Jak jsem vařila Itálii

2. února 2014 v 18:25 | ANA |  Mňamky!
Dnešní recept je do dalšího kola soutěže v AK.

Týden jsem studovala různé recepty a postupně zavrhovala Insallata ala Napoletana, Brodetto alla Romana, Minestru di Corata di Maiale, Ragů Bolognese, Lasagne Verdi al Forno, Maccheroni al Grattino, Pizzu ala Napoletana, semifredi, rizoto i Tiramisu.
Myslím, že kdybych zůstala u klasického Tiramisu, udělala bych lépe.

Ale ne, já se rozhodla pro ravioli.
A protože nejsem v Itálii, rozhodla jsem se uvařit ravioli trochu po česku.

Co bylo tedy v plánu?
Ravioli se sýrovou omáčkou a sekaným pórkem. S podomácku dělaným nudlovým těstem!

Na ravioli jsem si koupila mleté maso, stačilo 30 deka (a ještě mi zůstalo na špagety).
Dále jsem potřebovala pórek, cibuli, česnek, vajíčka, hrubou mouku a sýry taveňáky.

Z hrubé mouky, jednoho vajíčka (už jsem měla poslední dvě, tak žádné plýtvání), a vody, jsem vytvořila tuhé těsto.
(Rada číslo jedna - na půl kila mouky dejte klidně vajíčka dvě, nebo i tři. Bude pružnější.)


Bochánek jsem nechala hodinku odpočinout a pak vyválela dvě placky. Které jsem nechala ještě půl hodiny oschnout, rozprostřené na utěrkách.



Dala jsem vařit osolenou vodu a v misce vymíchala sekanou - do které jsem přidala sůl, pepř, pokrájený pórek, větší část rozšlehaného vajíčka (něco jsem nechala na pomašlování), lisovaný česnek a majoránku.



Až potud dobré!
Dál už to šlo šejdrem...

Na jednu placku jsem nanesla několik kopečků mletého masa.
Místa kolem nich jsem potřela rozšlehaným vajíčkem.
Na ně jsem položila druhou placku a přitiskla prázdné plochy k sobě. (Tady už byl problém, špatně jsem odhadla velikost placky, měla být větší než ta spodní).
Okrájela rádýlkem (po jednom přejetí jsem lapla normální kuchyňský nůž, šlo to lehčeji) a kraje ještě přitiskla k sobě.
Takto zněl původní recept na italské ravioli.
A víte co, je to nepraktický recept.

Tohle měly být původně úhledné taštičky. Místo toho jsou to jakési mega nudlové knedle.
A páč jsem praktická, okrájené zbytky jsem pak ještě pokrájela na širší nudle. Budou do polévky.


Rada pro vás!

Ignorujte nějaké překrývání placky plackou. Vykrájejte normální čtverce nebo kolečka, které naplníte, okraje pomašlujete vajíčkem, přehnete a stisknete kraje.


První ravioli (v mém podání megaravioli!) jsem dala vařit do vařící vody a ještě lehce odpíchla lžící ode dna. (Rady kuchařek doporučují vařečku, já jsem víc tvůrčí a pracuji s tím, co mám po ruce, důležité je, aby to odolalo horké vodě a abych se pak neptala, kde udělali soudruzi z NDR chybu.)

A zatímco se vařila první dávka, dala jsem smažit cibulku na troše másla. Chvilku, do růžova. Přisypala jsem krupici, asi vrchovatou lžíci a chvilku promíchla. Zalila studeným mlékem (od oka, tak dvě deci), přidala dva taveňáky (Smetanito) a nechala pár minut provařit, do odstavené omáčky jsem přimíchala ještě lžíci plnotučné hořčice, má lepší chuť.
(Pozor, hlídejte vaření této omáčky, ať se nezapomenete jako já a nepřipálí se odspodu! Ještě teď mám v hrnci Savo na odstranění připálenin.

Rada č.2 - když se vám podaří připálit omáčku (rizoto, francouzské brambory), nezoufejte a neskákejte šipku z okna.
Prostě omáčku (rizoto, brambory) přehrňte do jiného kastrůlku, ale pozor, to co je připálené, nechte v původním. Přemístěná omáčka bez připálené směsi se ještě dá jíst).



No a uvařené ravioli (vařím asi deset minut) naservíruji na sýrovou omáčku a posypu posekaným pórkem.


Samozřejmě lze obměňovat a klidně můžete dát jako přílohu rajčatovou omáčku, ale i koprovou omáčku nebo žampionovou.

Vlastně to nebylo až tak nepovedené, sice se z taštiček staly kufry, ale jedlé to bylo.
Dokonce jsem si přidala.

A tuto koláž jsem poslala do soutěže, spolu s receptem...

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Vendy Vendy | 2. února 2014 v 18:26 | Reagovat

P.S. - po tom fiasku ani nepředpokládám, že bych vyhrála. Ale recept tam stejně pošlu... :-D

2 Magdaléna Magdaléna | Web | 2. února 2014 v 18:53 | Reagovat

:) Zrovna jsem se chtěla zeptat, jestli recept bude poslán :) Tak bude.
.
A mám radost, že se účastní i někdo nový (neboj, čokoládu jsem zaregistrovala :) )
.
A abych se přiznala, moje italské pokusy taky nebyly úplně eňo ňuňo... Pekla jsem ciabattu - jednou byla dobrá, ale špatně vykynula (poprvé v životě!) a podruhé vykynula krásně, ale zase to chutnalo moc česky.. :D Tak jsem raději poslala něco jiného :)

3 Ko Ky Ko Ky | Web | 2. února 2014 v 18:53 | Reagovat

díky za tvé rady a dávám ti jen za pravdu,jelikož to tak opravdu funguje,znám to i sama od sebe,když chodím do práce tam si nedovolím chybět ani minutu než ve škole:)
jj,získala jsem si tam úplně všechny:)
jj,staré dobré věci jsou stále pořád v oblibě :)

4 Ko Ky Ko Ky | Web | 2. února 2014 v 18:54 | Reagovat

díky za rady a teda nevěděla jsem,že takhle hezky až suprově umíš vařit :)

5 pavel pavel | Web | 2. února 2014 v 19:11 | Reagovat

Zrovna v sobotu jsem měl u Marušky sýrovou omáčku, dokonce poprvé, a chutnala mi.
Máš novej blogovej kabátek a vypadáš tady hezky, sluší ti to. :-)

6 pavel pavel | Web | 2. února 2014 v 19:13 | Reagovat

Taky už jsem přendával připálené do jiného hrnce. :D

7 Date tree Date tree | E-mail | Web | 2. února 2014 v 19:25 | Reagovat

Mňam, hned bych si je dala :) nikdy jsem je ještě nezkoušela dělat..

8 Ko Ky Ko Ky | Web | 2. února 2014 v 19:25 | Reagovat

jak jsem u nich psala,tak jsou domácí,ale já jsem je nedělala,ale máma

9 Rezzy Rezzy | Web | 2. února 2014 v 19:48 | Reagovat

Vendy, ten nový blog není můj, prosím, nevěř tomu :( Nezaložila jsem ho. Našla jsem to před chvílí a je mi z toho úplně špatně... nevím, co mám dělat...

10 Helena Helena | E-mail | Web | 2. února 2014 v 20:11 | Reagovat

Po jednom přejetí jsem lapla normální kuchyňský nůž, šlo to lehčeji :D  :D  :-D Vendy já se vždycky směji,není to škodolibost prosím. :D Tipla bych si,že vyhraješ. :-D

11 karlaprazakova karlaprazakova | Web | 2. února 2014 v 20:27 | Reagovat

To vypadá děsně složitě, asi si na to nikdy netroufnu, ale chuťově mě to láka velmi.
Tipnu si, že vyhraješ. Zážitek v kuchyni je to úžasnej a ještě k tomu chutnej :-)

12 Jarmila* Jarmila* | Web | 2. února 2014 v 20:39 | Reagovat

Vendy, ty jsi dobrá. :-) Já bych to asi nevařila, protože by to muž nejedl. Ale kdyby se mi to mělo takhle muchlat, flákla bych s tím do koše. :D
Blahopřeji ke zdárnému dokončení díla a držím palce, ať tvůj recept vyhraje nebo se dobře umístí. :-)

13 Robka Robka | E-mail | Web | 2. února 2014 v 20:49 | Reagovat

Pěkně sis s tím pohrála a nakonec jsi zvítězila.:-) Já bych možná zkusila vykrajovat to nudlové těsto malou kulatou formičkou - něco jako když dělám koblihy. Někdy to schválně zkusím.
Ale nejdůležitější je, že chuťová zkouška dopadla dobře. Přeji pěkné umístění v soutěži!

14 Ronnie Sparks Ronnie Sparks | E-mail | Web | 2. února 2014 v 20:53 | Reagovat

ty brdo, vypadá to fakt lákavě, určitě to někdy zkusím :-)

15 holkajakovy holkajakovy | Web | 2. února 2014 v 22:39 | Reagovat

Mmm ravioli můžu a tyhle vypadaj skvěle! To musíš zaručeně vyhrát! :D

16 Lofn Lofn | Web | 2. února 2014 v 22:44 | Reagovat

Ta koláž je pěkná,pokud soutěžíš a potřebovala by jsi hlásky,tak stačí napsat ;-)
Vypadá to moc chutně,mnam :-D
V minulém článku jsem ti napsala něco k tomu problému,co řešíme - zpracovala jsem to do článku. ;-)
Napiš mi,jak to dopadlo.hezký veče.l

17 Radka Radka | E-mail | Web | 2. února 2014 v 23:13 | Reagovat

Megatašky vypadají chutně a úplně první mě zaujal hrnek, protože před nedávnem se moje sestra rohodla, že chce zase takové (kdysi je měla) a tak sháněla.
Jo, moc pěkný :-)
A já dostala z těch fotek hlad :D

18 Beatricia Beatricia | Web | 3. února 2014 v 7:57 | Reagovat

Držím ti palce v soutěži. Za takovou úžasnou práci si zasloužíš výhru. Já jsem z toho receptu dostala horečku, nevím, "vo co go". :-D  :-D

19 VendyW VendyW | E-mail | Web | 3. února 2014 v 8:24 | Reagovat

Tak něky se holt nezadaří hlavně že to bylo dobré. Já dělala těstoviny se smetanovo-sýrovo-hříbkovou omáčkou. Ta se tak  povedla že kdejaká pizzerie takovou nemá ;-)  :-D

20 mengano mengano | E-mail | Web | 3. února 2014 v 9:39 | Reagovat

Já podle receptů vařit neumím, vždycky si všechno upravím podle sebe - tedy aby to bylo co nejjednodušší :-) Nebaví mě se s něčím crcat půl dne. Takže ravioli nedělám takhle složitě, ale přesně jak jsi napsala ke konci - nakrájím si čtverečky a ty naplním.

Kočka mezi kočkami nahoře je naprosto parádní :-)

21 Nishanath Nishanath | Web | 3. února 2014 v 17:55 | Reagovat

Vyzerajú skvele...ja som ravioli nikdy nejedla, pretože som vegetariánka, ale ktovie či by mi nechutili. Bolo by zaslúžené keby si vyhrala, máš to prepracované aj s fotkami a radami. Páči sa mi keď sa to človeku nevydarí úplne, potom vie poradiť iným ľuďom a navyše vyznieva sympatickejšie :). Inak ďakujem za gratuláciu.

22 Rezzy Rezzy | Web | 3. února 2014 v 19:19 | Reagovat

Mega nudlové knedle :-D Ale i tak to vypadá skvěle! Na vzhledu stejně ani tak nezáleží, stejně se to sní a věřím, že to bylo výborné :-)
Jinak... ještě jednou se omlouvám za tu nepříjemnost s blogem... moc ti děkuju za podporu, vždycky jsi tak milá :-)
PS: Máš super záhlaví!

23 Vendy Vendy | Web | 3. února 2014 v 19:58 | Reagovat

[2]: Tos mě potěšila, poslední dobou mám u vaření nějaký pech, i když ne u všeho, třeba polévky se mi daří celkem na výbornou, ale buchty jedna katastrofa (kynuté). Tak aspoň vím, že se chyba může stát každému. :-)
[4]: díky! O suprovosti by se ale dalo pochybovat... ;-)  8-)
[5]:[6]: Děkuji za poklonu, potěšila! (A načechrala křidýlka...) K připálené omáčce, taky jsi mě zvednul náladu, že nejsem sama, komu se občas nezadařilo. :-)
[7]: Já taky ne, tohle je premiéra. :-P
[8]: Mamky umí vždycky vařit nejlépe. To je zajímavý sociologický fenomén. Nebo aspoň byl...
[9]: Rezzy, po pravdě, byla jsem dost vyděšená, co se to s tebou děje. Takže jsem ráda, že ses ozvala a trochu to objasnila. ;-)  :-)
[10]: Díky! Nevím jestli vyhraju, spíš jsem to poslala jako antirecept, ale že jsem někoho pobavila, mě spíš těší než že by mě to štvalo. Asi by mě to namíchlo, kdyby bylo jídlo nepoživatelné, ale ono se dalo sníst v pohodě a chutnalo. Jen mohlo být chutnější, ale to platí prakticky pro každé jídlo... :-D
[11]: Ono to nebylo zas tak složitý, spíš trochu zdlouhavý, s přestávkami. V podstatě tři věci - těsto, plnění těsta a sýrová omáčka. 8-)

24 Vendy Vendy | Web | 3. února 2014 v 20:12 | Reagovat

[12]: Fláknout s tím do koše mě taky napadlo, ale drtilo mě, že jsem do surovin investovala. Takže jsem si řekla, že to zkrátka dokončím, ať to dopadne, jak chce. :-)
[13]: Díky, díky! Podobnou formičku mám taky, příště zkusím, a ještě mám takovou přehýbací, která i pěkně zatiskne okraje do sebe, tu chci taky vyzkoušet. Styl těsto na těsto - nebrat! :-D
[14]: Až budeš mít náladu, zkus. Ono je to fakt dobrý... 8-)
[15]: Zlati, děkuji za přání, ale na výhru to vážně nevidím. Recepty budou určitě lepší a lépe nafocené, než ten můj.
[16]: Uvidím, jak to bude s hlasy, když tak, dám vědět. Dík! A na tvůj postup se podívám, nejsem stavu se dokopat k přepnutí na tvůj blog :-P
[17]: Sehnala? Ten hrnek? Mám ho už strašně moc dlouho, tenkrát se mi líbila kombinace barev a vzoru. Dnes ho používám na rozklepávání vajíček a na uchycení naběračky, abych ji nemusela nechat válet na lince, nebo věčně ponořenou v polévce. Jako odkladovka pro šufánek je ten hrnek parádní. :-D
[18]:Jakto že ne, Beuš? Tedy jaktože nevíš, vo co go? To je taková soutěž na AK, už jsem tam jednou dávala recept na horkou čokoládu. I když spíš než jako soutěž to beru jako zábavu. :-)
[19]: Omáčka musela být lahodně smetanově fantastická! :-)
[20]: Taky se mi nikdy nepodařilo udělat recept úplně přesně, to platí i pro pletení svetrů, vždycky to bylo trochu jinačí... ;-) A zdlouhavé recepty taky nemám ráda, vyvářím je jen občas, když mě chytne nálada. ;-) Za pochvalu děkuji, je rafinovaná! A čechrám si peříčka, už podruhé... ;-)  :-D

[21]: Děkuji za pochvalu. Myslím, že i jako vegetariánce by ti chutnalo, a i kdyby ne, ravioli můžeš naplnit třeba sýrem se žampiony a omáčku k tomu smetanovou, nebo rajčatovou. Ono se to dá i takhle. :-) Jinak, jsem taková blbá povaha, že když se mi něco nepovede, varuji před tím ostatní, místo abych je nechala, aby si vymáchali čumák stejně jako já. :-P
[22]: Rezzy, děkuji také za pochvalu záhlaví (spolu s Čindou, Čičkou, Matýskem a Sametkou). A jsem ráda, že vyzníváš veseleji a že už probleskuješ v té podobě, v jaké tě znám. Moc držím palce, ať to jde dál dobrou cestou. :-)

25 Beatricia Beatricia | Web | 3. února 2014 v 20:58 | Reagovat

[24]: /18
Zlati, já vím, že je to kulinářská soutěž. Jen nevím, vo co go v těch hrníčcích a mističkách.  Ta alchymie je pro mně španělská vesnice. :-D

26 Vendy Vendy | Web | 3. února 2014 v 21:21 | Reagovat

[25]: :-D
Speciál pro tebe, zlati:
Hrnek č.1 - čistá voda (na těsto)
Kastrol č.1 - čistá voda osolená (na vaření ravioli)
Miska a hmota v ní - mleté maso ochucené
Kastrol s vodou a čímsi - vařící se ravioli
Další kastrolek - cibulka a máslo
A další kastrolek - hotová sýrová omáčka.
Zelený talíř - sýrová omáčka, ravioli a pórek. :-D  :-D  :-D  :-D  :-D  :-D

27 •Pet!nka• •Pet!nka• | Web | 3. února 2014 v 21:25 | Reagovat

Mňamka, já se teď učím vařit, bo se budeme s přítelem stěhovat k sobě a zatím to vypadá, že asi brzo umřeme hlady. ještě, že přes týden jí on v práci a já v menze. Víkendy holt budeme držet hladovku. Aspoń zhubneme.

28 Vendy Vendy | Web | 3. února 2014 v 21:31 | Reagovat

[27]: Peti, těstoviny to jistí, nemusíš je plácat ručně, vezmi kupované. K těstovinám rajčatová omáčka, salámová směs, zeleninová směs, sýrová omáčka, žampionová omáčka, špenát, smažená vajíčka - a sýr. Tím nemůžeš nic zkazit!
(Samozřejmě ne že tam po vzoru pejska a kočičky flákneš všechno, co jsem tu vyjmenovala, to jsou různé variace).
Další dobrá vychytávka - kuře na jakýkoliv způsob, nejlepší je pečené, k tomu brambory nebo rýže.
Sem tam můžeš střihnout bramboráky, ale to už je frfňačka, nevděčná práce (i když bramboráky ti budou mizet pod rukama).
A docela vděčný je guláš, podívej se na netu, dá se udělat i buřtguláš, a k tomu chleba nebo knedlík, knedlík můžeš koupit. Není to zas tak hrozné. :-D
Nemluvě o šunkaflecích nebo rizotu! :-)

29 Beatricia Beatricia | Web | 3. února 2014 v 22:24 | Reagovat

[26]: Moje chuťové buňky dávají děkovat za výborný manuál. Jsi moc hodná.♥:-)

30 Ko Ky Ko Ky | Web | 4. února 2014 v 14:32 | Reagovat

[23]:
pro mě co se týče tebe rozhodně se nedá nic pochybovat:)

jj,mámy jsou nej,teda ta moje jen někdy,ale to tu radši psát nebudu

31 signoraa signoraa | Web | 4. února 2014 v 15:09 | Reagovat

Vendy, podstatné na veškerém vaření je výsledek a ten je chut' připravovaného pokrmu. Italskou a všeobecně středomořskou kuchyni mám ráda a dost často itálii vařím. :-)
A připálený hrnec? Komu z nás se to ještě nestalo? :-D

32 pizlik1 pizlik1 | E-mail | Web | 4. února 2014 v 19:53 | Reagovat

Tak hlavně, že se to dalo jíst.

33 Karamelka Karamelka | Web | 5. února 2014 v 10:50 | Reagovat

to vypadá skvěle :-)

34 Em Zet Em Zet | Web | 5. února 2014 v 17:34 | Reagovat

Jsou nějak velké na ravioly, no :-D Ale mňam, s tím pórkem to muselo být excelentní :-)

35 Berry Berry | Web | 6. února 2014 v 22:57 | Reagovat

Hu, z těch prvních italských názvů neznám absolutně nic :-D Umím jenom pizzu (ale zato dobrou, min. lidem chutná :-D). Až jsem na to dostala chuť takhle před spaním, vypadá to dobře, i když se ti dvakrát nedařilo ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama