Vitaminová bomba - zimní salát

19. prosince 2009 v 19:41 | Zdroj: Zdravá výživa.doktorka.cz |  Malé nauky o zdraví

Zimní salát z červené řepy a kysaného zelí

Červenou neoloupanou řepu uvaříme ve vodě do měkka a necháme vychladnout. Pak ji nastrouháme nahrubo na struhadle a smícháme v poměru 1:1 s pokrájeným kysaným zelím a okořeníme podrcenými semínky kmínu a fenyklu, přidáme dle chuti cibuli a křen. Nakonec přilijeme 1 lžíci oleje a promícháme. Necháme odležet v lednici. Přidáváme jako přílohu k vegetariánským i masitým jídlům.

Zdravotní přínos surovin:

Červená řepa podporuje růst buněk, odstraňuje z těla jedovaté látky, vytváří vazivové tkáně, zesiluje stěny cév, odstraňuje zácpu, zlepšuje využití bílkovin, zajišťuje duševní pohodu, zpevňuje pokožku a aktivuje tvorbu červených krvinek. Poskytuje tělu křemík, který posiluje kůži, kosti, cévy a zbavuje mozek jedovatých kovů, například hliníku. Je to výborný zdroj kyseliny listové a draslíku. Obsahuje vitamin C.
Kysané zelí - obsahuje bakterie kyseliny mléčné , draslík, vápník, hořčík, zinek , vitamín C a vitamíny skupiny B , které přispívají významným způsobem k lepší obranyschopnosti celého organismu.
Fenyklová semena tlumí křeče a nadýmání při zažívání, podporují trávení, vykašlávání hlenů a jsou mírně močopudná.
Kmín usnadňuje trávení, uvolňuje žaludeční a střevní křeče, pomáhá při nadýmání a vykašlávání hlenů.
Křen má posilující účinek na naši obranyschopnost . Dokáže v našem těle účinně eliminovat infekce. Je proto výborným doplňkem léčby např. nachlazení , angíny a chřipky, ale dokáže ničit i některé původce onemocnění i v našem zažívacím traktu. V případě nemocí spojených s kašlem a rýmou nám ale křen prokáže ještě jednu skvělou službu. Jeho obsahované silice mají tu úžasnou vlastnost, že rozpouštějí usazený sekret na sliznicích dýchacích cest - jak v nosních dutinách , tak v plicích a průduškách .
Cibule obsahuje allicin - látku se silně antibiotickým účinkem v našem těle. Pomáhá chránit organismus před infekcemi. Cibule podporuje chuť k jídlu a posiluje trávení. Má pozitivní vliv na ledviny, cévní systém a srdce. Pomáhá redukovat vysoký krevní tlak i cholesterol.
Autor: mk

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 pavel pavel | Web | 21. prosince 2009 v 22:29

řepa  a jakékoli zelí je moje nejčastější jídlo... proto jsem už nebyl dobrých 20 let nemocný ani u lékaře :-)

2 ANA ANA | Web | 22. prosince 2009 v 22:34

Jseš jednička! :-P
Ale fakt, dnes jsem četla další článeček a tam psali právě o salátech, zelí a brokolici - ideální i jako prevence proti nádorovému onemocnění. Ale taky to chce i psychickou odolnost a ty vypadáš jako pohodář... :-P Teda aspoň se mi tak jevíš. Máš dobrou imunitu, to je jasný!

3 pavel pavel | Web | 23. prosince 2009 v 2:39

na tu brokoli jsme zapomněl.., tu jím téměř denně na nejrůznější způsoby, napsal o ní na blog i článek...  :-)
jen aby mi ta imunita vydržela   :-D  :-D  :-D

4 ANA ANA | Web | 23. prosince 2009 v 21:31

To jseš lepší, já brokolici baštím ráda, ale čas od času - u nás na lontě totiž skoro vůbec není a než se dostanu do nějakého marketu, uteče nějaký čásek... Ale nejraději ji mám jen spařenou, nebo krátce povařenou a přelitou máslem a posypanou sýrem. A stonky brokolice se dají chroupat nasyrovo jako kedluben. :-)

5 pavel pavel | Web | 24. prosince 2009 v 0:33

[4]: tak to máme vážně společné... taky ji jim nejčastěji spařenou a stonky chroupu taky, naposledy včera  :-D

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama