Dám si kafe a sluchátka

14. května 2010 v 20:53 | ANA |  O nesmrtelnosti chrousta
Je pátek, vodníci si šijí kabátek a botičky do vodičky a já sypu mletou kávu do hrnku... čerstvá a voňavá. Piju klasickýho turka. Nemůžu si pomocit, jakkoliv je rozpustné kafe populární, nemusím ho mít... pokud ano, tak jako capuccino, nebo melange, káva latté taky není k zahození.
Ale káva? To je turek! Klasický, český turek (už to slovní spojení je divné, ale zažité).
Jsme zvyklí na jediný jednoduchý způsob - nasypat kafe do hrnku, zalít vařící vodou a zamíchat. Bohatá pěna a vzešlá vůně nám budiž odměnou... i tak to funguje.


Ale tradiční turecká káva se dá připravit i doma - jen postup je trochu pracnější.

Abych neprohloupila, našla jsem na jednom vebu návod, jak a kterak správně připravit pravou tureckou kávu v džezvě.

k574



Jak si doma připravit tradiční tureckou kávu v džezvě

Pravá turecká káva nemá s českým způsobem přípravy "turka" pranic společného. Turecká káva je silná vydatná káva vařená ve speciálních konvičkách, jež se nazývají "džezva" nebo "ibrik".
Jedná se o kónické kovové nádoby s dlouhým držadlem (původně se káva připravovala na otevřeném ohni) do kterých se přidává velmi jemně namletá káva s vodou a popřípadě s cukrem a kořením.

Tato směs se zahřívá do té doby, než káva zpění. Následně se odstaví a sklepne, aby došlo k usazení a znovu zahřívá. Káva by se nikdy neměla vařit.

Postup se opakuje max. třikrát. Výsledkem je chuťově bohatý, silný nápoj, který Vás přesvědčí o tom, že tento prastarý způsob přípravy kávy má svoje kouzlo.

Krok 2

Přidejte kávu do vody

Kávu vždy přidávejte do vlažné vody a pořádně ji zamíchejte. Dle přání můžete i dochutit kardamonem a cukrem. Kávu pomalu ohřívejte do doby než uvidíte zdvihající se pěnu. Odeberte džezvu ze zdroje tepla a nechte pěnu klesnout. Opakujte max. třikrát a můžete kávu servírovat. Nechte si chutnat!
Na džezvě nám nejvíce chutnají tyto kávy: Sumatra Aceh Takengon, Guatemala El Bosque

Zdroj návodu:

m80

















A k té kávě si pustím nějakou pohodovou hudbu... abych nerušila, ani nebyla rušena, pustím hudbu do sluchátek...
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Awali Awali | Web | 14. května 2010 v 21:23

kafe sice nemusim ... ale sluchatka ku mne raz prirastu :-D  ;-)

2 Ponořená Ponořená | Web | 14. května 2010 v 22:03

Nikdy jsem nebyla fanouškem chuti dobře připravené kávy - vůni se však snad nikdo neubrání! Někdy neodolám a jedno es či latté si dám. Musím se přiznat, že jsem tureckou kávu ještě neochutnala. Jsem tzv. čajíčkovský příznivec letního frapé s kostkou ledu.

3 pavel pavel | Web | 14. května 2010 v 22:31

nebude dlouhu trvat a budeš pít v Čechách i tureckej turek... v Německu ho už dostaneš :-D

4 pavel pavel | Web | 14. května 2010 v 22:38

prý ho Nova koupila... je to jako jedna paní povídala, ale já tomu docela věřím :-D

5 Labanda © Labanda © | E-mail | Web | 15. května 2010 v 1:38

bráška naučil aj na Ibize pár barů co je turek ;-) a Avrilku docela můžu, není tak špatná to Miley apod. jsou ještě šílenější Avrilku jsem už znala aj Olsenky ;-) ale Miley a ostatní až ted ;-) :-)

6 beatricia beatricia | Web | 15. května 2010 v 10:04

Kávu nemusím, nechci a nebudu. Je to svým způsobem závislost na droze. Já nechci být závislá ani na nikotinu, alkoholu apod.
P.S. ta porucha na blogu, jak vypadly ty klikačky, to bylo infarktové, ale brzy to byly O.K.
Hezkou neděli! :-)  :-):-)  :-)

7 Kittanya Kittanya | E-mail | Web | 16. května 2010 v 14:13

To je zajímavé... Češi si všechno upravují, tka jak jim to vyhovuje :-)
Někde jsem slyšela nějakou odbornici na kafe říkat, že kafe by se nemělo dávat do studeného hrnku, ale do teplého přihřátého hrnku a že by se mělo skladovat v chladnu a tmě.

8 Růženka Růženka | Web | 16. května 2010 v 16:14

Úplně jako by mi tu teď to kafe zavonělo :-)

9 Berry Berry | Web | 16. května 2010 v 20:53

No, kávička mi sice smrdí, ale vynahradí to čokoládička a hudba do bedýnek ;-). A sednout na okno a ideální relax;-).

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama