Dělení balených vod

11. června 2010 v 20:12 | doktorka.cz |  Malé nauky o zdraví
Zajímavý článek o dělení balených vod jsem dostala na mailu, kde odebírám i zprávičky z Doktorka.cz... tedy toto je zdroj.

Myslím, že tyto informace jsou natolik zajímavé, že je pošlu dál...


Víte, že balená voda se dělí do čtyř kategorií?
A jaký je mezi nimi rozdíl?
My známe vodu perlivou a neperlivou, tedy s bublinkami nebo bez bublinek.
Ti chytřejší už ví, že voda bez bublinek je zdravější.
Ti ještě chytřejší ví, že voda bez bublinek nemusí způsobit ledvinové kamínky, natož celulitidu.

Rozdíl spočívá ve způsobu úpravy vody  a hlavně v požadavcích na zdroj, odkud se voda čerpá.

Kojenecká voda
- je natolik kvalitní voda z podzemního zdroje, že je vhodná pro přípravu kojenecké stravy. Vztahují se na ní nejpřísnější požadavky na zdravotní nezávadnost. Kojenecká voda smí obsahovat i malé množství minerálních látek, do půl gramu na litr vody. Nesmí obsahovat více než 0,2 g/l sodíku. Kojenecké vody nelze upravovat žádným způsobem s výjimkou ozáření UV paprsky.

Přírodní minerální voda 
- pochází z podzemního zdroje schváleného a kontrolovaného ministerstvem zdravotnictví. Obsah minerálních látek, kvalita a chuť minerální vody jsou stálé. Základní podmínkou minerální vody je fyziologický účinek. To znamená, že obsahuje významné množství minerálních látek, které naše tělo potřebuje ke správnému vývoji a neumí si je samo vyrobit. Např. Ondrášovka obsahuje 200 mg/l vápníku, který je nezbytný pro naše kosti a zuby. Denní potřeba vápníku je 800 ? 1200 mg. Množství sodíku v minerálkách není zákonem nijak stanoveno. Povolené jsou u minerálek pouze takové úpravy, které nezmění charakteristické složení.

Pramenitá (stolní) voda
- je také čistá voda z podzemního zdroje, který ale není sledován tak přísně jako u minerálek. Minerální složení i chuť mohou kolísat. Pramenitou vodu je možné pít v neomezeném množství každý den. Horní hranice pro obsah sodíku v pramenité vodě je 100 mg/l. Ani pramenité vody nesmí být upravovány tak, aby se nějak výrazně změnilo jejich složení.

Pitná balená voda
-nemusí vůbec pocházet z podzemního zdroje. Většinou je stáčena z vodovodu a tomu odpovídá tak její složení a chuť. Může být mírně cítit po chloru stejně jako voda z kohoutku. Na rozdíl od všech ostatních druhů vod, pitnou vodu může výrobce různě upravovat, např. přidávat chemické látky, které zamezí množení bakterií.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Janah Janah | Web | 11. června 2010 v 21:31

Zajímavé informace, děkuji.

2 Romi Romi | Web | 12. června 2010 v 16:49

Já jsem pro Sabinku vodu převařovala. Bumbala sunar. A Simonka byla dva roky kojená:) Vodu v kohoutku máme dobrou. Ale balenou si kupujeme, když někam jedeme jak neperlivou a někdy i minerální.

3 Vendy Vendy | Web | 12. června 2010 v 17:31

[2]: Právě že ty vody kohoutkové jsou stejné jako balené... (rozdělení č.4). Akorát že za tu balenou zaplatíme víc než za stočenou.
Ale když se někam jede, je dobré se zásobit, i minerálkami, protože je dobré vody střídat.

4 Tomáš Tomáš | Web | 12. června 2010 v 22:45

Oiju vodu z kohoutku a dávám si do ní citron. :-D

5 Tomáš Tomáš | Web | 12. června 2010 v 22:45

[4]: Piju

6 barchettka barchettka | 13. června 2010 v 13:49

Všechny balené vody jsou ozařované a patří do koše, v tuto chvíli je nejzdravější asi ledovcová voda (dá se nějak mrazit, přesný postup neznám) a voda z automatů, kde ji čerpají z podzemních pramenů. Na třetím místě je teda asi z kohoutku.

7 Vendy Vendy | Web | 13. června 2010 v 14:49

[6]: Ozařované? O_O

8 pavel pavel | Web | 13. června 2010 v 21:06

ale bublinky jsou bublinky :-)
já si kupuji do zásoby minerálky v Čechách, protože jsou to opravdu asi minerálky :-D ty německé nemají chuť :-)

9 MirekČ MirekČ | Web | 28. listopadu 2010 v 14:55

Střídáme Matonku, Ondrášovku, Magnesku, Dobrou vodu, Aquilu, atd...dá se sehnat i Vincentka, ale ta je dost slaná. Mi chutná...

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama