Vaříme zdravě, chutně a hospodárně

17. října 2010 v 13:14 | Kolektiv autorek |  Knihovnička
Proč píšu mimořádně o něčem jiném než zajímavém románu? A zrovna o kuchařce?
Protože jsem dnes pekla kachnu. Tvora drůbežího.
A protože jsou chvíle, kdy sáhnu po kuchařce, i když normálně vařím, nebo se aspoň o vaření pokouším...


Zajímavé je, že po obrovském boomu kuchařek vždycky sáhnu po této. Mám kuchařek několik, speciály o moučnících, čínské kuchařky, kuchařkové knihy v režii vařících a pečících herců a známých hvězd, spoustu různých výstřižků s recepty a stoh časopisů Apetýt.

Přesto, když potřebuji osvěžit paměť s jedním konkrétním receptem, sáhnu po této knize.

Vaříme zdravě, chutně a hospodárně
Protože v podstatě je tam shromážděno vše, co člověk potřebuje vědět.
V této kuchařce se najdou recepty, jak na polévky, a vzápětí zavářky do polévek.
Pokračuje se vejcemi a vaječnými pokrmy, z vajíček se přechází na mléko a mléčné výrobky. Je tam oddělení o tucích, maso, zvěřina, drůbež a ryby. V této knize se nachází i ne zrovna běžné téma úpravy hlemýžďů a raků. Následují omáčky, majonézy, brambory, zelenina, luštěniny, houby.

Pokračují pokrmy z mouky a obilovin. Kynuté moučníky, smažené moučníky, piškotové a moučníky z křehkého těsta. A moučníky nekončí, jsou tam perníky, lístkové těsto, odpalované těsto. Tažené záviny, lité těsto, dorty a cukroví. K tomu krémy na plnění dortů, polevy, a přechází se na drobné čajové pečivo, různé zákusky, nákypy a pudinky. Od pudinků ke sladkým krémovým omáčkám a studeným zmrzlinám je logický krok a protože zmrzliny jsou převážně letní záležitost, následuje ovoce a ovocné zákusky.

Na konci je několik kapitol - nápoje, koření, a rady, jak stolovat.

Recepty se dají vyhledat abecedně nebo v rejstříku podle druhu pokrmu.

Asi si řeknete - proč tady pěji ódy na obyčejnou kuchařku?
Protože jsem držela v ruce několik kuchařek, docela dobrých, ale tahle se zdá být nejlepší.
Protože tam nejsou jen recepty, ale celkový popis přípravy. Rady, jak dlouho vařit a péct, jak podlévat pokrmy, na které jídlo je potřeba rozpálit troubu a co je naopak třeba péct při mírné teplotě.
Protože vím, že když potřebuji uvařit omáčku, kterou jsem nedělala rok (nejsem omáčková), nalistuji si prostě Omáčky.

Dnes se mi náramně hodila při pečení kachny. Neboť kuře dělám běžně, ale kachničku jednou dvakrát do roka...

Pod nenápadným názvem Kolektiv autorek se skrývá spousta lidí.
Tuto zdánlivě jednoduchou knihu napsaly: Joza Břízová, Juliana Fialová, Marie Havelková, Maryna Klimentová, Vlasta Koseová, dr. Jana Kolaříková, Božena Krchová, Božena Šmoková a Marie Urbanová.
Úvod lékaře prof. MUDr. Karla Halačky
Fotografie: Olga Davidová, Zdeněk Gaudl, Lubomír Rott a Bohuslava Štorová

Knihu vydalo Avicenum, Zdravotnické nakladatelství Praha, 1975, za což tomuto nakladatelství posílám vřelý dík.

A co vy? Máte taky nějakou oblíbenou kuchařku?

(Pozn. - kdesi pod článkem je malá anketka. Jste-li v náladě hravé, klikněte!)
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Mniška Mniška | Web | 17. října 2010 v 16:24

Je tahle kuchařka vhodná i pro začátečníky? :) jako opravdu pro extra amatéry? Já a vaření je kapitola sama pro sebe. Ne, vážně to neumím, ale už třikrát jsem se pokusila péct, vždycky teda s někým raději (jednou jsem dělala piškotové těsto a já umělec jsem vytáhla aktivní mixér z misky s těstem - takže si dokážete představit, jak jsem hezky vymalovala), dalo se to jíst, ale určitě by to mohlo být lepší.
Jednou v léte jeli rodiče na dovolenou a nechali mě a ségru doma samotnou, měly jsme hlad. A co budeme dělat? "Víš co, mám nápad," říkám, "naučíme se vařit sami a začneme od toho úplně nejjedoduššího,"´načež jsme si na internetu našli recept na chleba ve vajíčku "pro blby", Což o to, povedlo se nám to, ale problém byl, že už jsme se nějak k něčemu náročnějšímu už nedostaly :D takže "umíme" doteď

2 Lucerna Lucerna | Web | 17. října 2010 v 16:56

hm tu kucharku si omrknem ak sa bude dat zohnat v knihkupectve :-D

3 Vendy Vendy | 17. října 2010 v 17:30

[1]: Myslím, že podle této kuchařky by ses mohla naučit. Určitě se dají sehnat i nějaké kuchařky ve stylu učíme se vařit ... že vařit ještě neumíš, z toho si moc nedělej, naučíš se, až budeš opravdu potřebovat. A to tak, že rychle... :-D
Mimochodem, chleba ve vajíčku je výborná bašta. Dá se i obložit. Cibulkou, rajčátky, paprikami nebo okurčičkami sterilovanými. Můžeš chlebík potřít kremžskou hořčicí a poklást kousky sýra. I taveňáku. Má pak zajímavou chuť.
Následky aktivního mixeru si dovedu představit... :-D  :-D  :-D
[2]: Tato kuchařka vyšla znovu nedávno, vylepšená a hezčí. Ale je na křídovém papíře, takže i pořádně těžká. Praktičtější je tohle vydání z roku 1975, ale dá se sehnat asi jen v antikvariátě.

4 Lenka Lenka | Web | 17. října 2010 v 17:37

Vendy, tuhle kuchařku má moje mamka! A fakt je, že když jsem tam ještě bydlela a chtěla něco uvařit, tak to bylo také podle téhle... :-)
Teď spíš hledám recepty na internetu. Vždycky jich zkouknu několik a pak si je nějak nakombinuju, aby vznikl kýžený výsledek. Úplně nesnáším, když musí být něco přesně, takže nakonec je to stejně vždycky podle oka nebo podle chuti...
Co se ankety týká, tak v mém případě je to směsice všeho - něco jsem odkoukala od mami, něco od babi, hodně z pořadů o vaření, které miluju, a zbytek vždycky v nějakém receptu najdeš! ;-)
A ještě musím dodat, že do také věci jako je pečení kachny bych se asi sama nepouštěla. Za prvé ji nemám ráda a za druhé nesnáším zdlouhavé přípravy a většinou vařím jen jídla, co nezaberou víc než půl hoďky! :-)

5 Romi Romi | Web | 17. října 2010 v 19:06

Vařím ráda. Naučila jsem se sama dle různých kuchařek, brožur, receptů v časopisech. A musím napsat, že se mi skoro všechno povedlo a dalo se to jíst :-) Smutné je, že už nemám pro koho vařit. Jsme doma jen dvě :-| Dříve mě to bavilo, když jsem vařila pro muže a dvě děti a teď se spíše odbýváme..

6 Janah Janah | Web | 17. října 2010 v 19:44

Zajímavé, má slovenské vydanie tejto kuchárky ;-)  :-D

7 Jana Jana | Web | 17. října 2010 v 22:46

Naučila jsem se vařit v sedmnácti letech a sama:-) Musela jsem. A mám pocit, že ten název kuchařky znám. Byla to šedivá obálka a byla to pořádná bichle :-) Ale jestli jsem  se podle ní učila vařit, to už si nepamatuju. Já vlastně nevím, jak jsem se to naučila. Z jednoho dne na druhý najednou nebyla mamka doma a zůstalo to na mě a já si nemůžu vzpomenout, jak jsem se to najednou přes noc mohla naučit. Asi už mám sklerozu :-!  :-)

8 Romi Romi | Web | 18. října 2010 v 8:50

[5]: Já jsem nepsala, že nerada vařím.. :-D Ale, že teď nemám pro koho..

9 Sikar Sikar | Web | 18. října 2010 v 10:34

Ano, ano, ano, přesně tuhle a ještě dvě další podobně staré máme taky a jedná se o zlaté klasiky, v nichž lze vždy najít nějakyý dobrý recedpt.

10 Caddy Caddy | Web | 18. října 2010 v 15:31

Já zatím hlavně peču nebo dělám jednoduché večeře... A jednou za rok (na máminy narozeniny) vaříme se sestrou celý den, snídani, oběd i večeři. Na to si vezmeme kuchařku a recepty, protože sami bysme to asi nezvládli :-D

11 beatricia beatricia | Web | 18. října 2010 v 23:18

Pečená kachýnka!! Provokace...já mám takový hlad. Nenakupuju, nevařím, nesmažím, nepeču, nejím, prostě   jsem. :-D  :-D  :-D

12 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 19. října 2010 v 8:42

Já mám rád staré české kuchařky.
Ty, v kterých se mluví ještě o račích ocáscích.

13 Vendy Vendy | Web | 19. října 2010 v 17:40

[4]: Fakt je, že taky vařím přibližně. Recepty beru spíš orientačně. I tu kačenku jsem nakonec dělala trochu dýl, než doporučují v kuchařce - pekla jsem ji dvakrát tak dlouho. Ale byla moc moc dobrá! Provokace pro všechny! (Klasika, sůl, kmín, jablíčko.) :-D

14 Vendy Vendy | Web | 19. října 2010 v 17:41

[12]: Fakt... moje máma má ještě Kuchařku naší vesnice, tlustou bichli, tam je snad i návod, jak se škube a kuchá drůbež. :-)

15 Jane Jane | Web | 19. října 2010 v 21:40

Mám doma taky jednu hrozně starou kuchařku a až na zastaralou češtinu je nejsrozumitelnější ze všech.

16 Berry Berry | Web | 20. října 2010 v 20:16

V anketé jsem klikla na babičku, ale je to více osob - maminka, babička, nutnost, recepty...
Jednou jsem zkoušela podle receptu z kalendáře (moučníky) upéct jednu dobrotu a polovina nádivky mi zbyla, tak jsem upekla ještě bábovku :-D. Když dělám něco podle neznámého receptu, nějak mi to nevyjde, něco zbyde a poodobně. Ale na staré kuchařky nedám dopustit, ty jsou kouzelné.

17 MirekČ MirekČ | Web | 23. října 2010 v 21:28

Jupííííííí, já přesně tu samou. Vařila podle ní už moje mamka. Je geniální!!!

18 Mia Mia | Web | 7. května 2011 v 11:01

Tak přesně tuto máme doma a je jediná, která se doopravdy používá, protože se použít dá. Nic složitého, dobré recepty, fotky :)

19 Magdaléna Magdaléna | Web | 27. října 2013 v 13:16

:) O téhle kuchařce jsi mi psala na blog, tak jsem jí u tebe hledala až našla :)
.
Máme ji doma. Babička ji má... A pravděpodobně by o ní napsala to, co ty. Kdysi mi říkala, že až jednou budu vařit, do téhle kuchařky se musím podívat jako první. Zrovna v létě jsme ji spolu otvíraly a hledaly těsto na jahodové knedlíky (dělají se také jednou za rok :) ).
.
Já mám sice raději kuchařky, kde se člověk podívá na obrázek a má chuť jít koupit surovinu po surovině a jídlo uvařit, nicméně když najednou potřebuje nakrmit dědu, strejdu a tak, prostě nalistuju kapitolu guláše a je to :) (Nevím, jestli tam jsou jako kapitola, ale určitě tam jsou :D )

20 Vendy Vendy | 27. října 2013 v 14:05

[19]:A to je právě ono! Potřebuješ momentálně uvařit dejme tomu guláš nebo gulášovou polévku. Ona v těch Apetitech nebo rozličných kuchařkách je, ale nevíš kde... tak listuješ a listuješ a hledáš a hledáš. (pokud teda nepoužiješ internet, ale ne vždy a všude je internetové připojení a taky může být výpadek).
Takže v téhle kuchařce si najdeš guláš (myslím že je v omáčkách, ale v abecedním rejstříku by jsi ho našla podle názvu). Přečteš recept a jdeš vařit...
Něco jiného je, listovat si v kuchařce (nebo kuchařském časopisu), něco ti padne do oka, vypíšeš si ingredience, jdeš nakoupit a pak teprve vaříš.
Dají se zkloubit oba způsoby, každý je užitečný a každý je jiný.
Ale tuhle kuchařku bys fakt měla vlastnit ve své knihovničce. Je bezvadná. :-)

21 Makova Makova | 25. června 2014 v 18:21

Podle teto kucharky jsem se sama naucila varit a pect a to mi bylo 16, ted po sesti letech uz me nebavi ty moje osvedcene recepty co stale varim a chci zas zkusit neco jineho a moc dobre vim kam se podivam na recept akorat si ji musim znova sehnat tenkrat jsem ji mela jenom pujcenou...Byla jsem totalni zacatecnik a naucila jsem se skvele varit i pect a byla to dobrota... ocenuju ze to jsou recepty typu jak to ma puvodne vypadat zadny vymysleny vylepseny novodoby recepty ale presne takove jidla jak je znate... :-)  :-)  :-)  :-)  ;-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama