Léčivá polévka - Filipínská zázvorová kuřecí proti bolestem kloubů

9. ledna 2011 v 17:00 |  Malé nauky o zdraví
Tato polévečka se hodí k vlezlé a studené zimě, s jakou se v těchto dnech setkáváme.
Příprava je docela jednoduchá, přísady se dají v pohodě sehnat. Listy špenátu bych klidně nahradila pórkem. A místo rybí omáčky bych naservírovala maggi koření...


Léčivé polévky doporučujeme hned z několika důvodů. Mají uklidňující účinek, snadno se tráví a dodávají organismu velké množství výživných látek potřebných k jeho regeneraci. Všude na světě jsou polévky ceněny pro svou schopnost prospívat našemu zdraví.

Filipínská zázvorová kuřecí polévka proti bolestem kloubů

Při akutních zánětech artritidy pomáhají léky proti bolesti, například aspirin nebo ibuprofen. Kromě nich však můžete vyzkoušet i jeden z alternativních prostředků - zázvorovou polévku, která prohřeje ztuhlé klouby.

Zázvor obsahuje látku, která brání zánětlivým účinkům prostaglandinů, chemických látek podobných hormonům. Zázvor také pomáhá našemu tělu v boji s chřipkovými viry.
Na Filipínách se zázvorová kuřecí polévka (tinola) připravuje se zelenou papájou, kterou můžeme nahradit listy čerstvého špenátu.

Kuřecí polévka tinola

Tento tradiční recept pochází z Mayského střediska kulinářských umění v Manile.

6 lžic rostlinného oleje
3 nasekané stroužky česneku
2 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru
1 velká cibule
1,5 kg vykostěného kuřecího masa, nakrájeného na plátky ke smažení
1,75 litru vody
2 velké hrsti čerstvého špenátu rybí omáčka dle chuti
pepř dle chuti

Ve vyšším kastrolu se silným dnem rozehřejeme polovinu oleje a osmahneme česnek, zázvor a cibuli. Když cibule zesklovatí (nesmí zhnědnout), všechny ingredience vyjmeme a dáme stranou. Do stejného kastrolu nalijeme zbytek oleje a osmahneme kuřecí plátky, až jsou pěkně propečené. Přidáme česnek, zázvor a cibuli, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu, částečně zakryjeme poklicí a vaříme na mírném ohni 30 minut. Přidáme špenát a zamícháme.
Před podáváním dochutíme rybí omáčkou a pepřem.
(8 porcí)



Zdroj: 1000 rad domácího lékaře, nakladatelství Reader´s Digest Výběr
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Nessa Nessa | Web | 9. ledna 2011 v 17:10

Hmm, vyzerá to chutne a ešte keď pomáha zlepšovať zdravie...

2 Lucie Lucie | Web | 9. ledna 2011 v 17:48

Tu Filipínskou zázvorovou kuřecí polévku uvařím mému příteli...On miluje polévky :-)

3 Slečna *K Slečna *K | Web | 9. ledna 2011 v 18:02

Moc děkuji :)

4 Lucerna Lucerna | Web | 9. ledna 2011 v 18:33

jj slepaci vyvar ma vraj dobre ucinky pre telo :-) recept vypada dobre, ale asi by som to nejedla.. cibula, cesnak, olej? ej to by asi mojmu krehkemu zaludku neurobilo dobre... :-D

5 Awali Awali | Web | 9. ledna 2011 v 20:59

vyzera to naozaj dobre.. ale moje varenie by tomu urcite pohorsilo ako na krase tak aj na chuti :D

6 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 9. ledna 2011 v 21:40

... a Cyberštamgast tu polívku pro jistotu zapije zázvorovým pivem.

7 ANA ANA | Web | 9. ledna 2011 v 21:51

[4]: Oleje bych dala podle vlastního uvážení.
Kombinace cibule a česnek není špatná. :-)

8 Berry Berry | Web | 10. ledna 2011 v 9:38

Cibule a česnek je supr :-). Vypadá to moc dobře, jedlas to?

9 Tomáš Tomáš | Web | 10. ledna 2011 v 18:35

Jednou už jsi tady psala recept na zdravou, léčivou a dobrou polévku. Musím potvrdit, že byla fakt suprácká. Takže vyzkoušíme i tuhle. Pak dám info. :D  :D  :D  :D  :D

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama