Hrnková buchta - geniálně jednoduchá

23. června 2012 v 20:35 | ANA |  Mňamky!
Jedinečný, rychlý, jednoduchý, univerzální recept.
Hrnková buchta a její variace.


Je to jednoduché a zhruba do půl hodiny budete mít buchtu hotovou i s přípravou.

Co k tomu potřebujete?


1 vajíčko, špetku soli, 1 hrnek cukru (krystal nebo krupice), 2 hrnky polohrubé mouky, prášek do pečiva, 1 hrnek mléka a půl hrnku oleje.

Nejdřív si nachystáte plech - buď vyložíte pečicím papírem, nebo vymažete sádlem a vysypete moukou. A pak už to frčí.
Rozklepnete do mísy jedno celé vajíčko, přidáte cukr, špetičku soli a vyšleháte do běla. Mezitím zapnete troubu.
Do vaječné směsi přidáte jeden a půl hrnku mouky. Ve zbytku mouky rozmícháte prášek do pečiva a přidáte do směsi. Vmícháváte postupně a vznikne spíš tužší hmota. Leč nezoufejte, protože do této hmoty přijde hrnek mléka. Mléko přilévejte postupně, abyste "neutopily mlynáře" a vmíchávejte. Až budete mít krásně vymíchanou směs, přidejte půl hrnku oleje. Postupně vpracujte, těsto vlijete na plech, rozhrnete ke kraji a šupnete do trouby.
Za 15-20 minut je buchta hotova. (Pokud vám peče trouba víc, stačí čtvrt hoďky, jen sledujte, jestli se kraje odlepují od plechu, to je signál, že je upečeno. A prvních deset minut troubu neotvírejte.)

Upečenou buchtu vytáhnete z trouby a propícháte na několika místech špejlí.
Po vychladnutí pocukrujete a můžete servírovat ke kafi. Nebo jen tak.

Moje variace:


- Vynechám část mouky a doplním kokosem.

- Vynechám část mouky a doplním strouhanými ořechy.

- ztvarohovatí vám mléko? Použijte do této buchty místo klasického mléka.

- stejně tak můžete do mléka rozmíchat bílý jogurt

- pokud máte kompot, vlijte do směsi celou sklenici i s kompotovou šťávou. Nahradí mléko.

- Do těsta vmíchám drobné ovoce - borůvky nebo rybíz nebo strouhaná jablka.

- Do těsta vmíchám nasekané oříšky, rozinky, kandované ovoce nebo pokrájené datle či fíky a k tomu nasekanou hořkou čokoládu na vaření. Famózní směs!

Když tuto rozinkovou a oříškovou směs po upečení poliju šlehačkou a posypu kokosem, vzniknou Tropické řezy (inspirované Ježurkou).

Tropické řezy také polévám rozpuštěnou čokoládou (tou pravou, prosím, žádné uměliny) a zdobím šlehačkou. Když nemám šlehačku, použiju nějaký smetanový jogurt nebo kysanou smetanu s cukrem.

Polevu můžeme vyzkoušet i citronovou, kakaovou nebo rumovou.

- Na těsto před upečením pokladu ovoce - co je po ruce. Jahody, maliny, rybíz, borůvky, třešně... A vznikne bublanina, kterou po upečení pocukruji.

- Upečené těsto potřu marmeládou, pokladu ovocem a přeliju želatinou nebo falešnou želatinou ze sirupu (250 ml vody, 250 ml jablečného sirupu a vanilkový pudink) nebo pudinkem.

- Upečenou buchtu nakrájím na řezy a ozdobím šlehačkou a lžičkou marmelády nebo ovoce
- Upečenou buchtu nakrájím na řezy a nemám-li šlehačky, použiju jakýkoliv krémový jogurt.
- Upečený plát nakrájím na pásy, potřu marmeládou nebo nutelou a naskládám na sebe jako řezy. Přeliji čokoládou nebo nějakou polevou.
Místo marmelády nebo nutely můžu použít klasický krém, odlehčený pudinkem. Je to luxusní varianta.
Taky můžu jen pocukrovat a zdobit šlehačkou, ovocem nebo jogurtem a ovocem.

TIP od mé švagrové:


Buchta s posypkou á la táč:

1 hrnek cukru moučka, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1/2 Hery nebo másla.
1 hrnek mléka, 1 kypřicí prášek, 2 vejce, ovoce.

Cukr, mouku, vanilkový cukr a Heru (nebo máslo) smícháme dohromady, vznikne polosypká směs. Asi hrnek té směsi odděláme.
Do zbytku přidáme mléko, kypřicí prášek a vejce, rozmícháme, vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Poklademe ovocem a zasypeme zbytkem oddělané směsi - drobenkouo. Pečeme 20-25 minut na 200 stupňů.


Další tipy sebrané z netu:


- ušlehané těsto před upečením rozdělíme na dvě části - jednu obarvíme kakaem. Na plech vlijeme nejprve základní, na ně kakaové. Můžeme vlít i střídavě a mramorovat špachtlí.

- na plech nalijeme polovinu těsta, posypeme strouhanými jablky, posypeme skořicovým cukrem. Na jablka naleju vychladlý vanilkový pudink (zde 3 pudinky na 1 l mléka), zbytek těsta rozmíchám s kakaem a naliju na pudink. Peče se předehřáté troubě na 170 stupňů asi 30-40 minut.
(V tomto případě se doporučuje do těsta 3 vejce a 2,5 hrnku mouky)

- tvarohová variace - na plech vlijeme 2/3 těsta, na ně tvaroh rozmíchaný s mlékem a cukrem, poklást ovocem a zbytek těsta obarvit kakaem (a co takhle zkusit skořici?) a dolít na tvarohovou hmotu. Asi 30 minut při 190 stupních.

- luxusní varice Banánová Margotka - těsto se dá péct a mezitím se dá vařit banánový pudink. Do mléka na pudink ještě nastrouháme Margotku a přidáme Granko (6 lžic) a cukr. Pudink nalijeme na buchtu čerstvě vytaženou z trouby a necháme zchladnout.

- luxusní variace pudink cik cak - uvaří se pudink, těsto se před pečením polije tímto pudinkem cik-cak. Nechá se péct do růžova. Mezitím rozmícháme 3 zakysané smetany s cukrem a nastrouháme čokoládu na vaření. Buchtu hned po vytažení z trouby polejeme kysanou smetanou a po mírném zchladnutí posypeme čokoládou.


Různé variace lze různě kombinovat.


A vaší pozornosti doporučuji nový způsob, který vyzkoušela Holly - Zírající buchtu!

Je vážně kreativní.

 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 fotografka-ludmillas fotografka-ludmillas | Web | 23. června 2012 v 21:08 | Reagovat

hm... môže to byť chutné, isto aj bez ovocia a orechov bude chutné. dobre a lákavo to aj vyzerá, snáď raz vyskúšam. vďaka za toľko tipov

2 Livien Livien | Web | 23. června 2012 v 21:41 | Reagovat

Tyhle "rychlorecepty" jsou úplně nejlepší, když člověk nestíhá, nemá pro povinnosti čas a potřebuje něco k snídani nebo pro návštěvu. Každopádně obměny mě hodně potěšily a inspirovaly.

3 Sedmikráska Sedmikráska | E-mail | Web | 23. června 2012 v 22:05 | Reagovat

Hmmm, tak jednoduchá, že to zvládne i nemehlo jako já! :-D
Ale není k zahození si recept připomenout. Téměř vždycky něco zapomenu ;-) :D

4 pavel pavel | Web | 23. června 2012 v 22:31 | Reagovat

Když jsem neměl váhu dělal hrnkovou, ale všechno jsem zamíchal najednou a pak vylil na plech.

5 Vendy Vendy | Web | 23. června 2012 v 22:41 | Reagovat

[4]: I to se dá, a je to jednodušší. Já začínám klasicky od vajíček s cukrem... 8-)

6 Anett Anett | E-mail | Web | 23. června 2012 v 23:03 | Reagovat

tu hrnkovou už jsem někde viděla ,ale nezkoušela jsem tedy,,,nevim

7 Ivuška Ivuška | Web | 23. června 2012 v 23:07 | Reagovat

je to takový základ na korpus pro táč, ne? Ale ty typy na změnu jsou dobré.

8 Holy Holy | Web | 23. června 2012 v 23:23 | Reagovat

Už se mi sbíhají sliny, už vím, co budu dělat zítra :-)

9 Kitty Kitty | E-mail | Web | 23. června 2012 v 23:30 | Reagovat

Vendy, tohle je zlatej a jedinej hřeb mýho repertoáru pečení moučníků. Jeden model, s práškem, ovocem a ještě třeba s rebarborou zamíchanou v tom těstě. Každé z vás by to krásně vyběhlo a bylo by to jako péchavička. Mně se podaří tenoučká suchá brzda, tmavá, jako korába. Už jsem na to připravená a servíruju to s přípodotkem: "To je ta buchta, dobrá, jen trochu připálená" podle filmu Slunce, seno a (něco)... :-P

10 Beatricia Beatricia | Web | 23. června 2012 v 23:36 | Reagovat

Přišla jsem, četla jsem, utekla jsem do cukrárny. :-D  :-D  :-D

11 Labanda © Labanda © | Web | 24. června 2012 v 1:58 | Reagovat

ASI VYZKOUŠÍM ;-) A DĚKUJI ZLATÍČKO :-)

12 F(r)auW F(r)auW | Web | 24. června 2012 v 9:01 | Reagovat

Vynikající, vyzkouším, mám ještě doma nějaké třešně....ale víš čím si mi udělala ohromnou radost? Tím výrazem "neutopit mlynáře" ten jsem od smrti mé babičky už neslyšela. Vždy když jsem s ní něco pekla, tak mě těmito slovy varovala :-)

13 Ivet Ivet | Web | 24. června 2012 v 9:47 | Reagovat

Bez mučení se přiznám, že hrnkové pečení není moje parketa. :-( Tak jak píšeš v jednom komentáři, když už, tak už...hezky pomaloučku začít od tření máslíčka se žloutky a cukrem...Inu klasika je klasika! :-)

14 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 24. června 2012 v 10:12 | Reagovat

"Buchty to je žrádlo," říkával Mike Nellid, ale nikdy jsme nevěděli, jaké buchty má na mysli.

15 helena helena | Web | 24. června 2012 v 10:29 | Reagovat

Takove recepty mam rada,jednoduche,cak cak.
Nepise mi to carky a hacky. :-)

16 Fredy Kruger Fredy Kruger | 24. června 2012 v 15:04 | Reagovat

" Dostal jsem chuť ! ... na co ?  na buchty ?
Ano !  buchty si ukuchtím ! "
( výkřik Ronaltta  Piwrnce )

" Však doma tu nemám .. ni hrnce ...
co naplat ... troškařem nebudu " !

... Muž zadělal těsto do sudu,
( jež doposud stával pod okapem )

" Těsto již kyne ti !  pohni ! kvapem"!

" Všechněm vám, co tady okouní ,
naseru !  Zmizte vy zevlouni "!

" Tak na nás ?  no toto ?  Tak ne " !
" Jen nechte jej ! ať třeba praskne
a neodvalí se od stolu "!

... útržky  vzrušených hovorů
již doznívají ulicí

... v domku muž s těstem se pachtící ...

17 Bekky Bekky | Web | 24. června 2012 v 16:26 | Reagovat

Sbíhají se mi sliny, asi si ji půjdu udělat :D myslím, že s kokosem musí být skvělá a teď mám pár jahod, tak bych je tam šoupla taky, mňam :D

18 Šeříková Šeříková | Web | 24. června 2012 v 17:39 | Reagovat

Kdybych ji předtím nemusela vůbec chystat. Jsem trošičku nemehlo na vaření. I čaj dokáži pokazit ;)

19 Ivet Ivet | 24. června 2012 v 18:21 | Reagovat

Vendy 7.6.mám přeci svátek!Jsem skutečná Iveta! :-)

20 gurmanky M. gurmanky M. | Web | 24. června 2012 v 19:00 | Reagovat

Ahoj. PromiŇ, že se ozývám tak pozdě, nevšimla jsem si komentáře. Blog mazat určitě nebudu, ale i  když to v jednu dobu vypadalo, že by jsme mohly společně pokračovat, nepujde to. Moc si nedokážu spolupracovat s nikým jiným, než byla NIkola, se kterou sme pekli, protože to, co jsme si prožily už se nikdy nemůže nahreadit. Momentálně jsem v období, kdy vůbec nevím co mám dělat , a jak dál. Ale dám ti vědět, jak to s mím těžkým gurmánským životem, bude vypadat dál. Hrozně moc si cením tvojí podpory!!!

21 kirma-lee kirma-lee | Web | 24. června 2012 v 19:27 | Reagovat

K článku-teda, to vypadá jednoduše, možná bych to někdy mohla zkusit :)

Ke komentáři na blogu: Děkuji Ti za rady, dobrá duše :) Určitě se pokusím nějak z toho něco využít.

22 pizlik1 pizlik1 | E-mail | Web | 24. června 2012 v 19:30 | Reagovat

Co dodat? Jednoduché a chutné. Nejvíc mě láká varianta s jablky, skořicovým cukrem a pudinkem. :-)

23 holy26 holy26 | Web | 24. června 2012 v 20:45 | Reagovat

Jop, tak jsem si s tím celkem slušně vyhrála :-)

24 Jezurka Jezurka | Web | 24. června 2012 v 21:25 | Reagovat

Tak ten první recept - to mám jako bábovku, do půlky dám kakao a přidávám rozinky a je to také dobrota - taková fofr bábovka. A to těsto á la táč, to dělám také, jde to dobře i v zimě s kompotem, je to rychlé a dobré! :-)

25 Holy Holy | Web | 24. června 2012 v 21:47 | Reagovat

Ó, za odkaz děkuji, je to opravdu milé :-)

26 Janinka Janinka | Web | 25. června 2012 v 10:27 | Reagovat

Na zírající buchtu od Holy jsem vážně zírala :D.

Jinak já tuhle hrnečkovou dělám často, nejraději s oříšky a politou čokoládou a sypanou kokosem, mňam :-)!

27 Lowiska Lowiska | 25. června 2012 v 15:21 | Reagovat

Můj nejoblíbenější rychlorecept, peču ho nejčastěji právě kvůli tomu, jak geniálně jednoduchý a nenáročný je. Občas zkouším něco z těch variací, cos uvedla, nejčastěji z těch ovocných, v létě nám na zahradě zraje velké množství druhů ovoce (červený, černý a bílý rybíz, maliny, ostružiny, borůvky, angrešt, broskve, jahody, josta a samozřejmě mnoho druhů jablek), co je naprosto ideální na buchtu. Mou nejoblíbenější variací je místo mléka přidávat bílý jogurt, z malé části rozředěný trochou mléka. Zaujal mě ale nápad s tím kokosem, určitě brzy vyzkouším :)

28 Gabriel Decay Gabriel Decay | Web | 25. června 2012 v 15:21 | Reagovat

Myslím, že bych ji připekl. na tohle jsem lepl, dělá mi problém udělat topinku na pánvy :-D

29 Liliana von der Heide Liliana von der Heide | Web | 25. června 2012 v 15:22 | Reagovat

Takové recepty jsou nejlepší :-)

30 Lofn Lofn | Web | 25. června 2012 v 15:35 | Reagovat

zajímavé a chutné recepty,já tedy většinou když něco peču,tak vážím :-D ,hrnky moc nepoužívám,ale zrovna o víkendu mě proháněla mlsná,tak jsem si upekla perníček a vyzkoušela jsem ho hrnkovou metodou a nebyl špatný ;-)

31 Beatricia Beatricia | Web | 26. června 2012 v 10:07 | Reagovat

Zlati, děkuji ti za laskavé hodnocení mého citu pro barevné kombinace. Blogerská etika mi ale nedovolí, abych tu chválu jen tak přijala bez vysvětlení. Na ty čtverečky jsem nemohla uplatnit žádný barevný kombinační cit. Ty barvy si dělaly, co chtěly. Já jsem byla ráda, že se vůbec nějaká chytla. Tomuto fenoménu se říká  kouzlo nechtěného.
Prosím tě, podívej se do rubriky Máte slovo. Mám tam jednu technickou připomínku. Pa pa :-)

32 bludickka bludickka | Web | 26. června 2012 v 11:24 | Reagovat

Hned dávám tisknout. Nejdřív jsem si říkala, že je to nějaký obyč :) Ale ty všechny varianty, kterými můžeš jednu a tutáž věc obměňovat jsou super. Já si nemůžu vynachválit buchtu potřenou vanilkovým pudinkem, zakysanou smetanou a posypanou skořicovým cukrem. Jen mi vrtá hlavou proč prvních deset minut neotvírat troubu? :)

33 Vendy Vendy | Web | 26. června 2012 v 12:53 | Reagovat

[32]: Protože je tam kypřicí prášek a potřebuje určité stupně, aby naběhl... když troubu otevřeš, zavane chladný vánek a buchta se srazí. :-D

34 Gurmánka M. Gurmánka M. | Web | 26. června 2012 v 13:05 | Reagovat

6e bych pokračovala sama mě už taky napadlo. Ale nějak se zatím nejsem schopná odpíchnout a začít něco dělat. Ale třeba začnu, ale momentálně čekám na chvíly, kdy budu mít chuŤ, protože jinak to nejde....

Děkuju ti moc !! :-)

35 Beatricia Beatricia | Web | 26. června 2012 v 13:42 | Reagovat

Moc děkuji za informace. Jsi hodná a laskavá. :-)

36 zelenykavalir zelenykavalir | Web | 26. června 2012 v 16:56 | Reagovat

Zajímavé recepty, budu muset něco zkusit.
Mramorovat se dá i pomocí dvou zdobících sáčku. Dva proužky neobarvené a proužek kakaové. Třeba roláda pak vypadá skvěle. ;-)

37 El El | Web | 26. června 2012 v 18:31 | Reagovat

Vypadá to velmi dobře, to by snad zvládl i takový antitalent, jako sem já :D

38 Dalliance Dalliance | Web | 26. června 2012 v 20:15 | Reagovat

na netu jsem jednou viděla recept na bábovku cca za 15minut z hrníčku v mikrovlnce :D ta zajímavý

39 Berry Berry | Web | 26. června 2012 v 22:43 | Reagovat

Podobně peču bábovku, bez oleje :-D. Znáš novinku? Jde se s dobou, nahrazujeme vajíčka, když jsou drahé a pečeme buchty bez vajíček :-).

40 fotografka-ludmillas fotografka-ludmillas | Web | 28. června 2012 v 18:08 | Reagovat

:-D áno áno, všimla som si, že tých mňamiek tam zas tak veľa nie je, ale zato vyzerajú chutne ;-)

41 Joina Joina | Web | 11. února 2013 v 18:20 | Reagovat

Mńam mňam mňam. Budu muset vyzkoušet. Všechny variace jsou zajímavé. Já bych tam tedy zkusila přidat nějaké ovoce :)

42 Adel Adel | 1. června 2013 v 15:39 | Reagovat

Teprve s pečením začínám a jsem nadšená! Upekla jsem 2 buchty podle těchto receptů a výsledek byl výborný! Moc děkuji! :-)

43 Vendy Vendy | Web | 1. června 2013 v 16:00 | Reagovat

Tos mě potěšila!
Jsem ráda, že tyhle recepty nepadly vniveč, ale že opravdu inspirovaly.
Jsi šikulka a buchta je vážně jednoduchá a výborná. :-)

44 Petrklic Petrklic | 9. července 2016 v 12:30 | Reagovat

Buchta super,variace:do části těsta kakao a po vychladnuti coko poleva a nahoru sekane mandle. Odezva: tohle chci znovu a moc jinyho :-D díky za tip na rychlé vlacne super těsto :-)

45 Van Vendy Van Vendy | Web | 10. července 2016 v 9:31 | Reagovat

[44]: Jsem ráda, že chutnalo! Sympatické na tomhle pečení je, že se nemusí nic odvažovat. A že se dá opravdu vyrobit dost variací.
Kakao, čoko poleva a mandle? Musela být výborná! :-)

46 inegkiw inegkiw | E-mail | 22. října 2018 v 2:10 | Reagovat

http:/// - .ankor <a href="http:///">.ankor</a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama