Co se starým pečivem? Žebračka, Gramatika a Chudí rytíři

20. května 2013 v 20:09 | ANA |  Mňamky!
Do třetice všeho dobrého. Poslední díl jednoduchých receptů, jak upotřebit staré pečivo.


Polévka z pečiva

Ze starších housek nebo rohlíků nakrájený na menší housky lze vytvořit základ krémové polévky. Pečivo rozvaříme ve vývaru či vodě, pak rozmixujeme nebo prolisujeme, přidáme zeleninu, povaříme a dochutíme. Místo zeleniny můžeme přidat i smetanu, sýr či vejce. Polévku z pečiva už nezahušťujeme.

Zdroj: az-recepty.cz

Žebračka

Je polévka ze starého chleba. Chleba usušíme a nastrouháme, nebo roztlučeme v hmoždíři. Zavaříme 4 vrchovaté lžíce ve slané vodě (odhadem) s trochou kmínu. Necháme povařit asi 12 minut a pak přidáme lžičku másla a několik lžic kyselé smetany s rozkvedlaným vejcem.
Chleba se také může zavařit do litru mléka.

Gramatika

Do 1 litru piva dáme asi 150 g strouhaného chleba, vlašský ořech másla, trochu kmínu, pepře a soli. Když se chleba rozvaří, polévku procedíme, přidáme do ní trochu smetany s dvěma rozkvedlanými žloutky.

(Gramatika sladší verze - 1/2 l piva, 1/2 l vody, 6 kostek cukru, lžíce mouky a zavařit. Nakonec přidat šálek smetany se 2 žloutky.)

Chudí rytíři

Pod tímto neobvyklým názvem se skrývá chutná mňamka.

Starší žemle nebo veka, cukr, 2 žloutky, 2 bílky, trocha mléka, strouhaná citron.kůra, strouhanka, skořice s cukrem a míchaný kompot.

Z žemlí nebo veky okrájíte kůrku (nemusíte). Žemle nakrájíte na plátky.
Třeme cukr se žloutky do pěny, přilijeme mléko, přidáme strouhanou citron.kůru a znovu ušleháme.
Ušleháme bílky.
Plátky žemlí nebo veky namočíme v žloutké směsi, pak je obalíme v ušlehaném bílku a nakonec ve strouhance.
Smažíme do zlatova.
Chudé rytíře pocukrujeme skořicovým cukrem a obložíme míchaným kompotem. Jíme ještě horké.

Zdroj: můj vlastní

(P.S. lze ochutit šlehačkou, ale to je přepych)

Chudí rytíři 2.

Housky nebo veku nakrájíme na tenké plátky, které zlehka namočíme do mléka a natřeme džemem. Potom vždy dva plátky spojíme, obalíme v rozšlehaném vejci a strouhance a v rozpáleném oleji smažíme po obou stranách dozlatova. Hotové zdobíme džemem, mandlí nebo ořechy.

Obměna:

Veku potřít oslazeným tvarohem, dva krajíčky slepit k sobě, obalit v těstíčku z mouky, vajíčka a mléka, vysmažit.
Posypat skořicí a mletým cukrem.

Nebo po namočení v těstíčku ještě obalit ve strouhance. Výborné s rybízovou marmeládou.

Zdroj: recepty.cz


Foto - zdroj babciny-recepty.blog.cz

Chudí rytíři 3.

Libovolný počet starších rohlíků - záleží na tom kolik, jich máme nebo na počtu strávníků - rozkrájíme na plátky, jakoby na žemlovku.
V mléce rozšleháme vejce a cukr. V pánvi rozehřejeme olej. Plátky rohlíků namáčíme v mléce a rychle je smažíme na pánvi. Dáme je ubrousek odsát přebytečný tuk.
Před podáváním ocukrujeme chudé rytíře směsí vanilkového nebo skořicového a moučkového cukru podle chuti. Chudé rytíře podáváme ještě teplé.

Chudí rytíři 4.

1/2 l mléka, lžíce cukru, 1 vanilk.cukr, 2 vanilkové pudinky, rohlíky

Do misky si nalijeme menší polovinu mléka. Asi 2 dl. Vmícháme lžíci cukru a 1 pudinkový prášek.
Do druhé misky vlijeme zbytek mléka, vanilkový cukr, druhý pudink a metličkou prošleháme. Pak postupně přišleháváme hladkou mouku, až nám vznikne těstíčko. To musí být akorát husté, aby nestékalo.
Rozkrojíme rohlík na poloviny a obě půlky namočíme do směsi v první misce. Důležité je namočit je jen krátce, aby moc nenasákly. Pokud je třeba vymačkáme přebytečné mléko. Pak rohlík potřeme marmeládou, spojíme ho a obalíme v těstíčku.
V rozpálené pánvi na oleji je pečeme krásně dozlatova.
Zlatavé rytíře podáváme horké nebo studené.

Chudí rytíři 5

Starý rodinný a opět úsporný recept. Vypadá to všelijak, ale je to dobré. Vhodné i pro děti, neboť alkohol se vypaří.

V misce rozšlehat mléko, rum, cukr, vejce, přidat velkou špetku (asi 1/3 rovné čajové lžičky) anýzu, který je nutné předtím trochu promnout v dlaních. Pak postupně přisypávat hladkou mouku, až vznikne hladké, ještě tekoucí těstíčko (tak husté, aby se na pečivu udrželo).
Rohlíky nebo housky rozkrojit podélně a ještě jednou napříč nebo jak se komu zlíbí.
Kousky namáčet v těstíčku a smažit ve vyšší vrstvě horkého oleje.
Pokud je pečivo už hodně tuhé, těstíčko musí být řidší, aby se trochu vsáklo a pečivo oživlo, nevadí, pokud v těstíčku chvilku leží.
Osmažené kousky nechat odkapat na ubrousku, pak poprášit moučkovým cukrem a podávat teplé. Chladnutím opět trochu tuhnou.

Zdroj: labuznik.cz

Zdroj: vareni.cz


Zdroj obrázku: schwartau.sk

Chudí rytíři 6 - nejjednodušší a nejrychlejší

Plátky veky obalit v rozšlehané směsi vajec, cukru a skořice, osmažit do zlatova a potřít marmeládou.

Taky se jim říká francouzské topinky.

Rohlíky s ořechy

8 rohlíků, 5 dl mléka, 1 vanilkový cukr, 80 g cukru krystal, 80 g másla, 150 g pomletých vlašských ořechů, cukr moučka

Rohlíky nakrájet na kolečka, dát do mísy. Povařit mléko s cukrem krystal a vanilkovým cukrem, vylít na rohlíky a promíchat. Rohlíky rozdělit na talířky, polít rozpuštěným máslem a posypat strouhanými ořechy.
(Myslím, že se může dát i mletý mak s cukrem, nebo polít zředěným džemem. A co zkusit třeba med?)
A mléka i másla bych dala od oka...

Zdroj: mimibazar.cz

A kdo by zapomněl na starou známou dobrou ŽEMLOVKU?

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Katka Katka | Web | 20. května 2013 v 20:23 | Reagovat

Chudý rytíře 2 mám moc ráda, ale nechce se mi s tím plácat. Jestli mě to trkne, až budu mít staré pečivo, udělala bych ty francouzské topinky.

2 Robka Robka | E-mail | Web | 20. května 2013 v 20:52 | Reagovat

No jo, žemlovka! To je klasika. Teď jsem si vzpomněla ještě na rohlíkové pusinky, které nám vyráběl syn na Vánoce. Recept jsem našla tu: http://www.toprecepty.cz/recept/8793-rohlikove-pusinky-pani-vasove/
Jinak díky za inspirativní nápady, někdy vyzkouším některý z receptů. Překvapuje mě, kolik těch receptů je.

3 Kariol Kariol | Web | 20. května 2013 v 20:59 | Reagovat

Hmmm, že bych si jednou tu housku nedala a počkala, až bude "stará" ? :-) Ty recepty jsou neodolatelné :D

4 Bekky Bekky | Web | 20. května 2013 v 21:50 | Reagovat

To vypadá dost zajímavě, i chlebová pizza z dalšího článku. Určitě něco z toho zkusím, ale prozatím dělám ze starého pečiva jen strouhanku :-)

5 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 21. května 2013 v 1:30 | Reagovat

Samá dobrota :-)

6 Karamelka Karamelka | Web | 21. května 2013 v 7:44 | Reagovat

Tu fotomontáž jsem našla na internetu, co není v rubrice Moje... ; ...tvorba... tak to není ode mne :-) a můj oblíbený šmoula je Nešika :-)

7 Beatricia Beatricia | Web | 21. května 2013 v 8:09 | Reagovat

Ach, ach, to je krása. Já se zde vždycky po ránu správně naladím na dobrou, bohatou snídani. A tak je to správné, tak to má být - pravil klasik. :-D

8 Vendy Vendy | Web | 21. května 2013 v 11:10 | Reagovat

[1]: Zkus, jsou dobré, fakt. Vezmi na to veku nebo nějaké klasické rohlíky, s chlebem to není ono, tyhle varianty na sladko.
[2]: Tohle chci zkusit, v minulém díle tento recept mám pod názvem Chrousti, je to přibližně to samé. :-) A jak se synovi povedly, chutnaly?
[3]: Vy jíte opravdu úsporně a jídlem neplýtváte! :-) Ale zkus si pár rohlíků odložit. Nebo jestli u vás v obchodě prodávají starší pečivo jako výprodej, kup si je (bývá levnější).. ;-)  :-)
[4]: Zatím jsem zkoušela pár věcí, především topinky, tousty a vaječné chleby, ale i chudé rytíře jsem vyzkoušela, byli fakt dobří. Chlebová pizza by nemusela být vůbec marná! Receptů je na výběr dost... ;-)  :-)
[5]: Mňam, mňam, mňam. ;-)
[6]: Díky za vysvětlení! Šmoula Nešika byl taky dobrý, já měla nejraději šmoulu Mrzouta. :-D
[7]: Ještě kdyby ta snídaně z té obrazovky vyplula v plné parádě chutí i vůní! To by se baštilo... :D

9 Dáša Dáša | E-mail | Web | 21. května 2013 v 12:23 | Reagovat

Mňam :-P
Já znám jen žemlovku a smaženky - aspoň pod tímto názvem se prodávali a jak jsem zjistila, tak se dělají do dneška :-)
Veka na sladko obalená ve skořicovém
cukru :-P
Měj se moc hezky :-)

10 Dáša Dáša | E-mail | Web | 21. května 2013 v 12:24 | Reagovat

[9]: .....prodávaly... :-?

11 Vendy Vendy | 21. května 2013 v 13:22 | Reagovat

[10]: Jasný překlep! ;-)  :-D

12 Janah Janah | Web | 21. května 2013 v 13:36 | Reagovat

Rytíře tu dělám z toustového chleba a taky je to dobré... :-P
Některé další recepty neznám, tak  s dovolením kopíruju...

13 Pižlík Pižlík | Web | 21. května 2013 v 16:15 | Reagovat

Žemlovku jsem už neměla, ani nepamatuji.Chudé rytíře 1,2 jsem dříve občas dělala. Teď jsem líná, jím to jen sama a tak se mi to nechce dělat. :-)

14 Miloš Miloš | Web | 21. května 2013 v 21:35 | Reagovat

Dobrá "vodová" polévka je česneková a tam se starý chleba také hodí.

15 Robka Robka | E-mail | Web | 21. května 2013 v 23:00 | Reagovat

[8]: Povedly a chutnaly. Samotnou mě to docela překvapilo. :-)

16 danielinama danielinama | 22. května 2013 v 7:15 | Reagovat

Další zajímavé recepty :-) Chudé rytíře jsem dělala, teď myslím, že to byla ta varianta 6 :-D

17 Gabriele Gabriele | Web | 22. května 2013 v 19:35 | Reagovat

chudích rytierov 2 mám veľmi rada ale nechce sa mi veľmi a ani v tomto remesle nie som veľmi zručná, vždy to dopadne zle :)
Ale urcite este nieco z tohto clanku poskusam !!
Super :)

18 annapos annapos | Web | 22. května 2013 v 20:10 | Reagovat

Je to jako v té pohádce, jak tulák napálil bohatou selku, se sekerovou polévkou? Mnoho surovin se dnes vyhazuje, v důsledku jsou to tisíce tun chleba a pečiva, každý tvůj recept je užitečný a učí hospodárnosti.

19 Bony Bony | 22. května 2013 v 21:01 | Reagovat

To je strašné, dívat se na ty recepty, když jsem na internátě, kde se příšerně vaří. (:

20 Radka Radka | E-mail | Web | 22. května 2013 v 22:35 | Reagovat

Nikdy mě nenapadlo takto upotřebit bílé pečivo - na sladko! Jasně, žemlovku znám, ale tyhle varianty jsou stejně dobré :-)

21 Vendy Vendy | 22. května 2013 v 22:47 | Reagovat

[18]:[20]:- Lidová tvořivost a vynalézavost nezná hranic. Ani v oblasti gastronomie. 8-)
Variace na sladko jsou moc dobré!

22 Berry Berry | Web | 22. května 2013 v 23:08 | Reagovat

Nejvíce se mi zalíbili rytíři :-) My z nich děláme "opečinky" do polévky, topinky nebo jdeme zkrátka s Kačenkou krmit kačenky :-p

23 Babeta Babeta | E-mail | Web | 23. května 2013 v 8:47 | Reagovat

Skoro to vypadá, že vlastníte pekárnu, a pak koumáte, co s neprodaným zbožím... :D

24 Luné Luné | Web | 23. května 2013 v 14:30 | Reagovat

Polévka z pečiva? Páni..

25 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 25. května 2013 v 18:43 | Reagovat

[11]: Skrýval-li by se pod pojmem "smaženka" feťák, mohla by být měkká koncovka na místě...

26 Zdebra Zdebra | Web | 18. ledna 2014 v 20:07 | Reagovat

Chudí rytíři nevypadají zle, to někdy zkusím, pokud na to nezapomenu.

A zmínka o houskách na začátku mi připomněla jednu hlášku od Felixe Holzmanna: "Krájejte tři dny staré housky, a já je nekrájel ani den, a už jsem měl plnou vanu." (nebo jak to bylo) :-D

27 Vendy Vendy | Web | 18. ledna 2014 v 23:19 | Reagovat

[26]: Tu hlášku znám, skvělá! (stejně skvělý je i Holzman. :-D)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama