Léčivé polévky: americká maminčina kuřecí polévka proti nachlazení a chřipce

15. prosince 2010 v 21:21 |  Malé nauky o zdraví

Jsem polívková. Miluju jakékoliv vývary, bílé polívečky, bramboračku, cibulačku, česnekačku. Dokonce i rybí je lahodná, jediná, kterou nemusím, je gulášová.
A, pardon, ještě dršťková...
Tato polívečka vypadá dobře, určitě i chutná dobře a navíc je údajně léčivá...



Léčivé polévky doporučujeme hned z několika důvodů. Mají uklidňující účinek, snadno se tráví a dodávají organismu velké množství výživných látek potřebných k jeho regeneraci. Všude na světě jsou polévky ceněny pro svou schopnost prospívat našemu zdraví.

Americká maminčina kuřecí polévka proti nachlazení a chřipce

Kuřecí polévka odedávna patřila mezi nejoblíbenější prostředky domácí léčby. V nedávném výzkumu bylo prokázáno, že lidová zkušenost má své opodstatnění, neboli:
kuřecí polévka prokazatelně pomáhá v prevenci zánětu a působí proti ucpání horních cest dýchacích.
Hrnec kuřecí polévky by neměl na plotně chybět při žádném nachlazení či chřipce v rodině. Silný, horký vývar uvolňuje hleny. Aromatické přísady, například česnek nebo cibule, mají mírné protivirové účinky.
Aby vás polévka důkladně prohřála, těsně před dovařením do ní přidejte několik stroužků česneku pokrájených na plátky.

Maminčina kuřecí polévka

Pro silnější účinek na uvolnění dýchacích cest můžeme přidat trochu kajenského pepře a lžíci nasekaného čerstvého zázvoru.

1 celé kuře nakrájené na 8 kousků,
1 kg nasekané mrkve,
1 kg cibule,
4 lisované stroužky česneku
sůl, pepř, petržel a kopr dle chuti

Kousky kuřete vložíme do velkého hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Zmírníme oheň, aby se polévka vařila pomalu. Sebereme pěnu.
Přidáme nasekanou mrkev a cibuli a vaříme na mírném ohni 2-3 hodiny; vyvařenou vodu občas doplníme.
Přidáme lisovaný česnek a dochutíme soli, pep?řem, petrželkou a koprem.
Hustší polévku připravíme tak, že jednu až dvě naběračky vařené zeleni?ny rozmixujeme v mixéru a zamícháme zpět do polévky. Množství pro 10 porcí.

Zdroj: 1000 rad domácího lékaře, nakladatelství Reader´s Digest Výběr
Zdroj zdroje: Doktorka.cz

A já vím, jakou polévku budu v sobotu vařit!
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 15. prosince 2010 v 21:43

Já mám rád tu s játrovými knedlíčky. A taky kroupovou ...

Tahle protichřipková vypadá též jedle, jen bych pro jistotu přidal o strouček česneku navíc ....

2 Awali Awali | Web | 15. prosince 2010 v 21:44

ako by som pocula mamu :D .. kuracia polievka vyriesi vsetko ;)
Aj ja mam polievocky moc rada :)

3 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 15. prosince 2010 v 21:45

Hezký večer Vendy, já teda polévky moc nemusím, ale je fakt, že když jsem nachlazená, mám na ně vyloženě chuť. Obzvlášť na česnekačku. Ta mě taky několikrát zachránila život v horách, když jsem z posledních sil dolezla někam na chatu. V Tatrách ji dělají opravdu vynikající. Tahle kuřecí o které píšeš musí být taky výborná.

4 Janah Janah | Web | 16. prosince 2010 v 0:28

Polívková jsem nikdy nebyla, ale poslední dobou si sem tam nějakou uvaříme. Asi to bude to zimou. :-)

5 Iva Iva | Web | 16. prosince 2010 v 6:46

Vendy, já na polévky moc nejsem, mám ráda jen vývar s drožďovými knedlíčky, ale manžel je " polévkový", takže je vařím, ale nejím. Tahle kuřecí vypadá dobře, jen bych vynechala kopr. Hezký den.

6 Naďa Naďa | Web | 16. prosince 2010 v 7:17

U nás jsou polévky převelice v kurzu, hlavně ty s domácími nudličkami. Podle domácích nudlí jsem nazvala i svoji knížku (Začíná to nudlemi a končí to kudlou v břiše). Kuřecí polévka vypadá moc dobře, ale u nás se musí, s ohledem na maroda, dělat posilňující - slepičí a ta má tedy grády! :-)  8-)

7 Romi Romi | Web | 16. prosince 2010 v 8:09

Polívčičky jako je knedlíčková, česnečka pomáhají a je mi po nich v bříšku vždy lépe:)

8 xxkiqaxx xxkiqaxx | Web | 16. prosince 2010 v 9:51

som rada že sa ti hodnotenie pre Kačabu páči :-) a áno je nelogické hodnotiť len vzhľad keď má rubriky plné dobrých článkov :-) ďakujem za komentár :-) ;-)

9 š š | Web | 16. prosince 2010 v 10:06

taky jsem polévková, zejména miluji vývary, ale taková povedená zelňačka taky pohladí na duši :)

10 Beatricia Beatricia | Web | 16. prosince 2010 v 12:38

To je zase krásná provokace, to ty umíš báječně...já mám takový hlad!!! :-D  :-D  :-D

11 Beatricia Beatricia | Web | 16. prosince 2010 v 12:40

[10]: A prosím si 8 kousků játrových knedlíčků. :-D  :-D  :-D

12 MirekČ MirekČ | Web | 16. prosince 2010 v 12:43

Já to má s oblíbeností a pořadím polévek přesně naopak než ty.. ;-)

13 Janinka Janinka | Web | 16. prosince 2010 v 13:45

Pane jo, kilo cibule... Mňamka :-). Taky jsem polívková. Je jedno jaká, ale hlavně v tom musí stát lžíce, s vývarem na mně nechoďte... :-D

14 Berry Berry | Web | 16. prosince 2010 v 14:59

Mám ráda špenátovou, zelnou, květákovou, řepnou, vlastně všechny :-). Kuřecí není špatná, ale já maso nemusím moc často ;-).
re: Nejsem si jistá, jestli jsem odpovídala. Taky bych brala raději suchou, zvláště u nás. Než tu ošklivou břečku. Taky jsem viděla několik nádherných fotek focených v noci, obdivuju je.

15 Lucie Maroszová Lucie Maroszová | Web | 16. prosince 2010 v 17:18

Nejraději jím kuřecí vývar-tu miliju=)
A potom fazolovou a květákovou :-)

16 Caddy Caddy | Web | 16. prosince 2010 v 19:46

Já mám ráda hlavně kuřecí nebo hovězí vývar s nudlema... Nebo i jiné, ale nejsem tolik polívková :-)

17 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 17. prosince 2010 v 8:36

Polévky jsou dobré, ta kuřecí určitě také, ale udivuje mne, jak dlouho se musí vařit. To přece všechny ty vitamíny jdou pryč. Zelenina se také nemá dlouho vařit. Navíc, spotřeba energie. Já vařím polévky denně, ale nikdy to tak dlouho netrvá. Zkusili jste někdy kvasnicové knedlíčky? Jsou skoro tak dobré jako játrové, navíc, kdo má třeba zakázané vnitřnosti (ns př. při DNĚ) nemusí si tuto lahůdku odříkat. :-D

18 Labanda © Labanda © | Web | 17. prosince 2010 v 14:19

krásnej tip na dobrý lék a kuju za pochvaly zlato ;-) :-)

19 Čerf Čerf | Web | 17. prosince 2010 v 16:40

Dobrou polévku nikdy neodmítnu. Dokonce ani když je léčivá :-)

20 Shariony Shariony | Web | 17. prosince 2010 v 17:56

Mmmmňam! :-) Voní mi až sem přes monitor :-)

21 Fredy Kruger Fredy Kruger | 17. prosince 2010 v 20:08

" Chci knihu přání a stížností " !

.... " chlape, nemluvte blbosti,
a vypadněté z lékárny " !

... " Ta baba, že polévku nedá mi ?
chci léčivou polévku... syrečky " !

" Vy budete dělat z nás blbečky " ?

Joseff Schmeidt  vyvolal roztržku !
Lékárník  dal mu přes držku
s výkřiky :  " zde máte držkovou " !

" Mlácen být lůzou takovou ?......
však poznáte vy swinie " !
Prásk ! ....  z výkladní skříně
valí se halda střepů !

...... všichni stíhají Pepu....
kam zmizel muž ten... kdo to ví ?

" musel jsem uprchnout hladový !
..... takovou zažíti pakárnu " !

... muž hledá již další lékárnu....

22 Lenka Lenka | Web | 18. prosince 2010 v 10:46

Také miluju polévky (dnes bude hovězí vývar) a tahle vypadá zajímavě. Jen jsem se trochu pozastavila nad názvem - "americká maminčina" mi přijde na české poměry jako hodně ujetá kombinace... :-D
Ale snad bude dobrá a pochutnáte si! ;-)

23 Vendy Vendy | Web | 18. prosince 2010 v 11:45

[22]: Tanhle název mi taky připadl mírně ulítlý, ale bylo to tak pojmenované, tož jsem to nechala... 8-)
[17]: Ta délka varu mě taky trochu překvapila. Ale zase se říká, že když se polévka déle vaří, ta síla zeleniny přechází do vývaru. (Slyšela jsem to v nějakém pořadu o vaření).
[13]: Já můžu i husté polévky, i vývary.
[9]: Zelňačka i kapustová - taky moje oblíbené!
[1]: S česnekem bych opravdu nešetřila, už proto, že kvalita česneku se dost liší - český česnek je dost silný a takový čínský, například, dost slabý. Takže česnek bych dala podle chuti... :-)

24 Tomáš Tomáš | Web | 18. prosince 2010 v 12:35

Polévky můžu taky, teda kromě té rybí. Tu nejím ani na vánoce. Jinak jím všechny. Tuhle kuřecí bych si dal hned. :D  :D  :D  :D

25 Mniška Mniška | Web | 18. prosince 2010 v 21:59

Tak, to jsem měla vědět ještě před nedávnem a už bych polívkovala. Mňam, kuřecí polévka je moc fajnky

26 dobreazdrave.cz dobreazdrave.cz | Web | 2. prosince 2012 v 16:55

Málokdo si uvědomuje, že léků netřeba, pokud bychom jedli ty správné potraviny ve správný čas.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama