Cibule - malý zázrak

20. srpna 2010 v 22:56 |  Malé nauky o zdraví
A protože jsem dnes měla to štěstí a zakoupila v pojízdné prodejně 30 kilo cibule napytlíkované po desítce, tak jsem dala dohromady cibulové zkušenosti, rady a prorady. Protože si myslím, že cibule je brána jako samozřejmá surovina v kuchyni a jinak naprosto opomíjená...


Co má cibule za neobyčejné vlastnosti, mimo to, že je mírně palčivá a víceméně nadýmá?

Tak například působí preventivně proti infekcím dýchacích cest. Dezinfikuje ústní dutinu, dýchací cesty a nosní sliznici. Léčí kašel, špatné dýchání, zahlenění, chrapot, rýmu, angínu, chřipku, bolesti v krku.
Preventivně působí proti oparu!
Podporuje růst vlasů, jejich kvalitu a sílu!
Posiluje slabé nehty.
(Zde vlastně působí jako vnitřní salon krásy).
Myslíte že je to všechno?
cibule3
Cibule účinkuje i nadále: léčí např. zánět středního ucha. Podporuje chuť k jídlu (pro mnohé hotová hrozba), posiluje sliznice žaludku a střev, zlepšuje činnost žaludku, žlučníku a enzymů slinivky.
Dezinfikuje střeva, ničí střevní parazity, léčí hemeroidy. Z gynekologických problémů léčí trichomoniázní výtok.
Posiluje srdce a krevní oběh, zpevňuje cévní stěny. čistí krev, podílí se na krvetvorbě. Snižuje krevní tlak, hladinu cukru a tuku v krvi.
Při cukrovce snižuje hladinu cukru v krvi.
Posiluje imunitní systém. Zmírňuje ekzém, působí jako mírné sedativum na nervový systém.Podporuje tvorbu stresových hormonů. Likviduje kuří oka a bradavice. Posiluje unavené svaly. Působí jako afrodiziakum (?)

Pozor - cibuli nekonzumujte při otevřených žaludečních vředech.
Při skladování v rozkrojeném stavu se cibule stává mírně toxickou.


RECEPTY NA UŽÍVÁNÍ CIBULE

Vařená je méně pálivá, sladká. Navzdory palčivé chuti ochlazuje! Syrová je vhodná pro Kaphu, vařená pro Vátu a Pittu. Cibule šalotka a pórek mají podobné, ale mírnější účinky. 

Na horečku a křeče - nastrouhaná syrová cibule
Na bolest kloubů - udělat pastu z nastrouhané cibule s 1/2 lžičkou kurkumy a 1/2 lžičkou kari
Proti kašli - cibuli nakrájet na tenkrá kolečka, prosypat cukrem nebo přidat med a citronovou šťávu. Dát do misky, přikrýt, nechat proležet v lednici, potom při pokojové teplotě.

Při rýmě, kašli, chřipce, angíně, chrapotu, zahlenění a bolesti v krku:
- šťávu ze syrové cibule smíchat s medem v poměru 2:1
- syrovou cibuli nakrájet na kolečka, přelít vřelou vodou, přidat špetku majoránky, nechat louhovat 1/4 hodiny. Podávat s medem.
- cibuli nakrájet, zasypat lžící práškového cukru. Za hodinu pustí cibule šťávu, bere se třikrát denně po jedné polévkové  lžíci.
- smíchat drcenou cibuli, med a trochu drceného fenyklu. Užívá se 1 lžička před jídlem.
- vhodný i pro děti - nakrájenou cibuli přelít horkou vodou, povařit, scedit, smíchat s lipovým čajem, přidat med nebo cukr.

Obklad krku při zánětu - nadrobno nakrájet 10 dk syrové cibule, podusit cca 10 minut s lžící anýzu. Přiložit teplé na kr, měnit po 2 hodinách.

Při poranění nosních sliznic - cibulovou šťávu kapat do nosu.

Vysoký krevní tlak - nakrájet 4 cibule, 4 citrony, nastrouhat 80 g česneku a 40 g křenu. Svařit  3 litry vody s 1 kg cukru. Vlažné nalít na směs, občas zamíchat. Za 14 dní přecedit a dát do menších lahviček.
Užívá se denně 1 polévková lžíce.

Trávicí problémy, podpora srdce, krevního oběhu, žil a čištění krve - vhodné je užívání syrové cibule nebo cibulové tinktury:
Nadrobno nasekat 2 větší cibule a vyluhovat 10 dní v 1/2 litru režné kořalky.
V případě potřeby pít 1-2x denně po 0,02 litru.
Tinkturu lze použít na všechny problémy, u kterých může cibule pomoci. Je vhodná též jako prevence.

 Ekzém - 3 polévkové lžíce dubové kůry, heřmánku a třezalky, 50 g drcené cibule. Povařit 8 min v cca 1l vody, 8 min nechat vyluhovat, scedit a přidat do teplé koupele. V koupeli strvat 15 min. Koupel se provádí v třídenních cyklech, tj. tři dny koupat, tři dny přestávka a td. Lze použít i pro děti.

Posilující koupel a prevence křečových žil - do 4l vařící vody dát 100 g cibule, hrst dubové kůry a trošku pelyňku, vařit 10 min, přidat hrstku soli a vlít do vany s horkou vodou.

Včelí bodnutí, rány, vyrážky, akné a slabé nehty - potírat je čerstvou cibulovou šťávou. Zabrání vzniku infekce, otoku a posílí poraněné místo.

Záněty šlach a kloubů - nakrájet cibuli, zabalit do gázy,upevnit na postižené místo, po dvou hodinách sejmout a natřít vhodnou mastí.

Bradavice - na bradavici přiložit kašičku cibule naložené v cukru. Nanášet opakovaně do vymizení bradavice.

Vlasy - cibulovou tinkturu smíchat s odvarem z dubové kůry a vtírat do vlasů.

cibule2
Mimochodem, nejvýznamnější látkou v cibuli je alicin, který má antibiotické účinky. Vedle alicinu zde najdeme také velké množství vitamínů a minerálů. Cibule je bohatá na kyselinu listovou, která je velmi důležitá při plánovaném početí. Obsahuje i vitaminy B, C, E a karoteny. Pokud jde o minerály, v cibuly jsou zastoupeny železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď a jód.


A na závěr několik cibulových receptíků - odkazy:






Zdroj článku:


P.S. - víte, že není znám původ cibule? Předpokládanou pravlastí cibule je střední Asie.
To říká Wikipedie...
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ponořená Ponořená | Web | 20. srpna 2010 v 23:20

Co říci? Páni! Věděla jsem asi tak o 1/10 z receptů i léčivých účinků. Vnitřně budu však cibuli užívat dále pouze jako surovinu do hlavních jídel. Vzpomínky z dětství na cibulový čaj dělají ještě po letech své. Zábaly a kapání může být však zajímavé.

2 Romi Romi | Web | 21. srpna 2010 v 7:21

Cibuli já můžu. Vlastně ji používám skoro pořád. Recepty jsou zajímavé. Horší je to, když se z ní večer zvedá peřina :-D

3 Natty Natty | Web | 21. srpna 2010 v 8:37

Ahojky Vendy, úplně souhlasím - když se řekne cibule, tak se většinou nijak nejásá a přitom je to jedna z nejlepších zelenin pro naše zdraví, ještě se s ní musí umět zacházet, vyvařená v polévce nám nic moc nedá, ale nakrájená na chlebíčku s pomazánkou je přímo elixír nebo v různých salátech, ostatně to platí o všech zeleninách, bylinkách a ovoci. Takže gratuluji k 30 kg cibule, máš vynikající zásobu na zimu a pokud jí máš určenou do kysaného zelí, tak i tam je jedničkou a no a tlačenka s cibulí - k tomu není co dodat - tak já jdu raději hrabat ;-)Pěkný víkend.

4 Anika Anika | Web | 21. srpna 2010 v 10:23

mmm, jako malá jsem vždycky milovala tu šťávu-cibuli s medem....akorát, že táta cibuli nesnáší, takže u nás se moc nevaří, nesmaží, nepeče :)
A ještě k těm tanečním-já se právě docela bojím toho, že nebudu mít s kým tancovat. Šaty už mám pořízený, ale jde asi o ten pocit..sama jsem se už na prodloužené byla podívat a na různých plesech gymplu, stužkováku a tak, ale když bych na tom place měla být já a měli na mě všichni z těch balkónů koukat....fakt se hrozně bojím. Hlavně té prodloužené a dokončené...ale snad se to nějak přežije...:(

5 š š | Web | 21. srpna 2010 v 10:24

hmm, asi budu muset cibuli víc používat, než jen smaženou... a všechny tyto výhody krásně přebíjejí fakt, že pak člověk zrovna nevoní :))

6 Any.. Any.. | E-mail | Web | 21. srpna 2010 v 11:49

Tak tolik ''receptů'' ani neznám ;)

7 Tomáš Tomáš | Web | 21. srpna 2010 v 12:07

Jo díky za radu, jsem rád za každou. Dělal jsem to s těma videama jinak, používal jsem ten kód pro vložení. Teď to musím dělat tak jak to popisuješ ty a potom si v HTML na blogu ten kód poupravit. Hlavně, že to funguje. Snad to časem opraví tak, aby to fungovalo jako dřív.
Druhej blog jsem si jednou založil, ale nikdy jsem na něm nic nedělal. Vlastně mám druhý blog, ale na Googlu, tam je jen UFO atp.
Ještě jednou dík za rady.
Bohužel zítra přijdu o první zápas sezony. Smůla.

8 Tomáš Tomáš | Web | 21. srpna 2010 v 12:31

Abych si to video mohl zvětšit. Jen tam přepíšu rozměry videa.

9 Tomáš Tomáš | Web | 21. srpna 2010 v 13:32

Ty bláho, to mne nenapadlo, jo jde to. Teď jsem si to vyzkoušel. Tak to díky, jsi šikulinka největší. No jo ještě se musím moc učit. Díky. :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D

10 Xavier Fender Xavier Fender | Web | 21. srpna 2010 v 13:34

Jo Čičan je velmi fotogenická mrška.. ale nikdo z nás vlastně neví, jestli jde o kočku nebo kocoura :-D

Ano nejspíš se tam bydí dobře.. byl ale trochu problém ji vyfotit. Zaparkovali jsme tam totiž zrovna, když majitelka vcházela dovnitř.. no působili jsme jako paparazzi, tak jsme radši hned ujeli pryč :-D

Jo tenhle marý domeček mě taky velice zaujal.. vůbec jsme narazili na zvláštní úkazy ;-)
A je pravda, že se to nevídá často.. vlastně jsem takovouhle stavbu viděl prvně :-)

11 beatricia beatricia | Web | 21. srpna 2010 v 13:44

Cibule je královna kuchyně. :-)

12 Karoll Karoll | E-mail | Web | 21. srpna 2010 v 14:31

netušila jsem, že cibule má tolik využití...

13 Tomáš Tomáš | Web | 21. srpna 2010 v 16:17

Tak jsem si konečně přečetl článek o cibuli a zírám. Mamka sice říká, že je cibule zdravá a léčivá, ale nevěděl jsem, že tak hodně.
Zajímavý, hodně zajímavý článek.

14 _BoOm_ _BoOm_ | Web | 21. srpna 2010 v 16:50

AhojKy..plosím koukni ke mě na blog :)*
Neber tO jko neklamu ae jkO pozwánku :)*

15 Caddy Caddy | Web | 21. srpna 2010 v 17:07

Ty jo! Nevěděla jsem o ní skoro nic! To mě teda překvapilo, nikdy bych do ní neřekla, jak moc je léčivá...

16 Xavier Fender Xavier Fender | Web | 21. srpna 2010 v 17:44

Neměl bych proti nim vlastně nic.. u GD mi vadí hlavně, že je všichni vyzdvyhují do nebes a mě na nich nic tak moc světoborného nepřijde.. všichni o nich mluví jako o skupině století, jenže jejich hudba je průměrná, texty připitomělé, zpěvák zhulený a to opravdu není má představa nejlepší skupiny na světě.. a i kdybych pominul ten poslední bod, tak se mi prostě nelíbí a vyloženě mi vadí, když je tam vyhrávaj od rána do večera.. a stejně tak Beatles.. vím, že jsou průkopníky, ale mě se ta hudba nelíbí.. tak, to jsou moje názory ;-)

Ano, vím, že cibule všemu dodává tu správnou chuť, však neprotestuji, když mi ji do špízů dají, ale pak ji vždycky vyberu ;-)

17 miric miric | Web | 21. srpna 2010 v 19:18

Výborná je ta bílá středomořská cibule. Ta vůbec neštípe. :-)

18 Karoll Karoll | E-mail | Web | 21. srpna 2010 v 19:55

promiň, ale nepochopila jsem tvou otázku... ptala ses, jestli mají šneci nějaký koutek. Jak to myslíš, koutek? Jako klub chovatelů nebo tak něco?
Něco takového určitě existuje, já informace čerpám z www.achatinaweb.cz

19 Labanda © Labanda © | Web | 21. srpna 2010 v 19:59

cibuli miluju ;-) :-)

20 Karoll Karoll | E-mail | Web | 21. srpna 2010 v 21:25

nemají nic...akorát podestýlku (kokosovou drť), do které se rádi zavrtávají...dřív měli v terárku stromovou kůru, rádi se pod ni schovávali, ale takové věci ničí ulitu.

21 ALÍK ALÍK | Web | 22. srpna 2010 v 11:49

Já se musím přiznat,že kromě cibule
a rozinek jím všechno,cibulku teda
vážně nejen nemusím,ale je mi z ní,
když už jí v něčěm sním ,špatně.

22 Moře lásky Moře lásky | Web | 22. srpna 2010 v 17:06

Není dobrého oběda bez dobré cibule

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama