VendyW VendyW | E-mail | Web | 22. června 2014 v 17:08 | Reagovat

Jaj, ten vypadá dobře! ;-)

6 Livien Livien | Web | 22. června 2014 v 17:08 | Reagovat

Nádhera! Upřímně věřím, že skutečně chutná jako ten vánek a vypadá moc hezky. Joo, domácí pečení, to já mám moc ráda. :)

7 Beatricia Beatricia | Web | 22. června 2014 v 19:33 | Reagovat

Krásně se to čte, moc se mi to líbí. Krásně se to jí, moc mi to chutná. Ale ta práce mezi tím... nic pro mne. Ty jsi moc šikovná. :-)

8 Robka Robka | E-mail | Web | 22. června 2014 v 21:15 | Reagovat

Vypadá to moc hezky, takové chutě mi děláš.:-) Poslední fotka je nejhezčí.

9 Pavla Pavla | Web | 22. června 2014 v 21:19 | Reagovat

Hezký dort :-)

10 Miloslava Miloslava | Web | 22. června 2014 v 21:21 | Reagovat

Vendey,když se musí dortík smlsnout jen trošku,určitě kousek zbylo,tak jsem tam za chvilku.
Docela si to opíši a mohla bych jej udělat na nějaký víkend,jahody mám,nebo klidně ještě koupím a může se mlsat. :-) měj hezký týden :-D

11 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 22. června 2014 v 21:58 | Reagovat

[3]:Libuško, on stačí i pekáček a udělat to jako řezy. Kuš, já mám na to chuť, ale proto jsem přestala skoro úplně péci, abych se nezačala kutálet. Muž chce taky zhubnout. Když oblékal sváteční kalhoty, zjistil, že je nemůže skoro dopnout. Nejsme velcí jedlíci, ale asi málo pohybu, či co...Tak budu péci jen virtuálně, heč a mlsat očima. ;-)

12 Helena Helena | E-mail | Web | 22. června 2014 v 23:18 | Reagovat

To vypadá na velkou dobrotu. A věřím, že ti bylo těžko, ale odolat nejde, sama se znám, zastavím se někdy až u třetího kousku. :D  :-D Borůvky jsou moc dobré. :-)  :-)

13 Joina Joina | Web | 23. června 2014 v 7:58 | Reagovat

Aj aj to je, ale mňaminka :) Povedlo se ti to užasně, taky bych si dala :)
A já jsem si říkala, že už máte tak brzy boruvky a oni byly z loňska, u nás se teprve bobulky dělají :)

14 Ko Ky Ko Ky | Web | 23. června 2014 v 10:40 | Reagovat

Mňamky,ten bych si hned dala :-)

15 Cleo Cleo | Web | 23. června 2014 v 11:06 | Reagovat

[14]: Nápodobně. :)

16 dáša dáša | E-mail | Web | 23. června 2014 v 14:06 | Reagovat

Vendy, óóh to musela být dobrota :-P
Já bych ale se svojí mlsnotou snědla půl dortu a manže by tu druhou jedl týden, a to bych mu nenápadně ještě ujídala ;-)
Přeji Ti veselé dny a myšlenky :-)  :-D

17 Lukáš Lukáš | Web | 23. června 2014 v 20:24 | Reagovat

á velice lákavé posvícení - skutečně

18 Radka Radka | E-mail | Web | 23. června 2014 v 21:46 | Reagovat

Koukám jako blázen, dosud jsem viděla vše naložené na těsto, ale nacpat to i dovnitř - to vidím prvně! A vypadá to moc lákavě :-)

19 Berry Berry | Web | 23. června 2014 v 23:47 | Reagovat

Mňam mňam, dala bych si. Piškot občas zkouším upéct jako podklad pro jeden dezert, ale jako od babičky se mi ještě nedaří.
Já teď papala jahody jen tak nebo se smetánkou a cukříkem, mňam mňam... A borlůvky, ty bych si dala. Teda, takhle dělat chutě před spaním, to se prostě nedělá Vendy :-D

20 Meduňka Meduňka | Web | 24. června 2014 v 16:38 | Reagovat

Tý jó O_O, vypadá to náramně! Dala bych si hned! Jen musím někoho ukecat, aby mi to upekl, ten postup je na mě moc složitej. :D

21 Včelka Včelka | E-mail | Web | 25. června 2014 v 15:11 | Reagovat

No vypadá to báječně :-) Ale není nad chuť  domácích jahod :-)

22 Doma Doma | Web | 25. června 2014 v 15:47 | Reagovat

Děláme trochu jiný - my vyskládáme tu samou dortovou formu jako máš ty, piškotami, dáme vrstvu rozmychané zakysané smetany s cukrem, poté vrstvu jahod, zase piškoty, pak zase zákysku a posypeme čokoládou nebo kakaem :D

Ale tenhle taky vypadá naprosto, ale naprosto dokonale a chutně :D :D Kdy mi kousek pošleš? :D

23 •Pet!nka• •Pet!nka• | Web | 26. června 2014 v 21:44 | Reagovat

Mňam, té šlehačky. Já bych si dala :D jsem hodně šlehačková a tohle, to by bylo něco pro mě :D

24 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 28. června 2014 v 10:45 | Reagovat

Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!

25 pizlik1 pizlik1 | E-mail | Web | 28. června 2014 v 18:13 | Reagovat

Já dělala jahodový dort letos dokonce dvakrát. :-)

26 Magdaléna Magdaléna | Web | 29. června 2014 v 16:42 | Reagovat

:) Dělala jsem zrovna nedavno něco podobného, jen  jiného těsta, protože ten piškot mi jako na potvoru vždycky spadne. Nevím, jak do dělám, ale dělám to zjevně špatně :)
.
Tvůj dortík vypadá naprosto luxusně. Jak se znám, bylo by mi po něm spíš těžko než lehko, protože jeden kousek by opravdu nestačil :)
.
Krása!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama