Co se starým pečivem? Topinky, tousty, vaječné chleby.

18. května 2013 v 22:32 | ANA |  Mňamky!
Někteří už neví, co si počít se starým ztvrdlým chlebem nebo rohlíky, či vekou.
Takže starý chleba, rohlíky nebo veka letí do koše.
Škoda ho!

Starý chleba se dá přece zužitkovat jako krmení pro dobytek. To ví každý, kdo má domácí zvířenu.
Ale i ten, kdo nemá, nemusí řešit problém ztvrdlého chleba zrovna odpaďákem.

Je chleba starší, ale ne ještě úplně kameňák?

Nakrájejte na kostičky a osmažte na cibulce a s česnekem, zalijte vajíčkem a máte chlebovou vaječinu.

Opečte v toustovači, načesnekujte a použijte do česnekačky.

Nakrájejte na kostičky nebo na nudličky, opečte do zlatova a vsypejte jako přílohu do salátu, třeba z čínského zelí.
Pro přilepšenou směs osmažte i s nudličkami uzeniny a rozmačkaným česnekem.


Usmažte krajíčky chleba jako topinky, načesnekujte a s čajem je to výborná pochoutka.
Mlsalové můžou topinky vylepšit volským okem nebo vaječnou omeletkou, případně obložit plátky sýra (dobrý je eidam, nebo hermelín), pokrájenou cibulkou nebo olivami a plátky uzeniny.

Topinky jsou dobré i s čalamádou nebo s lečem.

Znáte pochoutku zvanou Studentský biftek?

To je celkem jednoduché. Krajíčky chleba osmahneme jako topinky, důkladně pokapeme polévkovým kořením a potřeme hořčicí. Ozdobíme třeba pokrájenou cibulkou, volským okem, a plátkem šunky, můžeme dozdobit pokrájenými rajčatami a paprikami.

Další topinková varianta de luxe - Topinky Arnošta z Pardubic.

Z krajíců chleba vykrojíte střídku tak, aby kůrka byla neporušena.
Kůrku dáme osmažit a do vzniklého otvoru vlijeme rozšlehané vejce. Necháme jen lehce zatuhnout, aby vajíčko vytvořilo "dno" a mezitím si vykrojený krajíček chleba potřeme paštikou a přiklopíme do výřezu, paštikou dolů. Přitiskneme, necháme ještě chvilku smažit, opatrně otočíme a dosmehneme z druhé strany.
Hotovou topinku zdobíme cibulkou, paprikami, rajčaty, nebo nějakou sterilovanou zeleninou.

O variantě jako rozpečené tousty snad není třeba ani psát.
Jen stačí zapamatovat si pravidlo - krajíčky před zapečením potřeme trochou másla. Máslo se vsákne a toustíky nejsou tolik vysušené.
Chlebíky je dobré obložit pikantní zeleninou - dobrý je třeba pórek, jemně štiplavý. Když není čerstvá zelenina, je docela zajímavé dát trochu mraženého hrášku s kukuřicí.
U toustů je dost podstatným doplňkem sýr - strouhaný nebo naplátkovaný. Vyzkoušejte sýry trochu chuťově výrazné, třeba uzený sýr, nebo nivu.
Dozdobit můžeme šunkou nebo jakýmkoliv kvalitním nářezem. Zapečeme v troubě nebo grilu do zlatova a do rozpuštění sýra.


Vaječné chleby!

Skvělý způsob, jak zpracovat starý chleba (můžete použít i rohlíky, nebo veku)

Rozšlehejte vajíčko (nebo dvě) s lžící vody (nebo trochou mléka) a solí.
Protáhněte v něm krajíčky chleba a osmažte do zlata.
Skvělá mňamka. Chleba je nejen chutný, ale i báječně měkoučký.

Do vaječné směsi můžete přidat různé přísady - já v poslední době dávám vrchovatou lžičku Vegety (hlavně proto, aby konečně ubývala a mizela). V tom případě nedávám sůl.
Můžete do vaječné směsi nastrouhat tvrdý sýr. Přidat bylinky, pažitku nebo petrželku. Smíchat s prolisovaným česnekem (ale pozor na smažení, aby to nezhořklo).

Vaječné chleby si můžete ozdobit. Zkoušela jsem několik variací:

- posypat nakrájenou cibulkou
- poklást naplátkovanou sterilovanou okurkou
- poklást čalamádou (dobrá je Kunovjanka)
- v létě ozdobit rajčaty a paprikami

Vymazlený vaječný chleba - potřít kremžskou hořčicí, taveným sýrem, poklást rajčaty, paprikami a nakrájenou cibulí, to vše osolit, opepřit a okmínovat.


Z pečiva lze vykouzlit i další chuťovky, ale to nechám do dalšího dílu.
Také vím, že mnohé znají mnozí z vás a nechtěla jsem nikoho podceňovat. Ale třeba někdo objeví novinku a inspiruje se!
Doprovodné obrázky použity z netu.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Intuice Intuice | E-mail | Web | 18. května 2013 v 22:42 | Reagovat

Topinky a podobné nemají chybu. Nikdy mi nikdo podobné doma neodmítne. :-)

2 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 18. května 2013 v 23:20 | Reagovat

S chlebem by se nemělo šeredit, jak říkala babička... je to boží dar a dokud je chleba v popelnici, mají se lidé dobře. Bohužel. Já si dnes přinesla dvě velké tašky starého pečiva a až pojedu příště, vezmu třeba domácí vajíčka a nebo králíka, za ten chleba. Sice bych se nemusela ničím revanšovat, ale jsem ráda, že chleby nekončí v odpadcích :-)

3 Iva Iva | 18. května 2013 v 23:45 | Reagovat

Když se koupí dobrý chleba, nebo pečivo, tak u nás nikdy nezbyde. Poslední čas však asi jde opravdu do tuhého , protože nezbývají ani rohlíky -gumáky, ani běžný  chleba, který je už druhý den tvrdý.  Dříve  zbýval, nekončil však v popelnici, ale pochutnali si na něm sousedovi králíci, či slepice.
Receptíky vítám, je to prima inspirace :-)

4 Markéta Berková Markéta Berková | 19. května 2013 v 0:09 | Reagovat

Úžasné mňamky :-) . Když u nás chleba zbyl, vždycky cestoval k babičce pro králíky a slepičky. Teď už moc nezbývá, asi jsem se dle rad babičky naučila šetřit. Vaječný chleba milujeme, topinky také, nejradši krajíčky chleba trošku máznu máslem, dám na pánvičku a hned máznu i druhou stranu a také osmahnu. Jsou výtečné a při druhém těhotenství jsem na nich byla závislá :-) .
Případný starý chlebík i rohlíky krájím na kostičky a osmahnu na sádle a přidávám do polévek, nebo suché housky melu na strouhanku a přidávám do nádivek, sekané atd.
Pěkný a inspirativní článek :-)

5 Katka Katka | Web | 19. května 2013 v 6:59 | Reagovat

Starý chleba do koše? To nikdy, i když jsme ještě neměli zvířata. Vždycky se dá usušit a dát někomu, kdo ta zvířata má. I když ve městě je to asi dost nemožné. Neumím si představit někoho, kdo třeba v PZE valí pytel suchého chleba tramvají někam za město....No, ale když se chce, všechno jde ;-)
Kromě studentského bifteku, který mi přijde už trošičku blivajzovitej, děláme všechno.
Když zbudou opečené kousky chleba, které jsme dávali do polévky, miska s nimi ponechaná na stole, je zanedlouho prázdná. Křoupeme je jen tak a dceřina kamarádka, když u nás byla po několikáté a vždycky na ně narazila, říkala "á, zas tu máte ty chipsy pro chudý?"

6 Kitty Kitty | E-mail | Web | 19. května 2013 v 7:39 | Reagovat

U nás starý chleba nevyhodím. Něco se dá králíkům, něco namočí slepicím, něco udělám jako topinky a když chytne drobně plíseň na povrchu, okrájím a rychle usuším. A zkrmím. Nikdy plesnivý vevnitř nekrmím. Ten dosuším a spálím v kotlu. Takovýho bývá echt málo, ale ani ten nepřijde do popelnice.
Objevila jsem Topinky Arnošta z Pardubic. Už je mám v receptech. Budu dělat, díky, vypadá to vymazleně... :-D

7 Beatricia Beatricia | Web | 19. května 2013 v 7:41 | Reagovat

Na chleba se těžce vydělává, takže by v žádném případě v odpadu končit neměl. Všechny zde uvedené návody jsou bezvadné, lehce proveditelné a chutné.
Já osobně ještě suché drobečky z rohlíku dávám na římsu ptáčkům. :-)

8 Robka Robka | E-mail | Web | 19. května 2013 v 8:54 | Reagovat

Vaječné chlebíky dělám dost často. Potírám je kečupem a posypu strouhaným sýrem. A opečený chleba, nakrájený na kostičky, je výborný třeba do hrachovky.
Ale přiznám se, že se mi občas stane, že kousek chleba zplesniví. S tím pak už nic dělat nejde.

9 VendyW VendyW | E-mail | Web | 19. května 2013 v 9:04 | Reagovat

U nás co odešel syn už moc chleba není, a když tak ho muž dojí že zbyde jen patka. Jinak to co náhodou zbyde a ztvrdne jde do taška pro slípky jedné známé. Ale teď jsem si vzpoměla na jednu starou kuchařskou vychytávku a když! mám tvrdý chleba namelu ho v robotu na jemno a používám na zahušťování tmavých omáček místo mouky. Je to o hodně chutnější a nedělají se cucky jako když se používá mouka.

10 Kerria Kerria | Web | 19. května 2013 v 10:15 | Reagovat

Většinu receptů znám, ale poslední roky nemám možnost vyzkoušet. I naše slepice jsou chudáci. Od doby, co mám pekárnu nám chleba moc nezbývá. :-D

11 Čerf Čerf | E-mail | Web | 19. května 2013 v 10:38 | Reagovat

Dobré nápady, budu na sobě v tomhle trochu pracovat, protože je fakt, že občas nějaký ten chleba vyhodím a neměl bych.

12 danielinama danielinama | Web | 19. května 2013 v 11:41 | Reagovat

Hezky shrnuté, co vše se dá ze starého pečiva udělat. Já většinou zapékám a občas dělám topinky. Ty okrájené (bez kurky) jsou dobré i sladké s máslem a marmeládou k čaji.

13 Terka Terka | E-mail | Web | 19. května 2013 v 12:30 | Reagovat

My děláváme topinky s česnekem, ale ty mi moc nechutnají.. raději mám chleba obalený ve vajíčku :)

14 magicforever magicforever | Web | 19. května 2013 v 12:48 | Reagovat

U nás sa to vždy nejako zužitkuje. Myslím, že vyhadzovať to je len plytvanie jedlom. Väčšinu receptov, čo si dala poznám. Je to fajn, pretože, keď som doma sama a niečo chcem zjesť, tak napr. tie vaječné chleby nie sú tak náročné. Ani na čas, ani na moje kuchárske schopnosti :D

15 Jarmila* Jarmila* | Web | 19. května 2013 v 12:49 | Reagovat

U nás jde tvrdý chleba zvířatům.
Topinky mám ráda, ale moc nedělám, protože je nemůžu pak ukousnout a rozedřu si patro. :D
Vaječný mám ráda. Vyzkouším i ostatní recepty. Vypadají dobře. :-)

16 MirekČ MirekČ | Web | 19. května 2013 v 13:14 | Reagovat

To tak vypadá, abych nechal schválně ztvrdnout celý 1200 g bochník. Tolik nádherných variant, až se mi zbíhají sliny. Ještě, že jsme měli na oběd bifteky z divočáka. :-) My jsme tvrdé zbytky pečiva nikdy nevyhazovali, postarali se o ně králíci a slepice. Teď je sbíráme a dáváme příbuzným.

17 annapos annapos | Web | 19. května 2013 v 20:03 | Reagovat

Spousta výborných receptů, používám jich spoustu, u nás se nevyhodí ani drobeček, a když by i eventuálně, něco bylo na vyhození, zvířátka, ta naše i ta lesní, jsou vděční strávníci.

18 Luné Luné | Web | 19. května 2013 v 22:25 | Reagovat

A já už myslela, že nás pošleš ke kačenkám. Lákavé :)

19 Radka Radka | E-mail | Web | 19. května 2013 v 22:47 | Reagovat

Kdysi po mně sousedka loudila staré rohlíky, že chodila denně s dětmi krmit kačeny. Odtsěhovali se a my s dcerou přešly na bezlepek. Ten je tak drahý, že nikdy nezbude ;-)

20 Lúthien Lúthien | Web | 19. května 2013 v 22:52 | Reagovat

Hmm, dostala jsem chuť na chleby ve vajíčku! :D

21 [ đomenico ] [ đomenico ] | Web | 20. května 2013 v 8:42 | Reagovat

U nás nikdy pečivem není mrháno, co se nesní, udělá se chleba ve vajíčku, dají se do polívky nebo se to dá slepicím. Ale vyhazovat to ne :)

22 š š | Web | 20. května 2013 v 10:50 | Reagovat

Miluju topinky:) nejlepší jsou potřené česnekem a máslem. To je mňamka! a čím víc česneku tím líp!! :D

23 mengano mengano | E-mail | Web | 21. května 2013 v 8:10 | Reagovat

Já mám ráda očesnekované topinky s jahodovým džemem. Než řeknete fuj, tak nejdřív ochutnejte ;-)

24 Pižlík Pižlík | Web | 21. května 2013 v 16:26 | Reagovat

Nikdy jsme nevyhodila do koše žádný chleba. Co zbyde, nechám usušit a dám kolegovi, který  to nosí do ZOO.

25 Yominis Yominis | E-mail | Web | 23. května 2013 v 21:45 | Reagovat

Hm... tak topinka Arnošta z Pardubic zní opravdu dobře! A kdybych tu paštiku nahradila třeba pestem... Mňam!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama