Makové kluličky - nepečené cukroví

27. prosince 2009 v 14:20 | neznámý |  O nesmrtelnosti chrousta
Došlo mi mailem, sice před vánoci, ale než jsem se prokousala tím množstvím, tento receptík jsem otevřela až dnes. Mohla bych to nechat do příštích vánoc, ale - na druhou stranu - proč si makové kuličky nevyzkoušet i během roku?

Makové guľôčky proti anémii a stresu

Pokojne by sme ich mohli nazvať i "zdravou minerálovou bombou", lebo obsahujú všetky dôležité látky na podporu výbornej krvotvorby.
Vylepšíte si nimi nielen hladinu železa, ale i hladinu vápnika, ktorú len málokto z nás má v poriadku.

Už roky učím všetky ženy, že tento jednoduchý nepečený zákusok by nikdy nemal chýbať v našej chladničke. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a nezaberie veľa času. Jeho prítomnosť v chladničke vás ochráni pred zlyhaním, ktoré by nastalo, keď vás prepadne chuť na sladké. Nemusíte do seba tlačiť všetky tie "prisávajúce sa" čokoládové a tukové výrobky, ktoré tak nechutne zväčšujú objem vášho pásu. Sami zistíte, že 4 -5 kúskov sladkých makových guľôčok dostatočne zasýti vašu chuť na sladké tak, aby ste nemuseli viac maškrtiť. Pochutíte si tak
bez pocitu zlyhania.

Potrebujeme:

- 250 g maku
- 100 g lieskových (vlašských) orechov
- 100 g hrozienok
- 2 - 3 PL medu
- asi 60 - 100 g kokosovej múčky na obaľovanie

Postup:

Oriešky nahrubo nakrájame, zmiešame s opláchnutými hrozienkami a na 24 hodín namočíme do vody. Vody nedávame veľa, len toľko aby nasiakli orechy a hrozienka. Na druhý deň pridáme zomletý mak, med a vypracujeme cesto. Zo zmesi tvarujeme malé guľôčky, ktoré obaľujeme v
kokosovej múčke.

Obmena:


Orechy môžeme úplne alebo sčasti nahradiť ľanovým semienkom.

Zaujímavosť:


Okrem železa sa mak vyznačuje i vysokým obsahom vápnika. V 100 g sa ho nachádza až 1400 miligramov, čo je najviac zo všetkých potravín. Je to dvanásťkrát viac ako má mlieko a trikrát viac než syry. Podľa najnovších výskumov je využiteľnosť vápnika z rastlinných zdrojov oveľa vyššia ako z mlieka a mliečnych výrobkov, v ktorých je vápnik viazaný na kazeín.

Pravidelná konzumácia maku môže významne prispieť k prevencii oteoporózy.

Mak môžeme konzumovať denne, alebo každý druhý deň. Neexistuje ani jediná zmienka o vedľajších škodlivých účinkoch zrelého kuchynského maku.

Používajte ho preto preventívne i liečebne.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 XGirl XGirl | Web | 1. října 2013 v 3:24

Nemám co dodat, snad jen mňam! Díky za super receptík, nemůžu se dočkat, až ho předám dál. Mě se teda hodil a rodinka si ho nemůže vynachválit :-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama